Ziarul de Duminică

Încă nu e totul pierdut.../ de Stelian Ţurlea

Încă nu e totul pierdut.../ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

13.11.2014, 23:54 130

Sylvain Tesson

În pădurile Siberiei

6 luni pe malul Lacului Baikal, singur, la 25 km depărtare de primul vecin

Editura Philobia

Premiul Medicis 2011. „Am înţeles la un moment dat că, de unul singur, nu voi putea schimba lumea. Aşa că nu mi-a rămas decât să mă duc undeva departe de lume, să trăiesc singur, într-o cabană. În pădurile Siberiei. Am cumpărat o izbă de lemn, pe tărâmurile nimănui, la marginea lacului Baikal. Acolo, la cinci zile de mers pe jos de prima aşezare umană, înconjurat de natura sălbatică, am încercat timp de şase luni să descopăr fericirea. Şi cred că am reuşit. Doi câini, o vatră, nişte vreascuri de foc şi o fereastră de la care puteam privi lacul – nici n-aveam nevoie de mai mult în viaţă. Nu cumva libertatea înseamnă, în primul rând, să fii stăpân pe timpul tău? Nu cumva fericirea înseamnă, la urma urmei, să ai parte din plin de singurătate, spaţiu şi linişte – lucruri care le lipsesc oamenilor din marile oraşe? Atât timp cât există cabane pierdute în locuri neştiute de nimeni, nu e totul pierdut.”

 

Alain Guyard

33 de lecţii de filozofie de şi pentru băieţii răi

Editura Baroque Books & Arts

Colecţia savoir-vivre. Traducere din limba franceză de Marius Constantinescu. Ilustraţia copertei: Irina Dobrescu. Alain Guyard  este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Un sofisticat salvator de idei şi demolator de concepte. Un „băiat rău“ slobod la gură şi la minte, care ţine lecţii de filozofie unde te aştepţi mai puţin. Cartea de faţă este o paradă sălbatică, într-un ritm alert, de la Socrate – filozof de bar, la Machiavelli – serial killer –, de la Diogene – distrugător de efigii, la Alexandre Jacob – secera şi ranga, de la Marx – mărunt preparator de  capital măreţ, la Foucault – skinhead de extremă ultrastângă. Marile figuri ale filozofiei într-un volum ce demonstrează că filozofii sunt mai aproape de mauvais garçons decât de păguboşi, pentru că, aşa cum spunea celebrul Freddy Nietzsche, a filozofa înseamnă a-i face în ciudă prostiei.

 

Roger Scruton

Beau, deci exist

O călătorie filozofică în lumea vinurilor

Editura Humanitas

Traducere din engleză şi note de Teodora Nicolau. Adaptând dictonul cartezian „Cuget, deci exist“, britanicul  Roger Scruton „îşi propune să recupereze potenţialul filozofic şi estetic cuprins în experienţa vinului, dat uitării de consumismul steril al zilelor noastre. Împărtăşindu-ne propria sa experienţă, Scruton vorbeşte despre viciile şi virtuţile alcoolului, arătând că, băut cum trebuie, vinul lărgeşte orizontul existenţial şi social al individului. În faţa noastră se aşterne viaţa unui împătimit al vinului, de la primele ispite din timpul studenţiei la călătoriile sale în zone cu o îndelungată tradiţie viticolă din Franţa, Spania sau Italia. Din acest periplu plin de pitoresc şi poezie se desprind pe nesimţite o sumă de întrebări filozofice, pe care autorul le adânceşte în a doua parte a cărţii.”

 

Eugen Lenghel

9 Istorii Reutilizate

Editura Tritonic

Eugen Ştefan Lenghel (născut în 1966) este specialist în informatică cu experienţă de peste 25 de ani. Din 1986 a frecventat Cenaclul studenţesc „Solaris”, fiind ales preşedintele cenaclului între 1988-1989. Prima proză SF publicată a fost în Almanahul „Anticipaţia 1989”. Cartea de faţă este volumul de debut şi conţine povestiri publicate în ultimii 25 de ani în diverse reviste – „Istorii reutilizate”, „Rosenau, sânge de dimineaţă”, „Optimism de împrumut”, „Ambasada roboţilor”, „Moş Timp”, „Dacă timpul ar curge”, „Exo, carte de bucate”, „Fermierul virtual”, „O lume magică”. „O carte care trebuie citită mai ales de aceia care au rămas perpetuu îndrăgostiţi de epoca de aur a science-fiction-ului şi care ştiu din teorie sau simt din instinct că stilul clasic nu se demodează niciodată.” – scrie alt scriitor SF, Dan Doboş.

 

Gunter Grass

Ani de câine

Editura Polirom

Cel mai recent volum tradus din opera lui Gunter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1999, apărut în colecţia „Biblioteca Polirom, seria de autor Gunter Grass”, în traducerea Marianei Bărbulescu. „O naraţiune masivă, ramificată, bogată şi densă, în care sperietori, câini şi personaje fantastice sunt trimise să colinde peisajul şi oraşele Germaniei (în special ţinutul de la gura Vistulei) în perioada dintre 1920 şi 1950… Putem rezuma valoarea romanului spunând că primele două părţi alcătuiesc un tablou încărcat cu detalii de atmosferă, ce aminteşte de unele scene din picturile lui Bruegel. A treia parte, ultima, la fel de impresionantă, este o diatribă în manieră jurnalistică menită să dezvăluie falsitatea şi ipocrizia locuitorilor din Germania Federală contemporană”. (The New York Times)

 

Corina Ozon

Zilele amanţilor

Editura Herg Benet

Romanul de debut al unei foste jurnaliste. Tema: amantlâcurile şi iubirile frugale. O poveste care înaintează spusă din mai multe puncte de vedere, femei şi bărbaţi deopotrivă (deci nu este o scriere feministă) şi care scoate la lumină cam tot ce ascund oamenii (şi personajele). Nimeni nu e mulţumit cu ce are, toţi tânjesc după ceva (sau altceva), ipocrizia, minciuna sunt la ele acasă. O poveste despre ce fac şi gândesc foarte mulţi dintre semenii noştri, dar refuză să admită – anume că principala preocupare e sexul. În plus, o poveste spusă într-un limbaj frust şi direct, faţă de care n-ai cum să te revolţi, pentru că e în structura personajelor. În plus este şi potrivit psihologiei persoanjele (dacă ea există). Nu cred să existe ceva pozitiv în romanul Corinei Ozon. Adică exact mocirla şi degringolada din jur.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO