Ziarul de Duminică

Gătitul cu fantezie/ de Ziarul de duminică

Gătitul cu fantezie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.01.2016, 23:43 1869

Ramona Constantinescu

Gust verde

Carte de bucate cu bucăţi de viaţă

Curtea Veche Publishing

Între nenumăratele cărţi despre gătit care au invadat piaţa, se distinge una apărută spre sfârşitul anului trecut, pe care înţeleg că n-o prea găsiţi în librării, ci doar la comandă (împreună cu produse ale Laboratoarelor Remedia). O semnează Ramona Constantinescu, o pictoriţă care a studiat la Cluj-Napoca, trăieşte în Bucureşti, căsătorită cu bloggerrul şi scriitorul Radu F.Constantinescu (cel care şi-a epuizat cartea „Filosofia sexului” vânzând-o pe blog) şi care susţine că, în secolul acesta,  „chiar şi într-o ţară ca România, care mai este într-un fel în secolul trecut, femeia  nu mai găteşte pentru că trebuie. Găteşte pentru că vrea. E un compliment pentru prinţul ei.” O carte tipărită cum a vrut autoarea, adică la acelaşi nivel de calitate ca un album de artă.

Povestea cărţii ale cărei bucate nu te îngraşă („sunt ipohondră şi toate reţetele mele sunt sănătoase”) apare pe una dintre manşetele copertelor:

„Mi se pare ciudat să vorbesc eu despre mine. Exista riscul (în funcţie de zi) ori să  vă spun că sunt cea mai frumoasă, atentă, talentată, etc. sau... dacă sunt deprimată, să vă zic că fac umbră pământului degeaba, că sunt mulţi mai frumoşi şi mai  talentaţi decât mine şi că mă mir cum de mai sunt oameni care păstrează tablourile pe care le-am pictat eu în facultate. Aşa că, l-am rugat pe Radu să scrie el cum mă vede si cum vede aventura mea cu gătitul fără floricele şi romantisme să nu se confunde blogurile intre ele.”

 

Radu F. Constantinescu despre Muză şi Gustul ei Verde:

Când am cunoscut-o nu gătea. Gurile rele vor spune că nu avea nevoie. Amândoi avem un prieten care se pricepe să gătească şi să povestească despre restaurantele pe unde a fost, aromele pe care le-a descoperit şi oamenii pe care îi cunoşti mai bine când stai cu ei la masă. E unul dintre puţinii oameni care are poze cu mâncare pe telefon. Dar nu le urcă pe instagram :)

Cred că Ramona a început să gătească şi de dragul meu, dar şi pentru că a văzut la Alex că mâncarea poate să fie o bucurie, un compliment şi chiar un pretext...

Cred că sunt foarte mulţi profesionişti care au bloguri de gătit, aşa că sunt bucuros că s-a hotărât să-şi facă unu. Era şi cazul să avem şi o amatoare :)

Pentru cei care nu ştiu, amator vine din latină şi înseamnă „om care iubeşte să facă ceva”.

Ramonei nu-i plac reţetele care o ţin prea mult timp în bucătărie, aşa că, dacă staţi cu ochii pe ea şi pe blogul ei, nu veţi sta nici voi prea mult în bucătărie. Nu-i plac nici mâncărurile cu multă grăsime. Aşa că nici silueta voastră nu se va plânge. 

Sunt sigur că toţi marii bucătari care activează în online v-au spus că aveţi mare nevoie de un set de cuţite profi. Muza v-ar spune că respectivele cuţite ar trebui livrate la pachet cu o trusă de prim ajutor :-)

Dacă sunteţi la prima experienţă cumpăraţi-vă o cutie de plasturi, diverse mărimi, pentru că şi cuţitele care parcă nu sunt în stare să taie nimic...fac „minuni” când vine vorba de degeţele.

Ea a ales numele de Gust Verde, pentru că verdele înseamnă nou şi proaspăt. 

Pentru ea, gătitul este o aventură nouă. Nu vrea să dea lecţii de gătit. Pur şi simplu vede un grup unde femei ca ea, care învaţă să gătească împreună, să se bucure de experienţă când le iese, să mănânce în oraş când afumă bucătăria şi să se consoleze cu un pahar de vin bun înainte să mai încerce o dată.”

Veţi găsi în carte reţete pentru burlaci, reţete pentru o cină romantică, reţete de impresionat soacra, dar şi multe alte sugestii pentru mic dejun, supe, dulciuri sau torturi. „Ingredientul secret în bucătărie se numeşte fantezie.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO