Ziarul de Duminică

Grigorescu şi axa Bucureşti - New York/ de Remus Andrei Ion

Nicolae Grigorescu (1838-1907), Casa in Bretania, ulei pe lemn, 21.5x35cm, semnat stanga jos cu rosu. Preţ de pornire: 350.000 lei

Grigorescu şi axa Bucureşti - New York/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion

14.10.2011, 00:00 188

Eveniment rarisim: un "Car cu boi" al lui Nicolae Grigorescu este scos la licitaţie la New York. Pe 26 octombrie. Nu este vorba despre un tablou de serie, din cele pictate pentru a satisface cererea din epocă. Compoziţia este excepţional structurată, pe mai multe planuri, cu personaje in prim plan elaborate si altele care se pierd in zare, cu oameni, animalele, carul si alte elemente constructive concentrate doar pe o treime a plansei. Specialistii americani ai casei de licitaţii, Bonhans, anunţă că este prima operă reprezentativă a lui Grigorescu care se vine în America de Nord. Aceeşi casă de licitaţii a mai vândut un Grigorescu la mijocul verii la Londra. Era vorba atunci de o lucrare de mici dimenisuni, 14 x 23 cm, ulei pe lemn, tot un "Car cu boi", de fapt un şir de animale şi doi ţărani pe un drum de ţară... o pictură schiţă, în care miza este mai mult pe atmosferă decât pe detalii. Lucrarea a fost evaluată atunci la 4.000 - 6.000 lire sterline, dar licitarea a fost foarte generoasă iar creşterea a fost de 420%, până la 31.200 lire sterline!

Carul cu boi de la New York ar fi unul dintre cele mai reuşite ale pictorului. Evaluarea propusă nu este pe linia preţurilor de succes de la Bucureşti, doar 100.000 - 150.000 de euro pentru o pictură de 33 x 56 cm. Având în vedere creşterea de la Londra, atunci însă preţul ar depăşi cu mult recordurile de la Bucureşti iar acest tablou ar deveni cel mai scump Grigorescu din lume. Slabe speranţe însă. La New York nu este nicio animaţie legată de pictorul român, iar români aprinşi de flacăra de la Bucureşti care să liciteze acolo în regim de concurenţă maximă nu prea cred să apară. Ruşii cumpără cam tot ce este artă rusească prin lume, Sotheby tocmai a anunţat o licitaţie de Impresionism cu precizarea, în titlu chiar, "inclusiv artă rusească" tocmai pentru a-i atrage pe colecţionarii ruşi "recuperatori". Pentru Grigorescu ar merita o campanie similară mai ales că de la Bucureşti se poate răspândi "febra" pentru cel mai important pictor român din toate timpurile.

De la ultimul "Car cu boi" adjudecat cu record de piaţă la Bucureşti, în septembrie 2010 (155.000 euro), s-au mai cumpărat alte 18 tablouri ale pictorului iar "Carul cu boi", expus generos, exemplar, prieteneşte la Sibiu, nu mai este nici măcar în lista celor mai scumpe achiziţii de la licitaţii. Grigorescu se depăşeşte pe sine însuşi. Pe 15 iunie a fost schimbat topul când s-au vândut "Ţărăncuţă cu fuior pe cale", "Nimfa dormind" şi "Ţărăncuţa cu broboada albă". Pe 29 septembrie au fost vârfuri de licitaţie "Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă", "Întoarcerea de la târg" şi "Ciobănaş pe Valea Doftanei", ultimele două cumpărate cu 210.000, respecitv 250.000 de euro.

Brusc, în octombrie, alte tablouri Gigorescu apar pe piaţă. Şi, uimitor, niciunul nu mai este evaluat spre 100.000 de euro! Saltul de calitate impune şi un salt de preţ. În jos. Şi atunci cum rămâne cu ambiţia de a aduce vârful de cotă spre 500.000 de euro?!

Pe 18 octombire la Alis se licitează pentru "Casă în Bretania", ulei pe lemn, cu celebra semnătură roşie. Preţul de pornire este 350.000 de lei. Este o lucrare realizată în perioada bretonă (1878 - 1880) care de la prima vedere atrage prin temperament, prin jocul tuşelor brune, reflexele precise de lumină şi accente importante de culoare.

Pe 20 octombrie urmează o serie de cinci Grigorescu al Artmark. Lucrări cu structuri, compoziţii, tehnici destul de diferite. Estimările maxime abia jung la 80.000 de euro, ceea ce este neobişnuit pentru această casă de licitaţii. O premieră însă: avem prima licitaţie care se deschide cu un tablou Nicolae Grigorescu: lotul numărul 1 este "Târg la Rucăr", o pictură reprodusă în Calendarul Minerva 1909 şi care este estimată la 20.000 - 40.000 euro. Urmează "Portretul unui evreu galiţian" estimat între 40.000 şi 80.000 euro, "Bordei în pădurea de la Plaiu", 35.000 - 65.000 euro, "Grota pescarilor din Granville" 25.000 - 45.000 de euro şi "Natură statică cu mere roşii", o piesă discretă, aşezată, finisată magistral... şi iubită de soţia pictorului. Cred că este o piesă pentru care nu contează evaluarile, preţurile sunt oricum cele care se concretizează în licitaţie. Spor!

artalicitata.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO