Ziarul de Duminică

Gala tinerilor scriitori/ de Doina Cioplea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

21.01.2016, 23:58 109

Gala tinerilor scriitori/ Cartea de poezie a anului 2015 şi-a premiat câştigătorii vineri, 15 ianuarie 2016, de Ziua Culturii Naţionale. Poetul Teodor Dună a primit Premiul pentru Cartea de Poezie a Anului 2015, volumul  „obiecte umane”, Editura  Cartea Românească, fiind considerat de către juriu cea mai valoroasă carte de poezie apărută anul trecut (vezi şi „Ziarul de duminică”, numărul precedent, la  aceeaşi rubrică). Ana Donţu (foto 2) a fost desemnată Tânărul poet al anului 2015, pentru „Cadrul 25”, Editura Max Blecher, premiul pentru proză i-a revenit lui  Alexandru Voicescu (foto 3) pentru „Malad”, carte apărută la Editura Herg Benet, iar Laurenţiu Malomfălean (foto 4) este Tânărul critic al anului 2015 pentru  lucrarea sa „Nocturnalul postmodern. Când visele imaginează hiperindivizi cu  onirografii”, Editura Tracus Arte. Dintre toţi cei pe care i-au nominalizat la secţiunile din concurs, membrii juriului au ales şi Tânărul scriitor al anului 2015, Vlad Drăgoi (foto 5) primind această distincţie pentru cartea „Eschiva”, Cartea  Românească. Membrii juriului din acest an au fost tinerii critici literari, la rândul lor laureaţi ai unor ediţii anterioare ale Galei: Bianca Burţa-Cernat, Mihai Iovănel şi Andrei Terian. Organizatori: Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, Asociaţia EURO CULTURART şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, cu sprijinul financiar al ICR şi al AFCN (Administraţia Fondului Cultural Naţional).  

Scriitorul Dan Mircea Cipariu a fost moderatorul evenimentului, revenindu-i sarcina de a prezenta şi invitaţii speciali: „Mircea Tiberian. un prieten şi un  rezoneur al poeziei, care în această după-amiază ne va propune câteva sonuri eminesciene şi de Bucureşti interbelic, alături de o voce specială şi o prezenţă fermecătoare, Nadia Trohin.”

 

Premiul pentru Tânărul poet al anului 2015 a fost oferit de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. „Sunt onorat că  pot să înmânez premiul de debut şi de fiecare dată când pot să susţin tinerii o fac cu inima împăcată. MNLR este în pribegie, dar facem lucruri acolo unde găsim spaţiu şi inimă deschisă”, a spus Ioan Cristescu.

Criticul literar Bianca Burţa-Cernat a făce un laudatio celui pe care juriul l-a ales drept cel mai bun poet al anului trecut. „Sunt onorată la rândul meu să particip în această seară pentru a treia oară ca membru al juriului care decernează aceste premii. Domnul Ioan Cristescu a anticipat foarte bine, mărind puţin suspansul. A devenit o mică banalitate că producţia de poezie la categoria de vârstă sub 35 de ani stă foarte bine, am avut foarte multe cărţi remarcabile, ne-a fost foarte greu să ne decidem pentru un poet. Este vorba despre o poetă, de fapt. Mai fac o consideraţie: după 2000, poezia scrisă de autoare, o poezie feminină, e foarte interesant ilustrată. Poate că nu e întâmplător faptul că cele mai interesante voci din ultimul timp sunt voci ale unor poete. O premiem pe Ana Donţu, cu „Cadrul 25”, Editura Max Blecher. Cred că deja titlul vă incită. Este, să-i spunem, o poezie minimalistă şi cotidianistă. Şi aici fac o paranteză: a nu se pune o anatemă poeziei minimaliste. Aici avem de a face cu o formulă de minimalism cu totul specială. Ana Donţu prezintă o realitate de zi cu zi proiectată de noi pe toate ecranele. Poezia Anei Donţu e o poezie care mizează pe o forţă a notaţiei, dar şi o fluiditate a imaginilor.

„Mulţumesc doamnei Bianca Burţa-Cernat pentru prezentare. Este importantă pentru mine această confirmare şi mă bucur foarte tare să fiu prezentă la acest eveniment”, a spus laureata.

Ana Donţu (n. 1 decembrie 1985, Republica Moldova) a absolvit Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Membru fondator al grupării „Zona nouă”, a publicat poezie în mai multe reviste („Echinox”, „Corpul T”, „Hyperion”) şi în antologia colectivă Zona Nouă (2011). În 2015, a fost printre cei şase tineri scriitori selectaţi pe lista lungă a Concursului internaţional PEN NEW VOICES. Volumul său de debut, Cadrul 25 (Casa de Editură Max Blecher, 2015) a apărut ca urmare a câştigării Concursului Naţional de Poezie „Aurel Dumitraşcu” pentru debut în volum, organizat de Biblioteca Judeţeană „G.T. Kirileanu” Neamţ.

 

Alexandru Voicescu – Premiul Tânărul prozator al anului 2015

Directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, Mireille  Rădoi, a înmânat premiul pentru tânărul prozator al anului trecut.

„Mulţumesc tuturor celor care se află aici. Suntem foarte fericiţi să găzduim pentru a treia oară acest eveniment, din postura de cea mai bună bibliotecă a anului 2015, titlu acordat de APLER în noiembrie 2015. Ne bucurăm să facem acest lucru în spaţiul în care vibrează încă vocea lui George Călinescu, Tudor Vianu sau alte voci copleştioare ale culturii române”, a spus Mireille Rădoi.

Criticul literar Mihai Iovănel, membru al juriului, a explicat alegerea: „Spre  deosebire de secţiunea de poezie, secţiunea de proză este de obicei cea mai dificilă, dintr-un motiv foarte simplu: dacă poezia poate fi scrisă performant la orice vârstă, pentru proză este greu să identifici un prozator foarte bun sub 35 de ani. Alexandru Voicescu este un debutant care a publicat un thriller al cărui decor este unul emoţional, cu un subtext ocult. Premiul merge către el pentru modul relaxat în care se mişcă în interiorul convenţiei numită thriller şi considerată literatură de consum şi pentru felul palpitant în care mixează anumite elemente, cum ar fi romgleza coorporatistă. Profit de faptul că e aici pentru a aminti faptul că e directorul editurii Herg Benet. Pe lista nominalizaţilor erau vreo 5-6 cărţi de la Herg Benet şi a trebuit să mai reducem din ele, să nu bată la ochi”, a spus Iovănel, pe un ton de glumă.

Alexandru Voicescu a urcat pe scena Galei Tinerilor Scriitori pentru a-şi primi premiul. „Mulţumesc foarte mult. Când am aflat nominalizările nu eram pe fază şi  a venit cineva şi m-a felicitat pentru nominalizare. Nici nu-mi trecuse prin cap că pot ajunge pe o scenă prestigioasă a culturii române, pentru că sunt debutant. Fiind debutant probabil că am reuşit să atrag atenţia membrilor juriului şi le mulţumesc pentru premiu.”

Alexandru Voicescu (n. 17.10.1980, Bucureşti) a urmat studii juridice, completate în paralel cu o licenţă în deconstructivism pascalian, patristică şi antropologie culturală, susţinută la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti. Frecventează cursurile de Master în publicitate la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative şi lucrează timp de 8 ani în advertising, pe poziţii de art director, copywriter şi creative director. În 2010, fondează editura Herg Benet, al cărei coordonator este şi în prezent, supervizând publicarea a peste 150 de cărţi de literatură română contemporană.

Malad” este romanul său de debut.

 

Laurenţiu Malomfălean – Premiul Tânărul critic al anului 2015

Bianca Burţa-Cernat este cea care a înmânat premiul, dar care a şi explicat decizia juriului. „Categoria asta este, de asemenea, foarte bine reprezentată în ultimii ani.  Şi aici am avut dificultăţi în a alege. Şi anul acesta şi în alţi ani. Pentru că avem pe lista de nominalizaţi numai volume foarte consistente. Nu sunt doar teze de doctorat, ci sunt cărţi pe care le citim cu plăcere şi pe care le consultăm cu folos. Premiem în această seară cartea unui tânăr critic pe care îl cunoaştem şi pentru publicistica sa. El a colaborat la mai multe reviste. Astăzi ne aşază pe masă o carte cu un titlu care nu e foarte uşor de reţinut, dar care, în acelaşi timp, nu poate să nu ne trezească o anumită curiozitate. Laurenţiu Malomfălean ne propune să folosim termeni precum hipermodernism şi hipermodernitate.”

Laurenţiu Malomfălean s-a născut în 1986 (localitatea Râu Sadului, judeţul Sibiu). Eseist. Absolvent al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, specializarea Română – Literatură Comparată (2008). Redactor la revista Echinox (2007-2010). Masterat în Istoria imaginilor – Istoria ideilor (2010). Din 2014, doctor în filologie cu teza Imaginarul oniric hipermodern. Visul în literatura perioadei 1968-2001 (coordonator prof. univ. dr. Corin Braga). Participări la numeroase conferinţe internaţionale – în Franţa, Elveţia şi România. Publică studii de specialitate în reviste academice precum Caietele Echinox, Dreaming. Journal of the International Association for the Study of Dreams, Transylvanian Review, dar şi poeme, proză sau cronică de carte – în Echinox, Vatra, Steaua, Tribuna, Cultura, Apostrof, Observator cultural, ori pe bookaholic.ro. A tradus din limba franceză volumele: Auguste de Gérando, Transilvania şi locuitorii săi (tomul I), Hubert Reeves, Universul explicat nepoţilor mei, respectiv Élisa Brune, Cu moartea în suflet. Cioran-tango. Triplu debut editorial, cu Nocturnalul „postmodern”. Când visele imaginează hiperindivizi cu onirografii, De la Prometeu la Narcis. 9 studii de literatură comparată şi Lunile criticii literare. Ducând lipsă de şalvari (2015).

 

Vlad Drăgoi – Premiul Tânărul scriitor al anului 2015

 

Criticul literar Mihai Iovănel a oferit premiul, care a mers la poetul Vlad Drăgoi. „Prin acest premiu nu premiem neapărat pe autorul celui mai bun volum al anului  ci premiem un autor care are ceva deosebit. Deşi e evident că are un volum foarte bun. În primul rând este poet. Secţiunea de poezie din acest an a fost foarte bună. Vlad Drăgoi este reprezentantul unei generaţii, postdouămiistă, o generaţie excelentă, care în raport cu generaţia care o precede este ca muzica acustică faţă de muzica electrică, fără a valoriza”, a spus Mihai Iovănel.

Vlad Drăgoi (n. 1987) a urmat cursurile Facultăţii de Litere din Braşov. A debutat cu volumul de proză Istoria artelor sau memoriile unui veleitar incognito, la editura ieşeană Lumen, în 2009. În 2013 a urmat volumul de poezie Metode, la Casa de Editură Max Blecher, nominalizat la categoria Tînărul poet al anului 2013. Eschiva, publicat în 2015, la editura Cartea Românească, este al doilea său volum de poezie.

 

Premiul Cartea de Poezie a anului 2015 - Teodor Dună, „obiecte umane”, un premiu în valoare de 3.000 lei oferit de ICR.

Radu Boroianu, preşedintele ICR a fost prezent în sală şi a ţinut să înmâneze acest premiu, începând intervenţia sa prin recitarea uneia dintre poeziile pe care le-a descoperit în acest nou volum al lui Teodor Dună. „Daţi-mi voie să vă citesc una dintre poeziile care se află în această carte. Îl găsesc pe tânărul Dună uşor  melancolic, dacă nu fundamental trist. Sper ca lucrurile să se schimbe. Oricum, ICR se va ocupa să traducă şi să ducă aceşti tineri scriitori şi în alte părţi, să nu rămânem doar cu optzeciştii.”

Laureaţii de până acum ai acestui prestigios premiu sunt Ion Mureşan (2011), Ioan Es Pop (2012), Liviu Ioan Stoiciu (2013), Dan Sociu (2014) şi Octavian Soviany (2015).

Teodor Dună (n. 1981) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. A publicat volumele: trenul de treieşunu februarie, Editura Vinea (2002, Premiul Naţional pentru Debut „Mihai Eminescu”, Botoşani, 2003), catafazii, Editura Vinea (2005), de-a viul, Editura Cartea Românească (2010) şi der lärm des fleisches, Edition Solitude, Germania (2012). Grupaje din poemele sale au fost traduse în franceză, engleză, suedeză, bulgară, spaniolă, maghiară.

 

Fotografii de Florin Constantinescu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO