Ziarul de Duminică

În lumea romilor/ de Ziarul de duminică

În lumea romilor/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

19.05.2016, 23:48 37

Martina Giuffre

Egali, diferiţi, normali

Stereotipuri, reprezentări şi contra-naraţiuni în lumea romilor din Italia, Spania şi România

Editura Paideia

„De-a lungul secolelor, romii au fost văzuţi mai mereu ca şi grupuri omogene cu  determinate caracteristici, în mod ireductibil diferiţi, diverşi din punct de vedere ontologic, emblemă a ilegalităţii aproape fizice şi corporale; în cazurile pozitive, în schimb, au fost văzuţi ca reprezentanţi ai autenticităţii, ai libertăţii, ai adevăratei naturi a omului, aproape de a întruchipa mitul bunului sălbatic.

Cât din imaginarul existent legat de romi corespunde cu viziunea pe care aceştia o au despre ei înşişi? în acest volum, ne propunem să evidenţiem jocul reprezentărilor sociale elaborate de diferiţi actori sociali (grupuri de romi, instituţii, mass-media, asociaţii de romi, academicieni, studenţi) care contribuie la construirea imaginii romilor.

Încercarea este de a da viaţă, chiar şi prin intermediul implicării romilor înşişi, în calitate de cercetători, la o contra-poveste despre lumea romilor, un loc de voci şi contravoci, de priviri încrucişate care să pună în lumină opiniile subiecţilor care interacţionează pentru a-şi renegocia propria apartenenţă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO