Ziarul de Duminică

Istorie elementară a literaturii engleze/ de Lidia Vianu

Istorie elementară a literaturii engleze/ de Lidia Vianu

Autor: Lidia Vianu

04.02.2016, 23:47 28

Contemporary Literature Press, sub auspiciile următoarelor foruri: Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român  şi  Ambasada Irlandei, anunţă publicarea volumului „Frederick A. Laing – Elementary History of English Literature”. Editat de George Sandulescu şi Lidia Vianu.

În acest „an Shakespeare”, Contemporary Literature Press readuce în atenţia cititorilor o carte în care autorul lui Hamlet este foarte prezent. Ea a fost publicată pentru prima dată în Collins' School Series cu aproape 150 de ani în urmă, în anul 1873. 
Aşa cum ne spune autorul însuşi, această carte este o istorie „elementară” a literaturii, în sensul că „elevii de şcoală vor găsi în ea teme pe care le vor pregăti cu plăcere, iar profesorii lor vor avea la îndemână lecţii cât se poate de accesibile.” 
Întrucât cartea a apărut cu un sfert de veac înainte de sfârşitul secolului al XIX-lea, lipsesc din ea distanţa critică faţă de epoca victoriană şi, inevitabil, toţi scriitorii de după acea perioadă. 
De cel puţin 40 de ani încoace nu s-au mai scris istorii de literatură. Unul din motive este, probabil, nevoia contemporană de specializare. Vechea metodă de predare a unei limbi străine ca langue et civilisation s-a demodat... 
Ei bine, Laing o foloseşte. În loc să dea informaţii detaliate, el alege să se adreseze elevilor prin fragmente scrise de înşişi scriitorii englezi. Avem convingerea că limba engleză aşa cum este ea folosită de aceşti scriitori va stârni din nou interesul tinerilor cititori pentru civilizaţia engleză de-a lungul timpului. 
Cartea lui Laing este o călătorie intelectuală în timp. Ea ne arată că astăzi, în ciuda calculatoarelor, a telefoanelor mobile şi a maşinilor de toate felurile, gândim în esenţă la fel cum gândeau eroii lui Shakespeare acum 400 de ani. 

Frederick A. Laing: Elementary History of English Literature, editat de George Sandulescu şi Lidia Vianu, s-a lansat la 1 februarie 2016; poate fi consultată şi descărcată la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/laing-english-literature.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO