Ziarul de Duminică

Frica şi pânda/ de Lidia Vianu

Frica şi pânda/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

06.11.2014, 23:47 96

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului Florin Constantin Pavlovici – Frica şi pânda, editat de Lidia Vianu.

Ce anume defineşte cel mai bine viaţa în „comunism”? A doua carte scrisă de Florin Pavlovici, pe care o publicăm acum, răspunde tocmai la această întrebare. Este vorba de două activităţi, care aparţin fiecare altei tabere – sistemul având, din acest unghi de vedere, două tabere în total. Uneori, în cazurile foarte nefericite, un singur individ ajunge la performanţa de a acţiona în ambele direcţii. Cum ne spune chiar titlul – emblemati c– al cărţii, ele sunt Frica şi Pânda. 
Pentru autor, „comunismul” este un pat al lui Procust în care timp de jumătate de veac au învăţat să doarmă mai toţi cei prinşi în această capcană sinistră a istoriei. Ei au înghiţit mai întâi neajunsurile minore – lipsa căldurii ori a apei calde, lipsa alimentelor, lipsa hainelor, lipsa cărţilor... –, pentru ca la un moment dat să cadă pradă acelui somn al raţiunii care naşte monştri. „Gălăgioşii” sistemului au fost aceia care nu s-au lăsat convinşi să doarmă în orice condiţii, aceia care au citit cărţi pe care alţii nu le mai citeau, au ascultat posturi pe care tot românul se ferea să le asculte; ei au fost vocile care s-au încăpăţânat să spună tuturor: Împăratul e gol
Cartea lui Florin Pavlovici ne cere să nu-i uităm pe aceştia din urmă. Frica am trăit-o cu toţii. Nu e un merit, ci un dat cronologic: ne-am născut sub comunism. Pânda însă a fost opţiunea fiecăruia. Volumul publicat acum de Contemporary Literature Press blestemă această opţiune, care este în cele din urmă o lipsă de caracter, de morală, de tărie spirituală. Frica şi Pânda este un Memento necesar trezirii Raţiunii. Ea a fost scrisă pentru generaţia care, ieşind din comunism, a fost condamnată inevitabil la trecerea deşertului biblic, dar este la fel de necesară acelora care se inflamează astăzi în faţa televizoarelor la auzul unor vorbe precum „torţionar”, fără să aibă habar ce înseamnă ele cu adevărat. 
Florin Pavlovici defineşte pe scurt comunismul – cu multă ironie, chiar cu umor, dar şi cu demnitatea celui care nu a făcut absolut niciodată absolut niciun compromis cu conştiinţa lui. Pe lângă această restiturie a caracterului uman, de care este nevoie după orice ieşire din totalitarism, aşa cum este nevoie de o baie fierbinte după un drum lung prin maidanele cu gunoaie, Frica şi Pânda predă ştafeta tinerei generaţii, în ideea că, aşa cum a spus George Santayana în trecutul secol XX, Cei care nu-şi ţin minte trecutul cu siguranţă îl vor repeta.

Frica şi pânda de Florin Constantin Pavlovici, editat de Lidia Vianu se lansează oficial vineri 7 noiembrie 2014, iar volumul poate fi consultat şi descărcat din acest moment la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/florin-pavlovici-frica.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO