Ziarul de Duminică

GENEALOGII / Un jurist din trecut si familia sa: Eliescu

GENEALOGII / Un jurist din trecut si familia sa: Eliescu

In imagine: Piatra de mormant a lui Serban Voda Cantacuzino din Biserica Manastirii Cotroceni

21.12.2009, 14:48 1010

Un amfiteatru al Facultaţii de Drept din Bucuresti a primit dupaDecembrie 1989 numele profesorului universitar Mihail Eliescu,presedinte al Consiliului Legislativ - instituţie prestigioasa inRomania interbelica, mandatata sa urmareasca constituţionalitatealegilor.

Numele familiei mi-a atras atenţia mai demult, datorita uneiincuscriri cu Cantacuzinii din ramura lui Serban Voda. Din punct devedere genealogic, este o situaţie similara cu cea a juristuluiNicolae Fotino, secretar al Asociaţiei de Drept Internaţional siRelaţii Internaţionale (cunoscuta A.D.I.R.I.), care era si el, prinbunica sa paterna, scoborator al Cantacuzinilor din aceastabransa.
Mult mai multe am aflat despre increngatura Eliestilor (unii dintremembrii familiei isi ortografiau numele chiar cu dublu "l", pentrua se individualiza) vizitand acum vreo doua decenii o descendenta afamiliei Eliescu, dna Simona Eliescu, fosta soţie a lui MirceaSlavescu, fiul cunoscutului om de finanţe si istoric VictorSlavescu. Fara cele spuse de dumneaei nu as fi aflat ca arborelegenealogic cunoscut incepe cu medicul Ilie Maximovici, potrivittradiţiei de familie un rus cu idei avansate, stabilit in Bosnia.Diploma sa de medic, datand din 1789, se gasea in copie la un alturmas al familiei din Bucuresti. In ea numele sau apare sub forma"Elias von Maximovici", prenumele dand nastere, peste douageneraţii, numelui de familie.
"Eliescu" constituie evident o varianta a patronimului "Iliescu",legat de forma mai veche a numelui proorocului Ilie, "Elie". A fostfara indoiala o modalitate de a accentua individualitateafamiliei.
Doctorul din Bosnia a avut un fiu tot medic, traitor la Craiova, acarui filiaţie se vede in pitorescul sau nume: Ilie Doftoricescu.Din cei doi fii ai sai - Victor, administrator financiar incapitala Olteniei si Aurel, jurist - se bifurca doua ramuri alefamiliei. Victor a fost casatorit cu Maria Cantacuzino (1872-1965),fiica lui Nicolae Cantacuzino, cu studii de drept la Paris,stabilit la Craiova. Un frate al Mariei se numea Serban si s-asinucis tanar, in anul 1895. Acest prenume care amintea destramosul voievodal reapare si in generaţiile mai recente alefamiliei, la fratele Simonei Eliescu, dl Serban Eliescu.
Victor Eliescu si soţia sa au avut nu mai puţin de opt copii. Maisus-amintitul Nicolae Cantacuzino era, la randul sau, fiulcapitanului Costache Cantacuzino-Rafoveanu (1810-1876) si alAnastasiei nascuta Budisteanu. Maria Eliescu nascuta Cantacuzinoera nepoata de frate a omului politic liberal George (zis Gogu) C.Cantacuzino (1845-1898), director al ziarului liberal "Voinţanaţionala" si al Cailor Ferate, bustul sau putand fi vazut siastazi in Gradina Icoanei, la intrarea dinspre piaţa care ii poartanumele.
Victor Eliescu si soţia sa Cantacuzina au avut drept copii peNatalia (+ 1916, de tifos), Nicolae - ofiţer, mort in Primul RazboiMondial, Mihai - medic radiolog, incetat din viaţa nonagenar, in1985, George - avocat, casatorit cu Sidonia Hogas, stranepoata defrate a scriitorului Calistrat Hogas, Aurel - avocat, Traian-Petre- medic orelist, stabilit la Turnu Severin, Victoria - profesoarade franceza, casatorita cu profesorul universitar Corneliu Rusescusi Maria, absolventa a Facultaţii de Litere. Dupa cum se vede,urmasii Eliestilor si ai Cantacuzinilor s-au raspandit in intreagaţara, practicand profesiuni liberale.
Juristul Mihail Eliescu, cel al carui nume este evocat deamfiteatrul de la Facultatea de Drept, era asadar nepot de frate alsus-amintitului Victor Eliescu. A fost casatorit cu Marta Orascu,din familia de boieri care isi scria numele adeseori si sub forma"Orescu". Personajul cel mai marcant al acestei familii a fostarhitectul Alexandru Orascu. Lui i se datoreaza, dupa cum se stie,planurile cladirii iniţiale a Universitaţii bucurestene. MihailEliescu a avut un fiu, Andrei, arhitect, stabilit la Paris, care,la randul sau, are posteritate. O sora a juristului, Alice, a avut,la randul ei, un fiu si o fiica, decedata la cutremurul din martie1977.
O paranteza semnificativa despre inrudirea cu familia scriitoruluiCalistrat Hogas: Sidonia Hogas, soţia lui George Eliescu, era fiicalui Nicolae Hogas, farmacist la Ploiesti si a celei de-a doua soţiia acestuia, Margareta Tanescu, originara din acea urbe. NicolaeHogas a avut doi baieţi din intaia sa casatorie si alţi patru copiidin cea de-a doua: Constantin, judecator, Sidonia, Maria,casatorita cu arhitectul Anastase Ciuli si Nicolae, jurist.Farmacistul Nicolae Hogas era frate cu Calistrat Hogas, care aavut, la randul sau, urmasi direcţi.

MIHAI SORIN RADULESCU- n. 1966,Bucuresti. Profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie aUniversitaţii Bucuresti. Specialist in istorie sociala romaneascasi genealogii. Volume publicate: "Elita liberala romaneasca,1860-1900", Ed. All, 1998, "Genealogii", Ed. Albatros, 1999,"Genealogia romaneasca", Editura Istros, 2000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO