Ziarul de Duminică

Filosofi români interbelici în dosarele Securităţii/ de Stelian Ţurlea

galerie foto

galerie foto

Autor: Stelian Turlea

29.11.2013, 00:02 385

Dora Mezdrea

Nae Ionescu şi discipolii săi în arhiva Securităţii

Volumul V: Mircea Vulcănescu

Editura Eikon

Dora Mezdrea, cercetător la Muzeul Naţional al Literaturii Române, a început cercetarea arhivelor în căutarea amănuntelor despre filozofii perioadei interbelice româneşti, îndeosebi despre Nae Ionescu, în 1994. A elaborat mai multe ediţii din scrierile autorilor români interbelici: Simion Mehedinţi, I.G. Savin, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Vasile Băncilă, D.C. Amzăr. După Nae Ionescu, Mircea Eliade, Octav Onicescu şi Constantin Noica, volumul V îl aduce în atenţia publicului pe Vulcănescu Mircea – 269 de documente extrase din cele 37 de volume pe numele său existente în Arhiva Securităţii.

 

Jenica Tabacu

Amurgul demiurgului

Ultimii ani de viaţă ai lui B.P. Hasdeu

Editura Saeculum vizual

Teză de doctorat la origine, lucrarea repune în discuţie cele mai multe dintre problemele ridicate de existenţa lui B.P.Hasdeu în ultimele două decenii de viaţă. Autoarea este, între altele, directoarea Muzeului Memorial B.P. Hasdeu din Câmpina, calitate în care a avut acces la un bogat material documentar, nevalorificat până acum, existent la acest muzeu. Autoarea atrage din nou atenţia asupra unui fapt ştiut, dar neelucidat: dispariţia manuscriselor literare şi ştiinţifice ale savantului rămase după moartea sa  în posesia avocatului Iuliu Dragomirescu.

 

Ian Buruma

De partea Chinei

Editura Univers

„Nu arăta nici a japoneză, nici a chinezoaică. Era ceva în ochii ei ce amintea de Drumul Mătăsii, de caravane şi târgurile cu mirodenii din Samarkand. Nimeni n‑ar fi bănuit că e o japoneză obişnuită, născută în Manciuria.” Romanul este povestea unei femei spusă de trei bărbaţi, anume viaţa spectaculoasă a actriţei de origine japoneză Shirley Yamaguchi şi, inevitabil, 50 de ani din istoria Japoniei. Înşelare, spionaj, trădare, crimă, manipulare sunt ingredientele care dinamizează un roman care are în atenţie două universuri diferite – realitatea istorică şi cinematografia – şi trei culturi: Japonia, China şi America.

 

Mario Vargas Llosa

Arme şi utopii

Viziuni despre America Latină

Editura Humanitas

Traducere din spaniolă şi note de Marin Mălaicu-Hondrari. Prefaţă de Carlos Granes. Volumul reuneşte o serie de eseuri politice ale lui Mario Vargas Llosa; marele scriitor îşi expune ideile şi convingerile de pe poziţii liberale, o analiză cuprinzătoare a celor mai importante evenimente care au marcat istoria recentă a continentului. În primele patru capitole sunt relatări ale unor discuţii cu importanţi lideri latino-americani, critici la adresa naţionalismului, populismului sau corupţiei şi viziunea detaliată a autorului asupra diverselor momente şi etape din evoluţia istorică a regiunii.

 

Lemony Snicket

Cine ar putea fi la ora asta?

Editura Corint junior

Traducere de Mirella Acsente. Primul volum din cele patru ale seriei comic-autobiografice „Toate întrebările greşite”, ajuns bestseller New York Times şi tradus în peste 13 limbi. Cartea relatează ucenicia unui băiat de aproape 13 ani, în cadrul unei societăţi secrete, care pare să pună întotdeauna întrebările greşite. „Lemony Snicket, ucenicul în cauză, părăseşte metropola în care locuieşte şi ajunge în Pătatul-de-lângă-Mare, un oraş aproape pustiu, aflat în vecinătatea unei mări secate, pornind astfel în rezolvarea primului său caz sub îndrumarea Therodorei S. Markson. Cei doi au fost angajaţi de doamna Murphy Sallis să recupereze Bestia Zbârnâitoare, o statuie înfăţişând o creatură mitică, evaluată la o considerabilă sumă de bani, de la vecinii şi duşmanii ei de generaţii... „

 

Andrei Pogorilowski

Nic Studeno

Al doilea cartuş

Editura Cartea românească

„În acest episod intră în scenă Nikola Studenov, fiul unor ţărani bulgari din judeţul Mehedinţi. După ce urmează liceul în Craiova anilor 1960 şi este pregătit pentru viaţă de câţiva seniori interbelici ieşiţi de curând din închisoare, tânărul se hotărăşte să fugă de serviciul militar obligatoriu. Între timp, incendiază un bordel sătesc şi este introdus în mişcarea legionară de un fost şef de cuib, care îl ajută să treacă Dunarea înot în Iugoslavia. De acolo fuge în Grecia „regimului coloneilor”, dar se stabileşte la Paris, unde o vreme trăieşte ca gigolo. Peste douăzeci de ani devine un respectabil profesor suplinitor la Sorbona şi un împătimit al cailor şi al cailor-putere. O vizită la Ambasada Republicii Socialiste România este suficientă ca să i se inventeze un dosar de agent de influenţă ceauşist. Revenit în ţară după 1989, cel cunoscut acum ca Nic Studeno dă iama în frumuseţile dâmboviţene, umplând de gelozie inimile tinerilor corporatişti bucureşteni. Trecutul său, însă, se răzbună…” (editorii)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO