Ziarul de Duminică

Incredibila şi fascinanta poveste a „albastrului de Voroneţ”/ Stelian Ţurlea

Incredibila şi fascinanta poveste a „albastrului de...

Autor: Stelian Turlea

27.08.2015, 23:58 346

Gonçalo M. Tavares

Alte cinci plimbări prin cartier (II)

Editura Allfa

Traducere din portugheză de Corina Nuţu. După ce, în „Cinci plimbări prin cartier”, Gonçalo M. Tavares şi-a creat propriul spaţiu utopic cu scriitori, locuit de cinci „domni“ – domnul Valéry, domnul Henri, domnul Brecht, domnul Calvino şi domnul Walser –, în „Alte cinci plimbări prin cartier” le-a venit rândul domnilor Juarroz, Breton, Kraus, Eliot şi Swedenborg să bată străzile, cafenelele şi sălile de conferinţe ale republicii literelor imaginate de scriitorul portughez. Cu umor, ironie şi uneori cu amărăciune sau duioşie, Tavares creează o lume în acelaşi timp jucăuşă şi gravă, infuzată de o scriitură sofisticată, în care logicul şi absurdul se împletesc cu măiestrie. 

 

Cornel George Popa

Ultima cină cu Leonardo

Anula

Editura Corint

„În primăvara anului 1487, Leonardo da Vinci era un tânăr artist fără lucrări notabile, care locuia la Milano şi se afla în slujba ducelui Lodovico Sforza, iar Ştefan cel Mare era un bărbat matur, de mulţi ani domnitorul Ţării Moldovei. Câteva luni mai târziu, vieţile celor doi se intersectează dramatic. 

Persoana care face legătura între Leonardo şi Ştefan este o tânără moldoveancă, trimisă de Ştefan la Milano cu o misiune secretă. Tânăra, deghizată în băiat, ajunge în oraşul italian şi devine elevul preferat al lui Leonardo, chiar în atelierul acestuia. Şi de-aici începe o poveste zguduitoare şi fascinantă în egală măsură – povestea unei culori, albastrul de Voroneţ. Numele acestei tinere cu origini greceşti, fată educată şi vorbitoare de limbi străine? Anula.”

 

Romain Gary

(Emile Ajar)

Alint

Editura Univers

Traducere de Irinel Antoniu. Ce faci când eşti un om singur în marele Paris şi simţi nevoia să fii alintat cu drag? Domnul Cousin a găsit soluţia: adoptă un piton, botezându‑l chiar aşa, Alint. De aici o sumedenie de încurcături, într‑o fabulă modernă care amestecă umorul cu tristeţea fără margini a unei existenţe. Prima carte publicată de Gary sub pseudonimul Émile Ajar (şi apărută abia în 2007 în versiunea integrală) este o poveste care, precum afectuoasa reptilă, se răsuceşte şi face nenumărate noduri, constând în situaţii absurde, jocuri de cuvinte şi, mai ales, în modul cu totul original de a gândi şi a se exprima al eroului.

 

Norman Manea

Fericirea obligatorie

Editura Polirom

Cuprinde  textele: Interogatoriul, Biografia robot, O fereastră către clasa muncitoare, Trenciul. Volumul a fost tradus în Statele Unite, Anglia, Franţa, Germania, Spania, Italia, Norvegia, Olanda, Mexic şi Grecia. „Fericirea obligatorie confirmă în proză ceea ce era, de fapt, ştiut: în timpul domniei lui Nicolae Ceauşescu, România a fost cea mai represivă dintre ţările de după Cortina de Fier. Cele patru nuvele din cartea lui Norman Manea sunt pline de descrieri terifiante ale chinului cotidian. Din fericire pentru admiratorii literaturii, aceste naraţiuni au o graţie salvatoare: satira. În conversaţii şi comentarii kafkiene, personajele ne transmit ce înseamnă să trăieşti în spaimă şi să supravieţuiesti prin viclenie într-o dictatură coruptă.” (The New York Times)

 

Gheorghe Schwartz

Hotare istorice

Vocalize în Re Minor

Editura Junimea

După ce şi-a încheiat ciclul romanesc „Cei o sută”, Gheorghe Schwartz a început, se pare, un alt ciclu. Anul trecut a publicat „Enigmele infinite. Vocalize în Do Major”. Acum, o carte oarecum asemănătoare, un puzzle în care poveştile se înnoadă, din care ar trebui să ne omaginăm „cât de minunat ar fi să putem trăi fără hotarele ridicate între noi”. Hotarele istorice se află în Bucovina, unde oamenii sunt, pe rând, în funcţie de stăpânirea de la Cernăuţi, cetăţeni austro-ungari, români, unguri, sovietici, ucraineni. În interiorul acestor hotare istorice se inventează istorii care se adună în alt roman, în interiorul romanului, despre fabuloasele ţări Vandana – „Vandana – o istorie exemplară”.

 

Mariana Sipoş

Destinul unui disident: Paul Goma

Editura Eikon

Cine este acest Paul Goma? Nu e nici istoric, nici sociolog, nici om politic, ci pur şi simplu un scriitor, acest animal care povesteşte ceea ce ştie. (...) Dacă Goma nu a murit în închisoare este poate, în primul rând, datorită intervenţiilor scriitorilor din Vest, americani, englezi, francezi, germani, care l-au susţinut de la distanţă şi tot de la distanţă au manifestat pentru el. (...) Dacă Paul Goma se află în acest moment în Franţa, faptul acesta se datorează opiniei publice internaţionale. (Eugen Ionescu, 1979)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO