Ziarul de Duminică

În aprilie începe povestea pianului călător

În aprilie începe povestea pianului călător

Autor: Pop Ioan

20.03.2011, 14:48 68

În urmă cu peste un secol şi jumătate, Franz Liszt ajungea înŢările Române într-un turneu fără precedent şi venea cu pianul dinvestul Europei, pentru că ca la noi nu existau asemeneainstrumente.

În 2011, sunt încă multe zone în România in care pianul este ca şiinexistent.

Accendo si Radio România lansează în aprilie 2011 povestea pianuluicălător, un proiect potrivit căruia pianistul Horia Mihail va mergealături de pianul său in şase oraşe din ţară.
La finalul turneului, pianul de concert pus la dispozitie de RadioRomânia va fi donat comunităţii din Mediaş.

Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal Braşov,interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani.De atunci a concertat cu marea majoritate a orchestrelor simfonicedin România, inclusiv cu Filarmonica "G. Enescu" din Bucureşti saucu Orchestra Naţională Radio. În Statele Unite a fost solist alorchestrelor Boston Pops, Topeka Symphony, Boston UniversitySymphony şi University of Illinois Symphony.

A susţinut recitaluri solo şi de muzică de cameră în România,Italia, Anglia, Belgia, Franţa, Germania, Irlanda şi Statele Unite.A colaborat cu artişti cunoscuţi precum Lory Wallfisch, RobertMerfeld, Sergiu Schwartz, Peter Zazofsky, Andres Diaz, IuriMazurkevich şi Nathaniel Rosen.
După 14 ani de studii în România, a urmat cursurile Universităţiidin Illinois. În 1999 a primit Artist Diploma de la BostonUniversity.

A primit Premiul I la toate concursurile de pian la care aparticipat.
Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şiteleviziune din România, Belgia, Anglia, Statele Unite şi aînregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România. Din2002 este solist al Filarmonicii din Braşov, membru al RomanianPiano Trio, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma şi profesorasociat la Universitatea "Transilvania" din Braşov. Este profesorinvitat la Festivalul Internaţional de la Tanglewood, organizat deBoston Symphony Orchestra în colaborare cu Boston University.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO