Ziarul de Duminică

Fascinaţia unei lumi stranii/ de Stelian Ţurlea

Fascinaţia unei lumi stranii/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

13.01.2011, 23:43 62

Adam Bodor s-anăscut la Cluj, în 1936. În 1952 a fost trimis doi ani laînchisoare pentru complot împotriva statului, condamnat pentruparticiparea sa la IKESZ (Organizatia Ilegala Anticomunista, pecare o fondase). Între 1955 şi 1960 a urmat cursurile InstitutuluiTeologic Protestant, iar după absolvire a lucrat timp de patru anila un birou de copiat acte. A început să publice din anul 1965, iardin 1969 a devenit liber-profesionist. În 1982 a emigrat înUngaria, unde a continuat să scrie, dar a ajuns celebru. Cărţilesale au fost traduse în peste 20 de limbi.

I s-au tradus şi în româneşte trei romane, cel mairecent la Editura Humanitas, "Zona Sinistra", tradus anterior înalte 16 limbi. Aproximativ în preajma acelei apariţii, a fostinvitat la Festivalul de literatură de la Bucureşti, prilej cu carePetru Cimpoieşu spunea "Abia aştept ca Ádám Bodor să ia Nobelul, casă ne lăudăm că avem al doilea român care ia Nobelul."

Romanul despre care scriem astăzi*) este unul al unei lumiînchise, cu reguli proprii, în care individul nu e decât o rotiţă aunui enorm mecanism. O carte cu o atmosferă copleşitoare, greu deuitat, în care se petrec întâmplări fantastice luate ca fireşti, cuo totală naturaleţe, de către toţi cei implicaţi. Un teritoriuaflat la frontiera dintre mai multe ţări, zonă de tranzit şitotodată atent supravegheată, ceea ce i-a şi determinat pe uniicomentatori să-l aprecieze drept oalegorie a spaţiului concentraţionar sau al ţărilor supravegheate,de tip comunist. Tot ce se întâmplă în carte e plin de mister,parcă vine din poveşti vechi, locurile par cunoscute, darcititorului îi e greu, dacă nu imposibil să le aşeze pe hartă,oamenii sunt încăpăţânaţi şi ciudaţi, îşi împrumută femeile fărăjenă, dar nu din misoginism, ele acceptă, şefă peste toţi e ofemeie-colonel care ştie tot ce se petrece şi care are puterediscreţionară asupra şederii oricui în zonă, chiar şi asupranumelor oamenilor. În această lume ciudată, în acest spaţiuimprevizibil şi incontrolabil, personajul principal - al cărui numecontează mai puţin din moment ce el însuşi nu este sigur că senumeşte aşa - îşi caută fiul adoptiv, îl găseşte, nu reuşeşte să-lconvingă să revină în lumea largă, întâlneşte o mulţime de altepersonaje, în cazul unora viaţa lor depinzând de acţiunile lui,după care, la capătul unui an sau al câtorva ani, se întoarce înnenumitul loc de unde a venit, lăsând, pare-se, zona completîngheţată în stranietatea ei, deşi multe s-au schimbat întretimp. "Zona Sinistra arde mocnit, te cucereşte şi tepustieşte în egală măsură - a dorit să scrie pe copertă lectorulcărţii, scriitorul Filip Florian. De multă, multă vreme o carte num-a mai aprins aşa. Ca un vrăjitor, Ádám Bodor a amestecat licorinumai de el ştiute şi, undeva în afara hărţilor şi a vremurilor, aobţinut o esenţă a degradării umane. E uimitor cum tot şi toatestau pe aceeaşi treaptă: ceţurile din munţi, mişeliile, pulpeledezgolite ale unor femei, crimele, tufele de scoruşe, umilinţa saunechezatul unui cal."

O carte în care atmosfera este,spuneam, copleşitoare. Cu un stil desăvârşit, cu pasaje cu adevăratmemorabile, care te urmăresc şi după sfârşitul lecturii. O cartedemnă de premii - de altfel a şi fost considerată în Spania carteaanului, atunci când a fost tradusă.

O carte magistral tradusă şi în limbaromână de Marius Tabacu.

*)Adam Bodor - Zona Sinistra.Capitolele unui roman,Editura Humanitas, colecţia Cartea depe noptieră. Traducere din maghiară de Marius Tabacu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO