Ziarul de Duminică

Introspecţii/ de Raluca Băloiu

Introspecţii/ de Raluca Băloiu

Autor: Raluca Baloiu

11.06.2015, 23:42 60

Primăria Municipiului Bucureşti şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia vă invită la expoziţia personală Introspecţii semnată Adela Bonaţ Mărculescu. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 13 iunie, ora 17:00. Expoziţia poate fi vizitată la galeria Gheţărie, în perioada 13 iunie - 13 iulie 2015

Adela Bonaţ Mărculescu propune publicului un studiu introspectiv. O dinamică portretistică în care conştiinţa invadează chipul printr-o serie de emoţii şi expresii faciale. Tânăra artistă ilustrează tranzitorul printr-un filtru fenomenologic pe care-l regăsim în filozofia lui Maurice Merleau-Ponty.

Autoportretele Adelei Bonaţ sunt asemeni unor palimpseste cu stratificări, suprapuneri şi întrepătrunderi de imagini, texte şi texturi. Sunt explorate tehnici eclectice de transfer de imagine, modelaj şi desen.

Adela consemnează, înregistrează şi ilustrează autoportrete prin recursul la printul digital pe suprafaţa materialului ceramic (fie el gresie sau porţelan). Modalitatea de reprezentare fotografică păstrează autentică, nealterată imaginea modelului, astfel că portretul este redat într-o aură benjaminiană (Walter Benjamin, Opera de artă în era reproductibilităţii mecanice).

Uneori, Adela aduce în prim-plan detaliul, nu pentru a recompune întregul, ci pentru a se dedica studiului particularului. Hieratice sau dinamice, portretele Adelei Bonaţ ne sugerează un figurativ studiat, coerent, de sorginte hiperrealistă.

Dimensiunile impresionante ale lucrărilor sale şi apetenţa pentru instalaţii se datorează probabil preocupării pentru Arta ceramică în spaţiul exterior - titlul lucrării de doctorat pe care a susţinut-o în 2012 la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. 

Adela Bonaţ Mărculescu s-a născut în 1981 la Cluj Napoca. În 2000 a absolvit secţia de ceramică-sticlă-metal a Liceului de Arte din Baia Mare, în 2004 Facultatea de Arte Decorative şi Design, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti (UNARTE), iar în 2007 masteratul din cadrul secţiei de Artă Monumentală, UNARTE. Din 2012 este Doctor în Arte Vizuale, UNARTE. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru al Centrului de Cercetare şi Creaţie Artistică Arta în Spaţiul Public, director Marilena Preda Sânc. În perioada 2008-2012 a fost asistent colaborator extern pentru Catedra de Master, Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, Facultatea de Arte Decorative şi Design, UNARTE. În prezent este membru al grupului de iniţiativă din cadrul galeriei Galateea. În 2013 a avut o rezidenţă în Germania, la Majolika Manufaktur, Karlsruhe. A fost prezentă în expoziţii personale şi de grup în România (Victoria Art Center, 2012; galeria Galateea, 2011-1014), Germania (Contemporary Art Ruhr, 2014), Franţa (Vallauris, 2013) şi Italia (Grottaglie, 2012).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO