Ziarul de Duminică

Festivalul de Film Românesc de la Londra, ediţia a 11-a: Început de capitol/ de Ramona Mitrică

Festivalul de Film Românesc de la Londra, ediţia a...

Autor: Ramona Mitrică

06.11.2014, 23:59 58

13 -16 noiembrie 2014, Curzon Soho (99 Shaftesbury Avenue, Londra, W1D 5DY). Festivalul de Film Românesc de la Londra (FFR) prezintă în fiecare an, la un cinematograf londonez de top, o selecţie a celor mai incitante filme româneşti.

Festivalul de Film Românesc este unul dintre evenimentele culturale majore ale comunităţii româneşti din Marea Britanie. În ultimii zece ani festivalul s-a desfăşurat exclusiv la Londra. Acum, la cea de-a 11-a ediţie, vor fi organizate câteva proiecţii şi în afara Londrei, mai precis la Edinburgh, Liverpool şi Brighton.


Festivalul a fost întotdeauna un mijloc important de a transmite un mesaj pozitiv despre România. Considerat un prilej de celebrare a culturii române, FFR este o iniţiativă non-profit, sprijintă din punct de vedere financiar de granturi şi sponsorizări primite de la prieteni şi susţinători. FFR este organizat de Profusion International Creative Consultancy, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din România şi Cinematografele Curzon din Londra. Primarul Londrei, Boris Johnson, se numără printre susuţinătorii festivalului. „Festivalul de Film Românesc de la Londra – spune el – le oferă tuturor londonezilor o şansă fantastică de a se  familiariza cu operele cinematografice ale unui mare număr de regizori români; de asemenea, este o ocazie de a participa şi la alte evenimente conexe despre filmul românesc. Sper ca acest festival, care va avea loc între 13 şi 16 noiembrie, va fi parte integrantă, alături de alte evenimente, din calendarul cinematografic al capitalei britanice.”


Festivalul de Film Românesc de la Londra se va deschide cu Closer to the Moon, un film spectaculos şi plin de culoare, cea mai recentă producţie a regizorului Nae Caranfil (Asfalt Tango, Filantropica). Closer to the Moon a fost filmat în limba engleză, având în distribuţie actori internaţionali. Filmul oferă o dezlegare inedită a misterului pe care se bazează povestea. Sesiunea de întrebări şi răspunsuri, care se va desfăşura după proiecţie, promite să fie electrizantă – Nae Caranfil, regizorul acestei extraordinare reconstituiri istorice, va explora, împreună cu publicul londonez, semnificaţiile poveştii, în contextul României anilor ’50.


Festivalul se va închide cu proiecţia unui mult apreciat film clasic al cinematografiei româneşti, realizat în 1964, după o poveste adevărată din timpul Primului Război Mondial: Pădurea spânzuraţilor, în regia lui Liviu Ciulei. Victor Rebengiuc, interpretul rolului principal, vine la întâlnirea cu publicul londonez alături de partenera sa de scenă şi de viaţă – actriţa Mariana Mihuţ. Victor şi Mariana s-au întâlnit pe platoul de filmare de la Pădurea spânzuraţilor, în urmă cu 50 de ani. Cei doi actori vor participa la o sesiune de întrebări şi răspunsuri despre acest prim film românesc care a obţinut o importantă recunoaştere internaţională: premiul pentru regie acordat lui Liviu Ciulei la Festivalul de la Cannes din 1965.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO