Ziarul de Duminică

Întâlniri magice/ de Ziarul de duminică

Întâlniri magice/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.01.2016, 23:46 74

Alex Vasiliu

Confesiuni improvizate

Editura Junimea

Prefaţă de Ştefan Oprea.

Absolvent al Conservatorului din Iaşi, Alex Vasiliu este din 1973 colaborator al redacţiei muzicale de la Radio Iaşi. În 1992 a început să lucreze la TVR Iaşi, unde pasiunea sa pentru muzică a dictat direcţia de lucru. Este autorul primului documentar TV din România despre teatrul liric – „Opera din Iaşi la aniversare”  (1996, 11 episoade)  şi a trei documentare despre George Enescu. A iniţiat şi a condus, în calitate de director artistic (1999-2008) Festivalul Internaţional de Jazz „Richard Oschanitzky”, pentru a cărui organizare a primit premiul Asociaţiei Române de jazz. Este autorul multior proiecte tv la care au participat artişti de seamă.  

Volumul de faţă conţine transcrierile a 25 de interviuri făcute în studiourile RTV Iaşi de autor cu o sumă de personalităţi, printre care: Nelly Miricioiu, Dan Grigore, Gigi Căciuleanu, David Ohanesian/ Nicolae Herlea, Liviu Suhar, Angela Gheorghiu, Andrei Pleşu, Norman Manea, Ioan Hollender, Dorel Vişan, Dan Hăulica, Emil Brumaru/ Ioan Holban, Florian Pittiş, Alexa Visarion, Ruxandra Donose/ Leontina Văduva, Andrei Şerban şi alţii.

„Ceea ce m-a interesat mereu să aflu a fost mai mult decât s-a spus cu alte ocazii, pe cât posibil ceva inedit, dar esenţial. Într-o măsură, a fost uşor, pentru că unii  oaspeţi au evitat, ani la rând, interviurile şi colocviile, iar alţii au răspusn la întrebări conjuncturale – dar impunând răspunsuri punctuale, depărtate de miezul ascuns al propriei personalităţi. În timpul acelor întâlniri eram conştient că se scriau atunci, pe loc, documente de mare importanţă pentru oricine va dori să ştie ce a fost, cum a fost.”

„Întâlnirile din care s-au născut cuvintele (sper) potrivite pentru ideile puse în  discuţie au fost magice. Aşa le-am simţit de fiecare dată cu câteva minute înainte de a începe, şi în timp ce se derulau. Am avut mereu convingerea că bucăţica de timp pregătită sau hărăzită să o împart cu oaspeţii din studio era irepetabilă.”

Scrie prefaţatorul: „Cine va citi acest volum se va simţi – cum şi eu m-am simţit citindu-l – ca într-o cetate fermecată, învăluit din toate părţile de idei grave, de sunete armonioase, de culori încântătoare, de ritmuri de dans şi de replici celebre de teatru, de imagini din spectacole şi filme, de metafore poetice şi, peste toate, de chipuri luminoase, de frunţi nimbate de gânduri, adică de personalităţi distinse ale culturii, ale artei, ale creaţiei – o adevărată galerie de artişti şi de tipuri umane remarcabile. Rareori poţi avea norocul să întâlneşti, adunate la un loc, atâtea personalităţi, atâţia oameni dăruiţi de Dumnezeu cu harurile cele mai alese; rareori într-o singură carte se adună – ca în acest volum – o asemenea diversitate de opinii, de forme de gândire şi de expresie intelectuală, culturală, artistică, poetică, etc. cum aflăm în volumul de interviuri al lui Alex Vasiliu. Deşi muzicolog prin formaţie, autorul nu-şi restrânge preocupările – cum s-ar putea crede – la sfera muzicii, ci abordează parteneri de dialog din toate sferele creaţiei, dovedind astfel o multilaterală capacitate de a provoca şi susţine dezbateri intelectuale de ţinută, elevate, profunde, incitante. Cu un filosof de talia lui Andrei Pleşu, de pildă, discuţia este inteligent condusă spre o problematică şi gravă şi foarte actuală, cum ar fi globalizarea sau abuzul actual de informaţie, care e pur şi simplu toxic şi care tinde să sufoce şi să anuleze gândirea proprie; sau condiţia actuală a intelectualităţii româneşti («Într-o ţară în care intelectualii nu sunt respectaţi, în care elitele sunt dispreţuite, şi intelectualii şi elitele se ofilesc»); sau opoziţia dintre cultura clasică şi cultura «pop»; sau media românească actuală; sau «epoca foiletonistică» în care trăim. Alex Vasiliu îl provoacă mereu pe filosof cu întrebări incitante, de cunoscător şi gânditor autorizat, calificat, iar din ceea ce spune Andrei Pleşu – cu farmecu-i cunoscut, multe ar fi de reţinut; notez însă doar fraza finală: «Cred că nimic din ceea ce facem fără bucurie nu contează»”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO