Ziarul de Duminică

Gooooooooooooooooooool!/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

29.01.2015, 23:47 70

Ilie Dobre - Omul Anului în Media, conform World Record Academy

World Record Academy, cea mai mare şi cea mai prestigioasă organizaţie mondială care certifică recordurile mondiale, cu sediul la Miami (Statele Unite ale Americii), i-a acordat lui Ilie Dobre (foto 1 - de Alexandru Dolea), celebrul comentator sportiv al Radio România Actualităţi, premiul Omul Anului în Media (2014) pentru cele cinci recorduri mondiale (patru în transmisiunea unui gol în direct şi unul pentru cele mai multe cărţi publicate de un comentator sportiv radio), dar şi pentru eforturile sale în promovarea sportului, a ideilor morale, a fair-play-ului, toleranţei şi a valorilor sociale în sport.

În decembrie 2013, World Record Academy consemna al cincilea record mondial adjudecat de comentatorul sportiv Ilie Dobre, care intra pentru a cincea oară în Cartea Recordurilor, cu performanţa de 1 minut şi 8 secunde, în transmisiunea golului marcat de Ciprian Marica, în minutul 2 al meciului de fotbal dintre echipele naţionale ale României şi Ungariei din preliminariile Campionatului Mondial, ediţia 2014, desfăşurat în 6 septembrie 2013.

La acea dată comentatorul Ilie Dobre deţinea încă patru recorduri mondiale: 31 de secunde şi 27 de secunde în transmisiunea unui gol în direct, fără respiraţie şi 42 de secunde, cu o singură respiraţie, fiind, totodată, comentatorul sportiv radio cu cele mai multe cărţi publicate (42).

Premiul a fost publicat pe site-ul World Record Academy săpătmâna trecută.

 

Filme despre Holocaust

În perioada 27-29 ianuarie 2015, Muzeul Ţăranului Român a găzduit primul festival de film din România pe tema Holocaustului (foto 2). 

Festivalul este un proiect organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.
În cele trei zile ale festivalului, iubitorii de cultură şi istorie au putut viziona ecranizări celebre, câştigătoare ale premiilor Oscar, documentare valoroase şi producţii româneşti.
„Holocaustul continuă să fie un subiect sensibil despre care vorbim şi acceptăm cu greu să ni se vorbească – declara Elisabeth Ungureanu, director de proiect. Şi totuşi, cinematografia mondială abundă de producţii ce aduc în prim-plan evenimentele din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Prin intermediul acestui festival, am încercat să aducem în atenţia publicului român filme cu o încărcătură istorică şi emoţională puternică, la fel de valoroase şi recunoscute precum, deja celebrele, Pianistul sau Lista lui Schindler, dar mai puţin accesibile pe micile sau marile ecrane din România.”
Este vorba de filmele Călătoria lui Gruber, Genocide (1982), Nazi Concentration Camps (1945), Procesul de la Nurenberg (1961), The Path to Nazi Genocide, The long way home, Black Sunday, Jurnalul Annei Frank (1959), Wallenberg.

 

Un ceas pentru artă

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită sâmbătă, 31 ianuarie 2015, ora 11.00, la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea (foto 3, 4), deschisă în corpul Ştirbei al MNAR până pe 19 aprilie 2015. Prezentarea este susţinută de Mălina Conţu, curatorul expoziţiei şi specialist în cadrul Biroului de Artă Europeană şi Arte Decorative al MNAR.

Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie, fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de programare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro.  

Expoziţia Modele de comportament în secolul al XVIII-lea cuprinde o sută cinzeci şi şapte de lucrări din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, expuse pentru prima dată şi valorificate dintr-o perspectivă interdisciplinară, definitorie pentru perioada Iluminismului. Majoritatea gravuri, lucrările sunt relevante pentru normele de conduită în spaţiul public şi domestic al secolului al XVIII-lea şi, într-o anumită măsură, pentru contextul educaţional actual.

Apariţia şi dezvoltarea spaţiului public în Epoca Luminilor a generat o preocupare crescândă a moraliştilor pentru modelele de comportament. Aceste idei au constituit după Revoluţia franceză din anul 1789 baza sistemului de educaţie francez, devenit un model pentru majoritatea programelor de învăţământ.

În afara mesajului educaţional, adesea moralizator, lucrările prezentate în expunere se disting şi prin calitatea execuţiei, fiind reprezentative pentru epoca de înflorire a stampei, o perioadă de maxim rafinament al tehnicii. Gravurile reflectă un interes crescut pentru artă şi reproduc, în mare parte, picturi celebre ale unor mari artişti ai vremii, precum: Jean-Honoré Fragonard, François Boucher, Jean-Baptiste Le Prince, Jean-Baptiste Huet şi William Hogarth.

 

Tarif: 10 lei (preţ întreg)/ pensionari: 5 lei/ elevi şi studenţi: 2,5 lei/ preşcolarii au acces gratuit

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO