Ziarul de Duminică

Feluri de justiţie/ de Ziarul de duminică

Feluri de justiţie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.12.2014, 23:54 39

Antonio Sandu, Elena Unguru

Acţiune comunicativă, justiţie deliberativă şi restaurativă

Perspective socio-juridice asupra medierii şi probaţiunii

Editura Tritonic

Volumul a fost realizat în cadrul programului Acţiune comunicativă şi construcţia socială a eticii afirmativ-apreciative, desfăşurat în cadrul Centrului de Cercetări Socio-Umane Lumen din Iaşi. Proiectul se bazează pe o opţiune construcţionistă, conform căreia realitatea socială este rezultatul unui acord interpretativ, renegociat între actorii comunicaţionali şi în baza căruia se tranzacţionează consensul social. Volumul este inedit prin abordarea autorilor a domeniilor medierii şi probaţiunii din perspectiva acţiunii comunicative şi construcţionismului social.

În prima parte a volumului – Conflict, acţiune comunicativă şi justiţie deliberativă” autorul, Prof. Univ. Dr. Antonio Sandu, porneşte de la ideea conform căreia odată cu modificările paradigmatice intervenite în înţelegerea spaţiului social, noi forme de acţiune comunicativă vin să le completeze pe cele vechi, sau să le reinterpreteze în maniera specifică acordului interpretativ dominant în noua paradigmă socială. În acest volum sunt expuse o serie de studii în domeniul justiţiei tranzacţionale, restaurative şi deliberative, ca forme de alternativă postmodernă la justiţia clasică, retributivă şi/sau distributivă.

Partea a doua a volumului – „Justiţia restaurativă vs. justiţia retributivă. O perspectivă socio-juridică” autorii Elena Unguru şi Antonio Sandu analizează o altă perspectivă, alternativă la justiţia penală de această dată, şi anume justiţia restaurativă şi forma sa particulară, probaţiunea, pornind de la noile modificări ale acestei instituţii socio-juridice aşa cum este definită de noul cod penal. Este prezentă o abordare transparadigmatică cu trimiteri la domeniul justiţiei penale, a dreptului procesual penal, dar nu în ultimul rând al alternativelor la paradigma prizonocentrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO