Ziarul de Duminică

Gala premiilor Constantin Brâncoveanu/ de Mădălina Panaete

Gala premiilor Constantin Brâncoveanu/ de Mădălina...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

21.11.2014, 00:18 118

Miercuri, 3 decembrie, Fundaţia Alexandrion va acorda premiile Constantin Brâncoveanu ca o formă de recunoaştere a unor lucrări deosebite din domeniul istoriei, culturii şi artelor din România.

Gala va avea loc la Palatul Mogoşoaia, ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu - domn al Ţării Româneşti, al cărui martiriu se comemorează în acest an.

Fundaţia Alexandrion va acorda în cadrul acestei gale, care va avea loc anual, şapte premii unor lucrări deosebite din patru domenii de interes: artă, literatură, istorie şi carieră.

 

 „Acesta este sensul iniţiativei Fundaţiei Alexandrion Grup, al efortului nostru în direcţia hrănirii unui simbol al istoriei româneşti. Ne bucurăm că un nume care a dat şi dă identitate istoriei României dă acum şi forţă economiei şi, iată, idealurile şi sacrificiile unui înaintaş se întorc în cultura română”, a declarat Nawaf Salameh, preşedintele Fundaţiei Alexandrion şi al companiei cu acelaşi nume.

 

„Este bine că numele lui Constantin Brâncoveanu este cinstit. Dar este şi mai bine că o fundaţie a venit cu o iniţiativă concreta, pentru că vorbele zboară. Anul acesta vor fi şapte personalităţi ce vor fi onorate şi sprijinite. Domeniile: istorie, cultură, artă şi, un lucru deosebit, carieră. Sunt oameni ce vor fi răsplătiţi pentru o activitate constantă de zeci de ani”, a declarat academicianul Dan Berindei la evenimentul prilejuit de lansarea Galei Premiilor Brâncoveanu.

„Cred că suntem în faţa unui eveniment care depăşeşte proporţiile sale aparente. Într-o lume ce se schimbă în ritm ameţitor, cultura ne fereşte să ne dezumanizăm, să devenim maşini. Iar iniţiativa Fundaţiei Alexandrion este un model pentru alte organisme similare. În numele Academiei Române, pot să spun că ne lovim de nepăsarea altora şi că ne bucurăm de o asemenea iniţiativă care arată că există preţuire pentru creatorii de cultură şi artă”, a mai spus academicianul Dan Berindei.

Premiile, acordate pentru prima dată în acest an, vor consta într-o lucrare originală, în bronz, operă a sculptorului român Ioan Bolborea, dar şi într-o sponsorizare pentru o nouă lucrare sau proiect. În semn de omagiu, sculptura îl va reprezenta chiar pe Constantin Brâncoveanu, şi va avea o dimensiune de 40 de centimetri înălţime şi o greutate de opt kilograme.

Compania Alexandrion, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din România, a denumit vinarsul din portofoliu după numele lui Constantin Brâncoveanu. Brandul Brâncoveanu a fost lansat în urmă cu opt ani.

Premiile Constantin Brâncoveanu se vor acorda sub girul unui juriu, alcătuit din şapte personalităţi ale ştiinţei şi culturii române. Juriul este condus de un preşedinte, care este însoţit pe parcursul deliberărilor de un secretar.

În acest an, juriul este alcătui din academicianul Dan Berindei, care va fi preşedintele acestui juriu, academicienii Augustin Buzura şi Dumitru Radu Popescu, profesorii Eugen Negrici, Andrei Marga, Magdalena Bedrosian şi istoricul Adrian Majuru.

Fundaţia Alexandrion îşi propune ca Premiile Constantin Brâncoveanu să reprezinte efortul grupului în onorarea valorilor culturii române. Anul 2014 a fost declarat Anul Brâncoveanu, pentru a marca 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor.

Anul acesta, Fundaţia Alexandrion Grup este implicată în desfăşurarea aniversării organizate la Academia Română. Fundaţia intenţionează ca începând de anul viitor să organizeze şi un eveniment ştiinţific desfăşurat sub emblema personalităţii celui care a fost Constantin Brâncoveanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO