Ziarul de Duminică

Între două lumi/ de Claudia Moscovici

Între două lumi/ de Claudia Moscovici

Autor: Claudia Moscovici

16.09.2011, 00:00 308

Cluadia Moscovici este o scriitoare americană de origina română, care se ocupă cu filozofia politică şi mişcarea romantică. A publicat beletristică şi poezie în reviste literare şi este autoarea câtorva monografii academice consacrate artei şi literaturii romantice: Romanticism and Postromanticism (Rowman and Littlefield, 2007), Gender and Citizenship (Rowman and Littlefield, 2000) şi Double Dialectics (Rowman and Littlefield, 2002). A predat filosofie, literatură şi istoria artei şi a ideilor la Boston University şi la University of Michigan. Şi-a obţinut licenţa la Princeton University şi doctoratul în literatură comparată la Brown University. Acum locuieşte în Ann Arbor împreună cu soţul ei Dan şi cu cei doi copii, Sophie şi Alex.

Romanul da faţă, publicat în Statele Unite sub titlul Velvet Totalitarianism şi care va apărea în limba română la Curtea Veche Publishing sub titlul Între două lumi, este în acelaşi timp un thriller politic dens, o meditaţie asupra dictaturii, o demascare a regimului opresiv condus de Nicolae Ceauşescu şi o emoţionantă reconstrucţie a căutărilor unei familii: fiecare membru în căutarea celorlalţi şi toţi în căutarea libertăţii. Cartea respectă reţeta romanului american de succes, având câte puţin din toate - iubire, sex, spionaj, urmărire, interogatoriu, trădare, aventură - ingrediente care fac din ea un candidat perfect la ecranizarea filmică, şi se desfăşoară în România, în ţări ale Europei şi în Statele Unite. Firul roşu călăuzitor, cum s-ar fi spus în vremurile sumbre pe care autoarea le reînvie, îl constituie relaţiile strânse de iubire dintre frate, soră şi părinţi, oriunde i-ar zvârli soarta şi oricât de dramatice ar fi experienţele trăite fie în regimul de care fug, fie în societăţile libere în care îşi doresc să ajungă.

"Velvet Totalitarianism este un roman în primul rând despre România comunistă, cea pe care autoarea şi-o aminteşte din copilărie, dar mai ales cea pe care a studiat-o. Este un roman ataşant şi cu multe amănunte extrem de interesante, cu cîteva personaje memorabile, cu situaţii dramatice - spionaj internaţional şi presiunile asupra celor de la Europa liberă -, cu poveşti de dragoste şi cu multă culoare românească. Nu este un roman care mizează pe nonconformism literar şi de aici, poate, o impresie de prea mare cuminţenie a textului, chiar o oarecare simplitate uneori contrariantă. Dar accesibilitatea se pare că a fost una dintre intenţiile clare ale autoarei. În peisajul literar american, Velvet Totalitarianism este probabil o carte inedită. Scrisă de o româncă, complet americanizată, dar cu o mulţime de lucruri de povestit despre o ţară încă exotică". (Luminiţa Marcu, Noua literatură)

"Mişcându-se printre vieţi obişnuite şi neobişnuite, din România în Statele Unite, de la dictatură de catifea la libertate relativă, de la lipsuri groaznice la mentalitate capitalistă, evocând experienţa ei românească din anii '70, emigrarea familiei în anii '80 şi revolta din 1989 de la Timişoara şi Bucureşti care a marcat sfarşitul regimului lui Ceauşescu, Claudia Moscovici oferă cititorilor ei o carte cu multe faţete, Velvet Totalitarianism care este simultan poveste de dragoste, roman politic şi roman de senzaţie". (Sanda Golopenţia, Profesor la Brown University)

"Evocativă şi extrem de covingătoare, Velvet Totalitarianism este o carte de preţuit, iar Claudia Moscovici este o scriitoare de urmărit, acum şi pe viitor",

(Travis Holland, autorul The Archivist's Story)

"ÎnVelvet Totalitarianism, Claudia Moscovici îşi face cititorii să resimtă în mod visceral frica distructivă, demoralizantă şi paralizantă impusă cetăţeanului de către regimul dictatorial. În acelaşi timp, cu mult stil şi inteligenţă, înarmată cu experienţa copilăriei în România comunistă urmată de emigrare în SUA, ea narează o poveste a rezistenţei şi speranţei. Velvet Totalitarianism este un roman care trebuie citit, atât pentru descrierea captivantă, cât şi pentru importanţa mesajului". (Michael Kort, Profesor la Boston University şi autor al lucrării The Soviet Colossus: History and Aftermath)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO