Ziarul de Duminică

In vino veritas/ de Cosmin Savu

In vino veritas/ de Cosmin Savu

In vino veritas/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu

27.01.2012, 00:02 766

"In vino veritas", in vin este adevarul. Asa spuneau stramosii nostri romani, doar ca ei nu s-au gandit ca dupa 2000 de ani, nici vinul n-o sa mai fie adevarat, si ca regula ancestrala, conform careia vinul trebuie sa fie facut din struguri, n-o sa se mai aplice. Anual, romanii toarna in pahare 9 milioane de litri de vin, insa putini stiu daca beau o bautura autentica sau o posirca. De multe ori strugurii sunt doar pe etichete.

Va prezentam, in cele ce urmeaza, ce beau foarte multi dintre romani, si cine profita de viciile lor. Vodca, rom, facute in cazi. Le-ati fi baut daca stiati ca sunt facute in cada? Sa vedem niste cazuri.

Costica este alcoolic. Bea orice, oricand si oricat poate. Cate un litru pe zi. Acum organismul sau a cedat, ficatul dandu-i semne de suparare. Dar nu doar ficatul...

In saloanele Spitalului Municipal se inghesuie anual mii de consumatori cronici de alcool. Are doar 35 de ani. Este un pacient cu ciroza si cu consum cronic de bauturi. Cronic inseamna ca bea zilnic.

"In clinica de gastro spune Lucian Negreanu, doctor la Spitalul Universitar, principalul furnizor de pacienti este patologia legata de alcool. Noi vedem pancreatite acute alcoolice aproape zilnic. Deci una dintre complicatii este pancreatita acuta, o complicatie care poate fi mortala. Pancreatitele cronice care apar dupa pusee repetate, pentru ca oamenii continua consumul, este o conditie precanceroasa care duce la diabet, la malnutritie... Stam foarte bine si la cirozele hepatice, ciroze care au niste costuri foarte mari pentru sistemul sanitar."

Sute de mii de romani sunt atinsi de patima alcoolului, iar societatea romaneasca este incapabila sa se lupte cu un inamic invizibil care loveste in familiile sau vecinii nostri. 7 din 10 romani au consumat alcool in ultima saptamana, iar excesul si calitatea proasta a bauturii lasa in urme vieti mutilate.

Si totul incepe doar cu un pahar...

Romanul bea mult. Despre asta nu mai e nici un dubiu. De multe ori conteaza doar gradele alcoolice si pretul. Romanul nu are o educatie a bautului si bauturii, se uita doar la pret si la cantitate

In urma cu cateva luni la Stirile Protv am putut afla ca asupra unei lungi liste de vinuri de pe piata romaneasca planeaza suspiciunea de fals. Cu alte cuvinte vinul nu are doar struguri, ci si zahar adaugat sau apa de la robinet… Desi analizele erau facute de laboratorul Comisei Europene, autoritatile romanesti nu au avut nici o reactie. Ingrijorati de ceea ce punem in pahare am incercat si noi sa facem propriile analize. Pentru asta am apelat la un laborator avizat, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice din Cluj.

Zaharie Moldovan, seful laboratorului de spectrometrie de la Cluj nu este o persoana usor impresionabila. Mai ales cand este vorba de lichide. "Au fost aduse aici vinuri care din pacate nu puteau fi numite vinuri - spune el -, puteau fi numite de exemplu lichid galbui, maroniu, roscat, dar in niciun caz vin." Dupa o saptamana aflam si noi ca vinul nu e numai din struguri. "Dupa masuratorile noastre este un amestec din ca sa zic asa cantitati mici dintr-un vin, dar la care este adaugata apa exogena, respectiv alcool de alta provenienta. Deci cum se zice in limbaj popular este un vin inmultit, un vin cu adaugiri…"

Un vin inmultit, un vin cu adaugiri… In Romania se beau peste 9 milioane de litri de vin! Cat din acesta este vin adevarat sau este doar o posirca ordinara, nu stie nimeni...

Vernesti, judetul Buzau. Ne-am deplasat la producatorul ale carui rezultate nu au iesit tocmai bine. Probabil ca va intrebati cum arata o fabrica care produce vin vara. Si noi ne intrebam, dar nu am reusit sa aflam, desi am avut cateva convorbiri telefonice cu proprietarul acestei companii care ne-a promis ca are o deschidere totala fata de noi, ne-a promis ca ne arata cum functioneaza fluxul tehnologic aici, a treia oara cand venim… degeaba. Portile sunt inchise pentru ca proprietarul nu a sosit.

Incercam la Directia Agricola din Buzau, cei care ar trebui sa controleze autenticitatea vinului si care ar trebui sa stie mai multe despre cum si ce se produce in zona. "Nu au existat falsuri depistate in jud Buzau, in ultima perioada" ne spune Claudiu Ionita, inspector Directiei Agricola Buzau.

De altfel, reprezentantii ministerului agriculturii in teritoriu recunosc ca nici nu prea au ce sa le faca producatorilor care fac vin din surcele. Daca pana in februarie 2011 puteau sa se implice si chiar sa ridice licentele de producator, acum cel mai dur lucru pe care il pot face este sa confiste marfa contrafacuta de pe piata sau s-o interzica la comercializare. Dar acest lucru nu s-a intamplat la Buzau de ani de zile.

Iar probele pe care le ridica le pot analiza doar fizico-chimic si organoleptic, adica gust, culoare, densitate, dar nu si analize de finete care sa arate exact compusii chimici, analize izotopice asa cum am facut noi la Cluj.

Insistam sa ne intalnim cu producatorul din Vernesti, in speranta ca portile fabricii se vor deschide si pentru noi.

Am dat peste patron. "Am luat niste produse de pe piata, din cele care au aparut si pe lista de la ISPRA, i-am spus. Unul dintre ele, care era al dvs, rosu, buchet rosu, contine, din spusele laboratorului de la Cluj, etanol din alta sursa si apa exogena. Voiam sa va intrebam cum produceti vinul." "Eu nu produc, eu aduc un vin din Italia ..."

Costica Lepadatu este un personaj controversat in Buzau. In urma cu cativa ani, magnatul alcoolului a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare. Pentru evaziune fiscala. Dar asta nu l-a impiedicat sa faca afaceri cu mai marii judetului si nu e de mirare ca acum doarme linistit. A fost partener de afaceri cu senatorul Ion Vasile, fost prefect al judetului, fost PSD, fost PC, acum UNPR si cu senatorul Viorel Constantinescu, fost PSD, acum PDL. Nume grele in judet.

Daca inainte producea bauturi spirtoase, acum s-a reprofilat pe vin. Poate si pentru ca fondurile europene sunt mai usor de accesat.

In fabrica ne duce in zona destinata...turistilor. "In general vinul acesta il imbuteliem la peturi noi... il stabilizam, il bentonizam si atunci i se adauga si mustul concentrat, pentru a-l indulci pentru ca in general aceste vinuri sunt vinuri demidulci... Dupa care intra in zona de filtrare, de detarrtare. Pe tot fluxul asta de reconditionare al vinului, nu exista mana omului..."

Cand il intrebam de rezultatul analizelor se disculpa cu nonsalanta. Vinul lui e bun, laboratorul e prost. Nu prea are insa argumente atunci cand ii spunem ca si analizele facute de laboratorul Comisei Europene nu au dat rezultate favorabile fabricii din Vernesti.

"De contestat ne poate contesta oricine, deci a contesta este un drept constitutional, spune Adrian Bot, director general ICDTIM Cluj …Interesant este ca pana acuma nu ne-a contestat nimeni rezultatele - pentru ca exista probe martor si, daca nu le place rezultatul meu, se duc la ISPRA, rezultatul vine acelasi." Ne explica cum se face analiza: "Pe aceasta instalatie se prepara probele de vin pentru a extrage oxigenul 18, am o cantitate bine stabilita de vin, se pune in aceasta fiola si se pune pe instalatia de vidare. Urmatorul pas in masurarea probelor se face cu ajutorul unui aparat care se numeste spectrometru de masa, si obtinem la sfarsit analiza izotopica, practic amprenta izotopica a vinului, asa cum fiecare om are o amprenta la deget si vinurile dau amprente specifice."

Fiecare mostra este cercetata cu grija, de altfel institutul din Cluj are acreditari europene necesare pentru a face analize de finete. "Exista foarte multe bauturi contrafacute si asta este o chestiune malefica la adresa sanatatii romanilor. Pentru ca exista contrafaceri de bauturi care conduc la ciroza si la alte boli din acestea, este un atac la sanatatea romanilor."

Miza este destul de mare. Nu o data producatorii de bautura au incercat sa-si corecteze rezultatele analizelor prin alte mijloace mai putin stiintifice.

"Noi insistam sa fim tratati ca experti si sa n-am de-a face direct cu falsificatori intre ghilimele, mai spune Adrian Bot. Asta nu-i razboiul meu, de falsificatori trebuie sa se ocupe politia, parchetul si asa mai departe. Eu furnizez rezultatul stiintific. Intr-adevar exista indivizi care vin din folclor discutand, vin si spun, platesc politia, platesc sanitar-veterinara, platesc pe cutare si cutare si cutare. La dumneata pe cine trebuie sa platesc sa-mi iasa analizele bune? - intreaba. Le-am dat raspunsul foarte clar, nu aveti bani cat sa ne platiti pe noi, pentru un motiv foarte simplu: nu facem chestia asta."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO