Ziarul de Duminică

Inima Reginei la Cotroceni/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

15.09.2016, 23:39 41

Bogdan Mihai Radu îi aduce un omagiu Reginei Maria la împlinirea a 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României. Intitulată generic „Inima Reginei”  expoziţia aduce în prim plan florile preferate de regină, dezvoltate în compoziţii desenate cu abilitate, direct în culoare. Artistul abordează cu dezinvoltură picturală buchete/mănunchiuri/suprafeţe de irişi, crini sau trandafiri din grădinile regale de la Balcic şi Cotroceni. Pentru că este un fin observator, Bogdan Mihai Radu surprinde galeriile de coloane, fântâni şi ghivece din recuzita grădinilor Reginei Maria.

„Simbol al puriţăţii şi gingăşiei, învăluiţi într-o atmosferă de basm în reprezentările prerafaelite şi preluaţi apoi de Art Nouveau, crinii sunt preluaţi iconografic de Bogdan Mihai Radu şi dezvoltaţi printr-un rapel exclusiv la culoare. Era bine ştiută şi preferinţa Reginei pentru crinii reprezentaţi talle-qualle sau ca elemente decorative în ilustraţiile de carte destinate volumelor sale de poveşti.

Grădinile şi palatul regal de la Balcic (care îmbină arhitectura exotică a minaretului cu cea ţărănească) sunt surprinse de Bogdan în diferite ipostaze. Artistul este perseverent în a-şi exersa memoria formei, optând pentru diferite variante colorate ale palatului: fie optează pentru culori solare, fie pentru griuri colorate. Se observă la Bogdan o reală apetenţă pentru redarea umbrelor colorate, ceea ce-l apropie de maniera de expresie de sorginte impresionistă. Conglomeratele de culoare divizează forma perspectivală, iar petele picturale abstracte iau locul fundalului.

Înconjurată de repertoriul floral, silueta Reginei apare întotdeauna învăluită în mister, melancolie şi basm asemenea picturilor prerafaelite. Cu veşminte albe sau în port tradiţional românesc, pictorul surprinde latura melancolică, poetică, solară a Reginei. Nu-i sunt redate trăsăturile, planuri mari desenează chipul învăluit în mister, culoare, pete de umbră şi lumină.
Prin toate lucrările sale, Bogdan Mihai Radu dovedeşte un real rafinament pictural.” – Raluca Băloiu

 

Expoziţia este susţinută de Muzeul Naţional Cotroceni şi de reţeaua privată de sănătate Regina Maria şi poate fi vizitată în perioada 7 septembrie - 9 octombrie, în Salonul Cerchez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO