Ziarul de Duminică

Fundatii ardelene

Fundatii ardelene

"Emanuel Gojdu, pe care priceperea si norocul il ajutasera sa stranga o avere considerabila, daruind tinerilor studiosi ceea ce dobandise, a dat vietii sale un sens si a creat un model. Peste 1.000 de intelectuali romani ardeleni s-au format astfel la scolile din spatiul romanesc sau la prestigioase universitati europene."

20.04.2007, 20:24 152

Intre 1871 si 1900, Fundatia Gojdu acorda 1.492 de burse si 358 de ajutoare. Intre 1901 si 1919, ofera 2.134 de burse si 595 de ajutoare. 415 tineri in prima perioada si alti 446 in perioada urmatoare fac studii superioare cu banii lasati de Gojdu. Peste 1.000 de intelectuali romani ardeleni se formeaza astfel la scolile din spatiul romanesc sau la prestigioase universitati europene: Berlin, Graz, Heidelberg, Innsbruck, Munchen, Budapesta, Lausanne, Lemberg, Paris, Tubingen, Schemnitz, Cernauti, Cluj. Printre ei, Octavian Goga, Constantin Daicoviciu, Traian Vuia, Victor Babes.

Emanuel Gojdu, pe care priceperea si norocul il ajutasera sa stranga o avere considerabila, daruind tinerilor studiosi ceea ce dobandise, a dat vietii sale un sens si a creat un model. In 1903, comerciantul Dimitrie Negreanu din Tileagd, Bihor, isi lasa toata averea bisericii si scolii ortodoxe din Beius. Tot in Bihor, unde s-a nascut intr-o familie de tarani din Sannicolaul Roman, Nicole Jinga, comerciant cu idei si indrazneala, aduna bani multi si apoi ii lasa scolilor din Oradea si Beius. In 1860, el creeaza Fundatia Sf. Nicolae, pentru tinerii ortodocsi din Bihor, ca sa creasca "oameni de omenie si cetateni cu frica Domnului, romani si crestini adevarati, care... sa inainteze luminarea poporului roman". Fundatia ajuta bisericile si scolile din Beius, adica "tinerimea romana studioasa... la gimnaziul din Beiusiu". In 1896, Fundatia Jiga are un capital de 8.000 de florini.
In 1869, un grup de tineri beiuseni, autointitulati Tinerimea de la anul 1851 si impulsionati de idealuri nationale, doneaza o suma de bani bisericii ortodoxe din Beius. Numele lor sta scris pe peretele naosului acesteia, pe o placa din marmura rosie: "Tinerimea de la anul 1851: Teodor Ardeleanu, Gavrilu Caba, Ioanu Cosma sen., Gavriliu Cosma, Florianu-George Fericeanu, Ioan Lazaru sen., Ioan Lazaru jun., Georgiu Nicoloviciu si Ioan Sferle. In 1913, capitalul fundatiei ajunge la suma de 25.000 de coroane.
O fundatie infiinteaza si preotul Zaharia Mihoc, in 1887, in folosul consistoriului din Oradea.
Din Beius este si Partenie Cosma, din 1886 director executiv al Bancii Albina din Sibiu, functie pe care o detine pana in anul 1916 si prin care exercita un adevarat patronaj cultural al romanilor bihoreni. La initiativa lui, Banca Albina a creat fondul "masa studenteasca", plus un depozit de 20.000 de florini destinat construirii unui internat de baieti in Sibiu.
Cosma il indeamna pe un alt mare Mecena al neamului sau, basarabeanul Vasile Stroescu, aflat in cealalta parte a romanismului, sa doneze din imensa sa avere scolilor ardelene. P.P. Carp spunea despre Partenie Cosma ca "...a vindecat cu ajutoarele date multe rane ale neamului si a scapat de la pieire nenumarate scoli confesionale".
Si numele celor care parasind viata au intrat in istorie e mare. Oameni de simtire nationala si fundatiile lor. Cata bucurie traieste istoricul evocandu-i si evocandu-le! Numai asa isi da seama cat de frumoasa e meseria lui!




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO