Ziarul de Duminică

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.

CARTEA IN 100 DE CUVINTE - SELECTIA Z.D.
11.05.2007, 17:23 40

Gabriel Dimisianu - Constantin Negruzzi. Editura Cartea Romaneasca
Studiu scris si publicat in 1984. "Negruzzi - afirma criticul - este scriitorul roman cel mai important din prima jumatate a secolului al XIX-lea. A deschis multe drumuri in proza noastra, a creat, in literatura nationala, cel dintai mare personaj. (...) In textele sale relativ putine, el a concentrat un numar mare de idei literare, teme, motive, toate activizatoare, toate susceptibile de dezvoltari (...) Intemeietorul prozei noastre moderne unea realismul fundamental al viziunii sale scriitoricesti cu realismul atitudinii fata de limba vie a momentului sau.? Editia a II-a.

Evan H. Rhodes - Printul din Central Park. Editura Humanitas
In inima New Yorkului se afla un refugiu de pace, un imens spatiu verde, domeniu al pasarilor, veveritelor, izvoarelor. Aici, fugind de mizerie si violenta, cauta refugiu micul Jay-Jay, cautand adapost intre ramurile unui batran stejar. Ca un nou Robinson, Jay-Jay isi construieste la inaltime o cabana, invizibila curiosilor si politiei. Acolo se intoarce in fiecare seara, dupa ce a explorat intreaga zi parcul urias in cautare de hrana. Dar orasul este aproape si amenintator. Iar un tanar drogat il uraste pe Jay-Jay... Cartea aceasta a fost ecranizata de doua ori, in 1977 si 2000. Traducere din engleza de Luana Stoica.

Brian Herbert, Kevin J. Anderson - Dune. Casa Atreides. Editura Tritonic
Cronica planetei desertice Dune a inflacarat mintile a milioane de cititori. La moartea sa, in 1986, Frank Herbert publicase sase romane din seria Dune. O mare parte a amplei sale viziuni a ramas nescrisa. Pornind de la insemnarile tatalui sau, Brian Herbert a colaborat cu romancierul Kevin J. Anderson pentru a asterne pe hartie un episod inedit din vasta epopee, ingaduindu-ne sa privim in trecutul acestui stralucit univers fictional... cu decenii inainte ca Paul Muad'Dib Atreides sa fi pasit intaia oara pe nisipurile planetei Arrakis. Traducere din limba engleza de Silviu Genescu si Mircea Pricajan.

Daniel Vighi - Cometa Hale-Bopp. Povestiri in 1.330 semne. Editura Polirom
67 de "povestiri" avand sub o fila dactilografiata, de fapt "momente", "fulguratii", "impresiuni" despre oameni sau fapte marunte, sau amintiri din care, citindu-le, incepi sa ai impresia, cum spune intr-unul dintre texte, ca "toate se potrivesc, simti ca pricepi, ca incepi sa pricepi ceva, desi cu cat sunt mai simple, cu atat le este dat sa fie mai de nepatruns". Povestiri legate intre ele de personaje comune si aceeasi atmosfera. Personaje care trec prin pagina o fractiune de secunda, cu un singur gest, dar unul care se retine, fapte si evenimente marunte, chiar anodine, care imbraca semnificatii istorice, in general o lume care a disparut.

E. Lovinescu - Confesiunile unui critic. Institutul Cultural Roman
In toamna anului trecut, cand s-au implinit 125 de ani de la nasterea lui E. Lovinescu, ICR a publicat acest volum, antologie si studiu introductiv de Ion Simut. Antologia urmeaza firul unei biografii spirituale, documentul de baza fiind cele trei volume de Memorii (numai partea in care autorul se refera in mod direct la sine). In primul capitol - texte privitoare la menirea criticii; in al doilea - optiunea impresionista a criticii lovinesciene; in a treia - texte programatice, din sfera criticii de directie; in al patrulea - reflectiile criticului despre activitatea sa la momente de bilant; in sfarsit - autobiografii si cuvinte testamentare.

Radu G. Teposu - Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua. Editura Cartea Romaneasca
Editia a treia a unei carti ghinioniste, amanata de cenzura inainte de 1989, o remarcabila panorama critica asupra generatiei '80. "Stralucitoare de la un capat la altul - arata Al. Cistelecan in prefata -, Istoria tragica & grotesca a intunecatului deceniu literar noua pare animata de doua intentii constructive. Radu G. Teposu porneste cat se poate de metodic, punand temelii clasice unui edificiu proiectat ca temeinic, dar sfarsit cu larghete si nonsalanta postmoderne."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO