Ziarul de Duminică

Femeia din Kabul/ de Ziarul de duminică

Femeia din Kabul/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.05.2016, 00:00 78

Jenny Nordberg – Fetele ascunse din Kabul. O apărare secretă împotriva discriminării femeilor din Afganistan. Meteor Publishing. Traducere din limba engleză de Mihai-Dan Pavelescu

În Afganistan, naşterea unui fiu reprezintă un motiv de sărbătoare, iar sosirea pe lume a unei fiice este adesea jelită ca o nenorocire. Astfel, a apărut şi un „al treilea tip” de copil: o fată crescută temporar ca băiat şi prezentată ca atare lumii exterioare.

Jenny Nordberg realizează un tablou impresionant al societăţii în care multe femei îşi trăiesc clandestin copilăria şi pubertatea întruchipând sexul favorizat social, pentru ca ulterior să fie silite să se mărite şi să aibă copii. „Fetele ascunse din Kabul” are în centru personaje remarcabile, care dau viaţă acestei cărţi: Azita, parlamentara care nu vede altă opţiune decât să-şi schimbe a patra fiică, Mehran, în băiat; Zahra, adolescenta băieţoasă care se luptă cu pubertatea şi refuză încercările părinţilor ei de a o transforma iarăşi în fată; Shukria, măritată şi mamă a trei copii după ce a trăit 20 de ani ca bărbat; şi Nader, care participă la rugăciuni alături de Shahed, poliţista sub acoperire, ambele rămânând deghizate ca bărbaţi şi la maturitate. In centrul acestei relatari emotionante se afla o perspectiva inedita a sacrificiilor extreme facute de femeile si fetele afgane pe fundalul violent al celui mai indelungat razboi purtat de americani. Urmărind evoluţiile dramatice ale vieţii acestora, autoarea examinează în acelaşi timp propria noastră istorie şi trasează paralele cu opresiunile la care sunt supuse persoane din alte părţi ale lumii.

 

Jenny Nordberg este jurnalistă premiată şi locuieşte în New York. Corespondentă si editorialistă pentru cotidianul national suedez Svenska Dagbladet, ea a realizat numeroase reportaje de investigaţii, printre altele pentru ziarul New York Times, unde a publicat o serie de articole care i-au adus Premiul Pulitzer pentru Reportaje Naţionale în 2005. În anul 2010 a primit Premiul Robert F. Kennedy pentru Excelenţă în Jurnalism, pentru un documentar TV despre femeile afgane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO