Ziarul de Duminică

Ipostaze la palatele Brîncoveneşti/ de Raluca Băloiu

Ipostaze la palatele Brîncoveneşti/ de Raluca Băloiu

Autor: Raluca Baloiu

14.07.2016, 23:46 61

Centrul de Cultură Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti vă invită la expoziţia Ipostaze în data de 16 iulie 2016, ora 18.00.

Fie că îşi găsesc sursa de inspiraţie în zona urbanului sau a mitologicului, personajele lui Gavril Zmicală sunt veritabile metafore portretistice. Artistul clujean surprinde emoţiile cu un mare rafinament, explorând latura psihologică şi potenţând fiecare personaj cu o naraţiune. Astfel, iau naştere poveşti laice, mistice, ludice, tradiţionale, nonconformiste.

Fiecare personaj devine purtătorul unei imagini simbolice care facilitează descifrarea poveştii. Peşti stilizaţi, mere, recipiente cu lavandă, podoabe capilare – toate devin elemente cheie în identificarea personajelor şi în citirea subiectelor. Pe alocuri, chipul comportă stilizări tocmai pentru ca elementul iconofor care vine să desăvârşească povestea, să iasă în evidenţă. Gavril Zmicală accentuează trăsăturile feţei printr-un modelaj ferm. Toracele personajelor este modelat sumar, solemn, într-o notă hieratică, iar capetele dau o uşoară senzaţie de izocefalie.

Personajele lui Gavril Zmicală devin câteodată pretexte pentru experimentarea texturilor, glazurilor, materialelor neconvenţionale şi a decalcomaniilor la 750°C. Orice gest de pe suprafaţa gresiei rămâne imprimat în memoria materialului. Docilă, aceasta se supune amprentării ceramistului care-i modelează epiderma în diferite „Ipostaze”.

 

Gavril Zmicală a absolvit secţia de ceramică de la Academia de Arte Vizuale, Ioan Andreescu, Cluj-Napoca în 1989; din 1993 este membru UAP (Uniunea Artiştilor Plastici din România). La începutul anilor '90, Gavril Zmicală a început să predea sculptura la liceul Romul Ladea, Cluj-Napoca. Din 2013 este unul dintre organizatorii Bienalei Internaţionale de Ceramică de la Cluj. Gavril Zmicală a susţinut expoziţii personale în Austria, Viena; Olanda, Groningen (2000), Cluj-Napoca şi Bucureşti; a participat la expoziţii de grup la Koblenz în Germania (1995); Mino, Japonia (1996); Bucureşti şi Cluj-Napoca (1990-2016).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO