Ziarul de Duminică

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti/ de Ziarul de duminică

Festivalul Internaţional de Film Experimental...

Autor: Ziarul de Duminica

04.09.2015, 00:07 96

Festivalul Internaţional de Film Experimental (BIEFF), creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC) şi al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti (UNArte), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), este un eveniment necomercial cu orientare educaţională, dedicat experimentului în cinema şi arta vizuală. BIEFF susţine creaţiile inovatoare, atât la nivel conceptual şi tematic, cât şi formal sau stilistic, şi pe artiştii cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care în acelaşi timp explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Festivalul este, de asemenea, primul eveniment din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali proeminenţi prin poziţia lor, ale căror lucrări sunt de obicei prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

La începutul acestei săptămâni s-a anunţat că perioada de înscriere a peliculelor româneşti pentru cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) s-a prelungit, termenul limită fiind data de 11 septembrie.

Filmul înscris trebuie să fi fost produs în ultimii trei ani, iar durata acestuia să nu depăşească 40 de minute. Acesta va fi însoţit de date de contact, sinopsis, echipă, distribuţie, detalii tehnice, intenţie regizorală, cronici, menţionarea participării la alte festivaluri şi premiile obţinute, dacă este cazul, alături de imagini din film şi bio-filmografia regizorului.

Dosarul filmului trebuie trimis pe adresa de e-mail programming@bieff.ro.

În funcţie de decizia comisiei de selecţie, filmele româneşti selectate vor fi incluse fie în competiţia internaţională, fie în panorama românească. Selecţia în festivalul oferă în mod particular posibilitatea ca filmul să fie vizionat de curatori şi selecţioneri de top din zona cinematografului de avangardă internaţional.

Printre partenerii Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti se numără câteva dintre cele mai importante evenimente de profil şi instituţii din sfera cinema-ului de avangardă şi a artelor vizuale: Quinzaine des Réalisateurs – Festivalul de Film de la Cannes, Berlinale Forum Expanded, Centrul Pompidou,  Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam, IDFA Festivalul Internaţional de Film Documentar din Amsterdam, Festivalul Internaţional de Scurtmetraj Oberhausen, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, EYE Film  Institute Netherlands şi Cinedans – Dance on Screen Festival Amsterdam, fiecare  aducând la Bucureşti o selecţie de filme inovatoare multipremiate din programele lor din ultimii ani.

La ediţiile precedente ale BIEFF au participat, printre alţii, Christophe Leparc (Managing Director al Quinzaine des Réalisateurs, Festivalul de Film de la Cannes), Jonathan Pouthier (Cinema Programmer al Centrului Pompidou), Hilke Doering (directoarea competiţiei internaţionale a Festivalului de Film de la Oberhausen), Sergio Fant (selecţioner al Festivalului de Film de la Locarno), Peter van Hoof (şeful comitetului de selecţie pentru scurtmetraje al Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam) şi Miguel Valverde (codirector al Festivalului Internaţional de Film Independent de la Lisabona).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO