Ziarul de Duminică

Hai să ne dăm cu placa/ de Alexandru Ciolan

Hai să ne dăm cu placa/ de Alexandru Ciolan

Hai să ne dăm cu placa

Autor: Alexandru Ciolan

10.02.2011, 23:42 547

Una e placa în dicţionare, alta înlimba zilelor noastre… Placa din dicţionare (placaaglomerată, placa fotografică, placa turnantă, placa de fundaţie,placa de pick-up, placa dentară)vine din fr. plaque(deverbal din plaquer, "a placa, a acoperi cu un stratsubţire", împrumutat pe la mijlocul sec. al XVI-lea din olandezulplacken). Plăcile absente din dicţionare dar prezente înrealitatea zilelor noastre vin, evident!, din engleză - englezaamericană sau engleza internaţională.

Să ne ocupăm întâi de plăcile dininformatică. Prima - cea mai veche, cea mai importantă - esteplaca de bază (traduce engl. motherboard saumainboard), "placă de circuite integrate pe care se monteazăsau la care se conectează componentele unui compter" (aceasta estedefiniţia de manual, clasică, pentru că în ziua de azi nu numaicomputerele au o placă de bază, ci orice aparat de o oarecarecomplexitate - maşinile de spălat, centralele termice etc.). "Placade bază pe care se asamblează toate componentele se alege înfuncţie de procesor" (Adev. 11 VI 02) explica un material menit a-iconvinge pe părinţi să le cumpere copiilor computere. În placade bază trebuie înfipte: o placă grafică/video, pentru aavea imagini afişate pe monitor ("Poate aveţi nevoie de o placăvideo mai potrivită pentru noile jocuri apărute pe piaţă", Z.fin.22 III 01); o placă audio/de sunet pentru a avea muzică sauzgomot în difuzoare ("Placa de sunet este în general suficient deperformantă pentru a satisface un utilizator pretenţios", Adev. 11VI 02); şi o placă de reţea spre a permite computerului săcomunice cu alte computere sau să împartă cu ele unele periferice("Conectivitatea este asigurată de o placă de reţea standard10/100M şi de una wireless", Adev. 7 III 07). În ultimii ani,plăcile de bază vin cu facilităţi video, audio şi de reţeaintegrate, plăcile respective fiind cumpărate numai de utilizatoriipretenţioşi, care vor ceva mai mult decât ceea ce le oferă placa debază.

Plăcile din sport, mai bine zisdin sporturile recente, traduc acelaşi englezesc board:placa de surf (surfboard), placa de skate(skateboard) şi placa de schiat(skiboard)

Placa de surf, placa dewindsurf şi placa de wakeboarding sunt lucruri diferite,chiar dacă în esenţă fac acelaşi lucru: asigură alunecarea pe apă.Avem şi în România un producător de asemenea plăci, care a începutprin a-şi amenaja "în curtea casei un atelier în care a început sămeşterească plăci de surf, windsurf şi diverse ambarcaţiuninautice" (Adev. 19 IX 10). A se da cu placa (pe apă)înseamnă însă la noi, se pare, exclusiv a practica wakeboardingul("Diana D. se dă cu placa pe apă. … E o senzaţie plăcută să fii peplacă, să te tragă o barcă cu viteză", femina.rol.ro 9 VIII10).

Cu placa te poţi da şi pe asfalt("Bătut de un poliţist comunitar, pentru că a vrut să se dea cuplaca de skateboard pe Esplanadă", Obiectiv Vocea Brăilei 20 II 09- să notăm că placă de skateboard este un pleonasm, pentrucă board înseamnă "placă"). Şi te mai poţi da şi pe zăpadă,la munte ("De dragul lui am învăţat şi eu să mă dau cu placa, deşicred că o să-mi rup gâtul în curând", Ring 21 V 10 p. 7) şi, dacănu ai munte sau nu ai zăpadă, te dai cu placa pe nisip ("Se dă cuplaca pe nisip … un tânăr turist în Africa de Sud, în apropiere deJohannesburg, şi-a luat placa şi a făcut surf pe o dună de nisip",cancan.ro 14 V 10). Placă să fie, şi dorinţă de adrenalină, că dedat, te poţi da unde n-ai crede ("Un nou sport face senzaţie,boardingul pe versanţii vulcanilor activi. Un grup de aventurieridornici de senzaţii mari a pus bazele unui nou sport care presupunealunecarea pe o placă din lemn pe versanţii vulcanilor activi. …Sportul a apărut în urmă cu patru ani. ... Cel care a pus bazeleacestui sport este Phillip Southan, care organizează şi tururi peversanţii vulcanului. Se poate coborî, spune el, în deplinăsiguranţă, chiar dacă cel care se dă cu placa nu are pic deexperienţă în acest sport", ziare.com 10 V 09).

A treia placă absentă dindicţionarele noastre este placa de păr, sau placa deîndreptat/întins părul, "mic aparat electric în formă de cleştefolosit pentru a întinde sau ondula părul sub acţiunea căldurii"("Placa pentru păr, cel mai comod instrument de coafat", Gaz. deSud 20 III 10). Englezii numesc acest obiect flatiron, ceea ce ne face să credem că placa noastră e maidegrabă un calc decât o formaţie autohtonă.

Şi cu placa de păr te poţi da,adică poţi trece câte o şuviţă prin ea. Discuţiile asupraoportunităţii datului cu placa sunt interminabile, mergând de lacategoricul "Nu te mai da cu placa … părul creţ natural e foartefrumos, n-are rost să-l faci cu placa" (tpu.ro 11 I 11) până laconcesivul "înainte de a te da cu placa, foloseşte şi tu ulei depăr, şi la fiecare spălare pe cap, utilizează un balsam, sau maibine o mască" (tpu.ro 31 VII 10). Spre deosebire de placa de surfşi placa de schiat, pe care, prin adaptare, le poţi folosi pentru aaluneca şi pe alte suprafeţe decât cele pentru care au fostgândite, placa de întins părul este bună de aruncat după ce aichelit.

Exemplificări şi datări pentrusensurile şi cuvintele noi din acest articol veţi găsi în ediţia atreia a DCR (Dicţionarul de Cuvinte Recente), aflat în pregătire laEditura Logos.
Cuvinte-cheie: placă, placă de bază,placă grafică, placă video, placă de sunet, placă de reţea, placăde surf, placă de skate, placă de păr, a se da cuplaca
ALEXANDRU CIOLAN (n. 1952, Bucureşti).Filolog (absolvent de spaniolă-romånă al Universităţii Bucureşti).Profesor navetist (Alexandria, Teleorman, 1977-78), corector, apoiredactor-traducător la revista "Lumea" (1978-83), redactor laEditura Politică şi ulterior la Editura Humanitas (1983-1991),editor şi administrator al Editurii Logos (din 1992). Traducător şipublicist. Zona de interes principală: lexicologia, lexicografia.Preferinţe muzicale: Buena Vista Social Club, Elis Regina, ChavelaVargas, Liviu Vasilică, Maria Lătăreţu, Făråmiţă Lambru, DireStraits. Pasiuni: gătitul şi conservele de casă. Dorinţe: să aibănepoţi. Are unnepot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO