Ziarul de Duminică

FOILETON / Primarul Măruntiş

FOILETON / Primarul Măruntiş
16.09.2009, 16:10 36
S-a invârtit de-o amendă de 350de lei pentru o cauză asupra căreia n-o să insist, de-a trânta,oricum. De la primărie. Dacă in primele secunde Alin Popan a simţitcă i se inroşeşte şi vârful nasului, aşa i se intâmpla, curios, lamare supărare, treptat s-a calmat, a băut un pahar cu apă mineralărece.
Nu era supărat pentru bani, ildurea la zece metri de cot paguba, avea bani, insă-l chinuia ca unburghiu in carne ingratitudinea primarului Soreanu. Pe care l-asprijinit intotdeauna. Popan era consilier judeţean. Nu era colegde partid cu primarul, erau din partide care de multe ori au duslupte aprige intre ele, dar asta nu l-a impiedicat să-i pompezefonduri lui Soreanu in campaniile electorale, ba şi pentruprotocoale lungi şi dese, precum cozile la carne de pe vremeacomunismului. Işi permitea cu prospera sa firmă de construcţii.Fără doar şi poate, o mână o spăla pe cealaltă, dar acum mâna luiSoreanu i-a dat peste a lui Popan in văzul lumii. Ceea ce n-aveacum să rămână fără contrareacţie, altfel tăcerea consilierului arfi fost privită ca un semn de slăbiciune, o cedare.
Incerca să descifreze ce se aflain spatele amenzii, işi suprasolicita memoria ca să-şi dea seamadacă l-a călcat cumva pe bătătură pe primar, dacă avea vreo vină inafara celei oficiale, pentru care altcândva era imun, cum altfel,doar nu era din gloată. Nu şi nu. Nu realiza greşeala şi incepu săi se contureze concluzia că Soreanu vrea bani mai mulţi, doar intrei luni incepea campania electorală prezidenţială, iar primarulera un intim al preşedintelui şi voia să-i obţină cât mai multevoturi din Deania şi imprejurimi.
- Abţigui-i-aş amigdalele deguşter, zise.
- Adică… şefu'…?, bâigui Florin,mâna lui dreaptă. Nu era la curent cu evenimentul.
- Adică-ţi convine? E logic? Sămă amendeze Soreanu…?! Şi-a inceput să-i povestească, până ochiilui Florin s-au mărit ca roata furtunului de lahidrant.
- Sunt sigur c-o să-l puneţi cubotul pe labe, şefu'.
Florin a ieşit până-nsecretariat şi s-a intors cu două cafele. Nu i-o ceruse Popan, insăel ii ştia tabieturile de 10 ani, de când lucrau impreună.Secretara a plecat de câteva ore, erau singuri in clădireafirmei.
Următoarele zile, Florin a luatla rând băncile şi magazinele din oraş şi, când a terminat, a văzutcă s-a ales cu bătături la picioare. Totuşi, era satisfăcut. Cânds-a urcat in maşină cu Popan ca să meargă la primărie, nu reuşeasă-şi ascundă emoţia. A anunţat câţiva ziarişti că o să se intâmpleceva interesant şi le-a spus unde.
La intrarea in curtea primăriei,văzu că ziariştii au sosit. Parcă automobilul şi din portbajajscoase un sac de pânză greu. Impreună cu ziariştii, cei doi s-auindreptat spre casierie. Florin transpira cu sacul in mâini.Ziariştii şi-au pregătit aparatele de fotografiat şi ele au inceputsă bâzâie când funcţionarul de la ghişeu, cu gura rămasăintredeschisă, a inceput să scoată din sac monede de 1 ban. Erau35.000 de monede, pe care Florin le-a adunat de unde a putut, cuchiu, cu vai, cu bătături - 350 de lei, amenda.
Lumea a inceput să se adunenedumerită. Cei care mai vroiau să plătească dări la ghişeu auinceput să vocifereze. O ziaristă a inceput să râdă. Râzând, l-asunat pe Soreanu să-i ceară o declaraţie. Iar Soreanu a ajuns lacasierie in câteva minute, cu pete vinete pe faţă.
Funcţionarul a numărat până laterminarea programului monede, printre injurăturile şi hohotelecelor stânşi in incăpere. Popan doar zâmbea, avea chef de-o ţigară.Insă acolo fumatul era interzis. Şi nu vroia să iasă. Ca să nupiardă nimic. Soreanu era tot mai vânăt. Funcţionarul avea sănumere şi mâine. Astfel s-a ales primarul cu poreclaMărunţiş.

Vaurma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO