Ziarul de Duminică

Gala Industriei de Carte/ de Oana Boca

Gala Industriei de Carte/ de Oana Boca

Autor: Oana Boca

18.04.2014, 00:20 113

Peste 120 de instituţii şi peste 700 de proiecte înscrise la cea de a III-a ediţie a Galei Industriei de Carte din România BUN DE TIPAR. Dedicată excelenţei editoriale, Gala „Bun de Tipar” îşi propune să contribuie deopotrivă la promovarea celor mai importante proiecte anuale ale pieţei de carte româneşti, cît şi la profesionalizarea celor din industria de carte şi la creşterea sentimentului de breaslă în rîndul profesioniştilor. Lista finaliştilor va fi comunicată pe data de 30 aprilie 2014. Gala de decernare a premiilor: 15 mai, ora 18.00, în Aula Bibliotecii Naţionale a României.

La finalul înscrierilor la cea de a III-a ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”, organizatorii se bucură să constate o reacţie entuziastă din partea tuturor instituţiilor ce compun industria autohtonă de carte (edituri, librării, tipografii şi biblioteci) – o creştere cu aproximativ 25% a numărului de participanţi în competiţie, anul acesta faţă de ediţia din 2013. Recordul în ceea ce priveşte creşterea vine din zona aplicaţiilor la categoria „Cea mai bună bibliotecă a anului”, unde organizatorii au putut constata o creştere de 3 ori a numărului de înscrieri în competiţie. De asemenea, o creştere semnificativă s-a putut observa şi în ceea ce priveşte numărul candidaţilor care concurează pentru prima dată la Gala „Bun de Tipar”.

„Gala «Bun de Tipar» şi-a propus să aducă, deopotrivă, bucurie şi normalitate în domeniul publishingului autohton de carte. Sperăm ca această a III-a ediţie să confirme atât breslei, cât şi publicului larg utilitatea acestui eveniment. Ne bucură încrederea acordată, şi de această dată, de editurile, distribuitorii de carte, tipografiile şi bibliotecile cunoscute şi salutăm cu entuziasm înscrierea, pentru prima dată în competiţie, a 25 de instituţii. Nu în ultimul rând, mulţumim membrilor juriului din acest an, care şi-au asumat cu profesionalism dificila sarcină de a selecta volumele înscrise în competiţie.” (Organizatorii)

La 9 aprilie a avut loc prima etapă de jurizare a celor peste 120 de instituţii şi peste de 700 de proiecte care concurează pentru cele 10 premii de excelenţă. Următoarea etapă de jurizare va avea loc pe 29 aprilie, când juriul va decide lista finaliştilor. Stabilirea câştigătorilor va avea loc la începutul lunii mai, iar ceremonia de decernare a celor 10 premii de excelenţă va avea loc pe 15 mai, începând cu ora 18.00, în cadrul unui eveniment premium, organizat în Aula Bibliotecii Naţionale a României, înregistrat de televiziunea publică şi transmis (o selecţie) pe TVR 1, în weekendul de după desemnarea laureaţilor celei de a III-a ediţii a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”.

Juriul ediţiei din acest an este format din Mircea Martin (preşedinte) – critic şi teoretician literar, eseist, editor de carte; Carmen Muşat – critic literar şi eseist, redactor-şef al revistei Observator Cultural, conferenţiar universitar la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti; Simona Kessler – agent literar (Simona Kessler International Copyright Agency); Silvia Colfescu – membră în board-ul Asociaţiei Editorilor din România, directoarea Editurii Vremea, scriitoare; Oana Suciu – lector dr. Facultatea de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti; Laura Grünberg – scriitoare, sociologă, autoare de cărţi pentru copii; Luminiţa Corneanu – critic literar, consilier superior în cadrul Ministerului Culturii; Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Judeţene Braşov; Ciprian Isac – grafic designer, co-fondator al Atelierului de Grafică şi Vlad Puescu – product manager al Elefant.ro, specialist în cărţi digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO