Ziarul de Duminică

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Palatul unei beizadele excentrice

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Palatul unei beizadele excentrice
21.12.2009, 14:52 476

Situat la intersectia Soselelor Jianu, fosta Drumul laHerastrau, astazi Aviatorilor, si Bonaparte, denumita ulterior IliePintilie, respectiv Iancu de Hunedoara, palatul ii fusese comandatarhitectului Julius Reinicke de printul Grigore Sturdza, fiul luiMihalache Sturdza, domnul Moldovei.
Locul ii apartinuse lui Jean A. Filipescu, iar printul, cunoscut sisub porecla de Vitelul, il cumparase cu bani grei. Lucrarile audurat pana in 1901, fara finisari. Finisarile interioare, vopsireacu bronz auriu a acoperisului si mobilarea s-au prelungit pana in1904, incheindu-se cu un an inaintea decesului acestei beizadeleexcentrice.
Darea in folosinta a fost socanta, eclectismul arhitecturii si alinterioarelor fiind maxim. Era ceva nemaivazut, taxat cu epitetelecele mai diverse si, lucru bizar, majoritatea arhitectilor, desirespingeau exagerarea eclectica, au deplans mai tarziu construireamonumentalului Minister de Externe, astazi Guvernul Romaniei, lanici zece metri distanta, banuind ca zilele palatului suntnumarate. Dupa decesul beizadelei, cladirea a intrat in posesiaStatului si a servit ca Minister de Externe pana in timpuldictaturii militare a lui Ion Antonescu, un incendiu intamplat prin1942 obligand autoritatile sa mute birourile in cladireainvecinata, construita dupa planurile lui Duiliu Marcu.
Din acel moment palatul a fost daruit fantomelor si pasarilor, ofotografie a lui Willy Pragher infatisandu-l muribund, sufocat dezorzoane si de prezenta fatala a noii cladiri din spate.


EMANUEL BADESCU (n. 25 august 1952) este bibliotecar incadrul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane.Licentiat in istorie la Universitatea Bucuresti, a colaborat cupeste 1.000 articole la revistele "Formula AS", "Lumea Magazin","Magazin Istoric" si la "Ziarul de Duminica". A publicat 1Decembrie 1918 Alba Iulia - Bucureşti si Imnurile nationale laromani. Este şi coautor al volumelor Scurtă istorie a regalităţiiin Romania, Nicolae Ionescu. Bucureştii de altădată, De la Vaticanla Ierusalim, Conspiraţia securităţii, Bucurestii in imagini invremea lui Carol I (volum premiat de Uniunea Scriitorilor).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO