Ziarul de Duminică

Gender X/ de Leonard Ancuţa

Gender X/ de Leonard Ancuţa

Autor: Leonard Ancuţa

01.07.2011, 00:17 174

1.

"Shake, shake, shake... the other side awakes! (...) / We are,we are, we are the Jugglers of Jusa...!", asta era în mintealui, cîntecul acela ca o religie, originea a tot. Îl fredonamental, mai mult ca pe-o glumă de care se plictisise, aşa cummesteci guma prea mult şi ţi se face scîrbă, dar n-o arunci, tocmaipentru a păstra senzaţia de scîrbă.

Se aşeză pe un scaun la bar şi aţinti privirea spre raftul cubăuturi. Nu era sigur dacă să ceară o bere sau un cocktail. Toatăviaţa avusese grijă să îşi respecte dorinţele şi acest lucru i sepărea extrem de masculin. Acum însă, nu mai era aşa sigur. De cîndprimise hîrtia acasă, se simţea aproape ca o femeie, panicat,emoţionat şi, în acelaşi timp, confuz şi deprimat.

"La dracu, la mama dracului cu toate!" îşi repeta în gînd şiaproape că-i venea să plîngă. "Nu fă ca o muiere, nu, stai liniştitşi gîndeşte", se îmbărbătă singur. Comandă un pahar de whisky cugheaţă şi o bere neagră, numai aşa în ciuda tuturor problemelor.Cumva merita chiar mai mult, însă problema nu avea să se rezolveaşa. Trebuia să se gîndească, să analizeze profund situaţia în carese afla şi decizia urma să apară curînd.

Termină de băut şi îşi puse palmele grele, acoperite cu pieleuscată, crăpată pe alocuri, pe capul lui mare, acoperit cu păr încănegru. Pe la tîmple-i străluceau cîteva fire albe, "cocori albi aiunei noi primăveri", cum le spusese maică-sa, dar nu era încăbătrîn, îl mai despărţeau 24 luni de o vîrstă rotundă.

"Încă unul!", îi ordonă barmanului, scurt şi tăios ca un cowboycare are chef de scandal. Îşi roti privirea prin bar, dornic săvadă privirile altor oameni, dar nu se propti în vreuna. Toţi îşivedeau de ale lor, posaci şi abătuţi ca o gloată de soldaţidintr-un război pierdut.

"Încă una, ce să fie?" îl întrebă destul de politicos barmanul,dar pe un ton care nu-i conveni. Şi-ar fi dorit să fie arţăgos,agresiv, să-l provoace, să facă oricum, numai să-l deranjeze. Aşase simţea chiar mult mai marcat, într-un fel profund şi care avealegătură cu întreaga lui personalitate raportată în exterior. Eraclar, lipsa de nerv a barmanului, amplificată şi de vocea lui decopil nedospit încă, deşi părea undeva pe la vreo 50, îi atingeasinapse pe care de multă vreme nu mai apăsase cineva.

"Încă un rînd. La fel, exact la fel", spuse şi apăsă mult pevoce la finalul comenzii, hotărît să fie bădăran pînă la capăt, bachiar provocator în modul acela al beţivilor care caută ceartă. Îşiplimbă ochii de-a lungul barului, aşteptînd o uitătură tăioasă deundeva. I se părea că nimeni nu are boaşele atît de mari să spunănimic, toţi îşi frecau mîinile pe pahare şi înghiţeau sec, aproapecu noduri. Simţea cumva că sunt deranjaţi de tonul lui, dar nimeninu îndrăznea nimic. Nişte fătălăi, îşi zise în sine şi se opri cuprivirea pe faţa roşie şi grasă a barmanului.

"Cum doriţi", spuse el, clipind repede, ca un poponar. Era uşornedumerit şi poate şi puţin speriat, dar mişcările mecanice, rodulunor ani îndelungaţi de trudă şi experienţă la bar, îi acopereausentimentul de nervozitate şi nesiguranţă.

Îi puse o altă bere în faţă şi îi turnă whisky direct dinsticlă, fără să mai măsoare. Apoi şterse barul cu un prosop de oculoare incertă, pe care îl avea pe umăr, dar gestul era gratuit,ca din obişnuinţă, fiindcă nu vărsase nici un strop. Aruncă apoiprosopul în spatele tjghelei şi reveni către el, clipind din ochiilui mici de porcuşor.

"Astea-s din partea casei, sper să nu vă deranjeze", ciripirapid, fără să se încurce, dar pe el îl încurcă şi mai tare gestul,ba mai mult îl deranjă profund, pînă aproape de limitasuportabilităţii. Se aplecă spre barman, căutîndu-şi cu greucuvintele şi gesturile.

"Da ce, crezi că-s vreo pizdă sau vreun nenorocit de poponar?Încă o mai am, dobitocule, încă mai e, şi e mare şi frumoasă, aşacum am moştenit-o de la tata! Te-aş putea sugruma cu ea dacă numi-ai face atîta scîrbă, adăugă el, înciudat că nu-i venise oreplică mai tare, aşa ca în filme. În clipa aia îşi duse mîna laprohab şi se frecă uşor, simţind începutul timid al unei excitaţii.Ţi-aş putea face un frate cu mă-ta, adăugă el pe acelaşi ton deţăran pierdut în oraş, zîmbind aproape fericit că de data asta îiieşise una mai bună.

Apucă paharul cu un gest hotărît şi-l dădu pe gît dintr-una. Oparte i se scurse pe bărbie şi piept, udîndu-i cămaşa, dar nu-ipăsa. Se căută de ţigări, avea pe undeva prin buzunar, dar nu lenimerea. Tot încerca să se lase de vreo 8 luni, dar nu-i ieşeadeloc. Îşi înfipse una-ntre buze şi-o aprinse metodic, din aerulfierbinte de deasupra flăcării, ca un fumător de categorie grea.Suflă fumul cu poftă şi dispreţ, acoperind imaginea celor din jur.Abia atunci observă că toată lumea se oprise din monotonia cu careîşi consuma băutura şi se holba către el.

Simţi cum muşchii i se încordează pe tot corpul. Nu fuseseniciodată un bătăuş, dar nici n-o încasase de multe ori, oricumniciodată fără să apuce să dea şi el. Nu era însă cazul acum, înmai puţin de o secundă atmosfera se uşură ca un cîine la un colţ destradă. Fiecare îşi reluă ocupaţia de a privi atent în băutura lui,chiar dacă privirile mai alunecau către colţurile ochilor. Barmanulse dăduse strategic în spate, la suficientă distanţă de bar cît săse considere în siguranţă, însă tremura uşor şi un luciu detranspiraţie îi acoperea fruntea şi obrajii moi şi rotunzi ca decopil.

Liniştea devenise aproape o stare de spirit, se auzea foşnetultuturor, gîlgîitul băutorilor din sticlă, zgomotul făcut depaharele aşezate. Nu spunea nimeni nimic şi lui i se păru că ar fichiar o îndrăzneală să comenteze cineva ceva. Vibra în tot trupulşi ar fi vrut să se întîmple, atunci, acolo, ceva care să-i aratecă nu degeaba a fost bărbat aproape patrujde ani. Spre nefericirealui, deja lumea din bar căuta să-l ignore, cu o singură excepţie,un puţoi ce părea că abia devenise major, şi căruia ar fi trebuisă-i mijească mustaţa, dar n-o avea.

"N-am vrut să vă jic-nesc, dom-nu!", spuse barmanul,poticnindu-şi vocea de emoţie. "am vrut do-ar să vă fi-e bi-ne"continuă lamentaţia patetică, făcînd încă un pas în spate şiîmpiedicîndu-se de ceva, dărîmă vreo cîteva sticle, care sesparseră cu zgomot.

"Stai liniştit băiete. O să distrugi tot barul şi n-o să maiavem ce bea!", spuse el cu o voce pe care şi-ar fi dorit-o maigravă şi mai puternică, aşa împrăştiase doar un val de căldurăplăcută în atmosfera aia rîioasă din bar. De fapt nu mai avea degînd să bea, nu acolo, deja realiza că se află într-o companienepotrivită. Nu guiţa nimeni, o adunătură de scroafe bătrîne şiputuroase care nu mai aşteptau nimic.

Aruncă pe tejgea o hîrtie, dădu uşor cu pumnul, ca şi cum ar ispus "Asta a fost", apoi se roti pe scaun şi o luă spre ieşire,păşind apăsat, în aşteptarea cuiva care are să se ridice de la masăşi să-l pocnească.

Pînă la uşă erau vreo 20 de paşi, şi de fiecare dată cînd aşezatalpa tot spera să se întîmple ceva. La jumătatea distanţei era maimult ca sigur că nu se va petrece nimic neobişnuit. Deja îianalizase pe toţi de acolo. Tipul cu chelie, burtă şi cămaşă încarouri care bea dintr-o halbă se uita deja în altă direcţie, ceidoi indivizi în costume negre, cu cămăşi apretate, albe, carevorbeau mai mult prin semne păreau că suflă uşuraţi.

În colţul barului mai erau doi, cu moace de alcoolici,nebărbieriţi şi probabil mirosind a canal, care îşi turnau vindintr-o sticla ieftină, fără să fie atenţi la ce e în jur, iar altepatru feţe comune, obosite, înconjurau singura masă ocupată şi oapărau timid, protejînd-o cu trupurile lor. Mai era un puţoi, rasîn cap, cu piercieng-uri în ureche şi nas, cu hainele atîrnînd peel de parcă era o cruce de lemn îmbrăcată, încă rotindu-şi înorbite ochii de şoarece speriat, dar el nu prezenta nici oameninţare.

Avu o ezitare cînd puse mîna pe clanţă să deschidă uşa, probabilinsesizabilă din exterior. Păşi în lumina ştearsă a serii şi seizbi de aerul rece de-afară. Era singur, dar încă bărbat, avea cevacare pentru foarte multă lume însemna mai mult decît o avere. Erabogat, mai bogat decît regele, şi nu în sens finaciar sauspiritual. Pur şi simplu încă mai avea totul la locul lui, încă maiavea pulă şi coaie, şi lucrul acesta îl făcea atît de viril încîtîşi închipui că poate fute în gură toată planeta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO