Ziarul de Duminică

Flautul fermecat, ediţia a V-a/ de Remus Andrei Ion

Foto de Virgil Oprina

Autor: Remus Andrei Ion

11.06.2015, 23:41 72

Cea ce-a cincea ediţie a Turneului Naţional Flautul Fermecat, un proiect Radio România, cu flautistul Ion Bogdan Ştefănescu şi pianistul Horia Mihail, trece prin 7 oraşe din România, între 11 şi 27 iunie.

Ion Bogdan Ştefănescu a reuşit, în ediţiile anterioare, să ajungă la sufletul spectatorilor alegând un repertoriu cu un mare grad de spectaculozitate şi diversitate. De data aceasta însă, interpretul mai adaugă un ingredient: va prezenta întreaga familie a flautului apelând, desigur, la un repertoriu care pune în valoare fiecare instrument în parte.

Pe scenele din România vor defila instrumente spectaculoase, unele necunoscute publicului de aici, provenite toate din ţara Soarelui Răsare. Pe lângă deja celebrul flaut de aur marca Muramatsu, veţi putea asculta un flaut de lemn Yamaha, un flaut piccolo – Yamada, un flaut alto  – Sankyo şi un flaut bas – Kotato, toate aceste mărci fiind cap de serie pe plan mondial.  

În prima parte a recitalului, Bach şi Donizetti vor fi interpretaţi la flautul de lemn, instrument care, deşi construit în vremurile noastre, păstrează căldura, discreţia şi dulceaţa instrumentelor baroce şi clasice. Apoi, Schubert va aduce în prim plan celebrul flaut de aur plin de vitalitate, cu o paletă coloristică de invidiat. În partea a doua, multitudinea sunetelor, tehnicilor şi stilurilor muzicale vor fi puse în evidenţă cu ajutorul unor compozitori ce au marcat secolul precedent şi pe cel actual. Vor fi interpretate lucrări de Bela Bartok, Caesare Giovaninni, Violeta Dinescu, Henri Mancini şi Tiberiu Brediceanu pentru care interpretul va folosi atât flautul de aur cât şi flautele piccolo, alto sau bas.

„Această nouă ediţie a turneului Flautul fermecat va fi o adevărată provocare, atât pentru mine, cât şi pentru public. Pentru prima dată, pe scenele muzicale din România, un interpret va cânta la toate instrumentele care alcătuiesc generoasa familie a flautelor, de la cel de lemn sau cel de aur, ambele exemplare unice în ţara noastră, la piccolo, alto sau bas, ultimul fiind un instrument total necunoscut publicului românesc. De asemenea, pentru mine, acest turneu reprezintă prilejul fericit de a cânta alături de Horia Mihail”, declară Ion Bogdan Ştefănescu.

Amănunte pe www.flautuldeaur.ro.

Foto de Cosmin Ardelean

Itinerar:

11 iunie – Roman - Liceul de muzică;

15 iunie – Tulcea - Teatrul Jean Bart;

17 iunie – Braşov - Sala Patria;

18 iunie – Piteşti - Casa de cultură a sindicatelor;

22 iunie – Caracal - Teatrul Naţional;

24 iunie – Bucureşti - Sala Radio;

27 iunie – Deva - Centrul cultural Drăgan Muntean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO