Ziarul de Duminică

Festivalul de muzică balcanică „Dimitrie Cantemir” de la Veneţia/ de Ziarul de duminică

Festivalul de muzică balcanică „Dimitrie Cantemir” de la Veneţia/ de Ziarul de duminică

Festivalul de muzică balcanică „Dimitrie Cantemir” de la Veneţia/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

10.02.2012, 00:08 173

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în parteneriat cu Teatrul La Fenice şi Venezia Marketing & Eventi, organizează în cadrul ediţiei din acest an a Carnavalului de la Veneţia Festivalul de muzică balcanică "Dimitrie Cantemir" (foto 1), la care vor participa patru formaţii muzicale de prestigiu: Jordi Savall & Hespèrion XXI (Spania), formaţia Marâghî (Italia), formaţia Bezmârî (Turcia) şi grupul Anton Pann (România, foto 2). Concertele din programul festivalului se vor desfăşura în perioada 10-13 februarie 2012, la prestigiosul Teatru La Fenice din Veneţia (foto 3).

Cu această ocazie, prof. Davide Rampello, directorul artistic al Carnavalului de la Veneţia 2012, a transmis următorul mesaj de salut organizatorilor evenimentului: "Ar fi greu de imaginat o perioadă a anului mai propice pentru a prezenta publicului Festivalul de muzică balcanică « Dimitrie Cantemir». Organizatorii Carnavalului «oficial» al Veneţiei (Venezia Marketing & Eventi) apreciază orice iniţiativă care aduce în lagună spiritul intercultural pe care Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia îl demonstrează prin acest eveniment muzical de excepţie.

Veneţia - capitală a spaţiului mediteranean, răscruce între Orient şi Occident, leagăn al unor culturi dintre cele mai variate - a fost dintotdeauna scena unde se poate desfăşura, mai mult decât oriunde în altă parte, întâlnirea între trecut şi viitor.

În acest sens, nimic nu putea fi mai semnificativ decât un concert susţinut de Jordi Savall, cel care de treizeci de ani coordonează o adevărată misiune de redescoperire şi valorificare a patrimoniului muzical tradiţional, reinterpretându-l constant pentru contemporani.

Şi atunci ce altceva este Carnavalul de la Veneţia dacă nu o ocazie unică pentru noi toţi, timp de două săptămâni pe an, de a ne reinterpreta pe noi înşine, fie şi numai pentru o zi sau pentru o oră, punându-ne masca care ni se potriveşte cel mai bine, explorând pasiunile noastre cele mai adânci?

Ne simţim foarte apropiaţi de proiectul artistic reprezentat de festivalul de muzică balcanică «Dimitrie Cantemir» şi de iniţiativa muzicală pluriconfesională şi multietnică pe care acesta o propune: uităm adeseori de prezenţa comunităţilor armene, arabe, greceşti, turce la Veneţia, încă de la începutul istoriei Serenissimei. Acestea au îmbogăţit peisajul cultural veneţian nu numai prin prezenţa lor economică dar şi prin tradiţiile, obiceiurile, amprenta lor culturală unică şi autentică.

Este posibil să ne imaginăm că dăinuirea prin veacuri a Serenissimei Republici poate fi şi rezultatul unei împletiri unice de convieţuiri rodnice, premergătoare multiculturalismului din zilele noastre? Noi credem că răspunsul este afirmativ. Concertele susţinute de formaţii care se inspiră din muzica otomană, bizantină şi balcanică ni se par cel mai frumos cadou pe care Institutul Român îl face în acest an Carnavalului de la Veneţia.

Dat fiind că intenţia noastră din acest an este aceea de a recrea prin spectacolele publice un Grevenbroch modern cu specificul altor popoare, atunci, prin concertele pe care ni le oferă festivalul «Dimitrie Cantemir», publicul se va putea bucura pe deplin de posibilitatea de a asculta la Fenice sonorităţile şi atmosfera Orientului ".

Festivalul de muzică balcanică "Dimitrie Cantemir" beneficiază de sprijinul finanaciar al Institutului Cultural Român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO