Ziarul de Duminică

Jack Weatherford - Genghis Khan and the Making of the Modern World

01.06.2004, 00:00 72



Numele lui Ginghis-han este deseori sinonim cu imaginea unui barbar necrutator si insetat de sange, care a pradat lumea civilizata in fruntea hoardelor sale de luptatori nomazi. Ginghis-han a fost insa un conducator vizionar, ale carui cuceriri au conectat incremenita Europa medievala la civilizatiile infloritoare din Asia si au generat o trezire globala, o dezvoltare fara precedent a tehnologiilor, comertului si ideilor.



In Genghis Khan and the Making of the Modern World, Jack Weatherford dezvaluie povestea uimitoare a lui Ginghis-han si a descendentilor sai, a cuceririlor lor si a transformarii lumii.



Urmand evolutia de la trib unificator de grup etnic-lingvistic la "imperiu universal", mongolii, sub conducerea lui Ginghis-han, au realizat, la inceputul secolului al XIII-lea, cea mai cuprinzatoare implinire a aspiratiei imperiale a stepei, revarsata larg asupra civilizatiilor sedentare invecinate - cea chineza, cea islamica si cea europeana. Trei serii mari de asalturi, in directia acestor civilizatii, sub Ginghis-han si urmasii sai, i-au purtat pe calaretii mongoli pana in sudul Chinei, in Orientul Apropiat la tarmul Mediteranei si in Europa Rasariteana si Centrala.



Gratie unor strategii militare revolutionare, mongolii au reusit sa retraseze harta lumii. Astfel, desi in timpul lui Ginghis-han armata mongola nu a numarat niciodata mai mult de 100.000 de luptatori, ea a reusit sa cucereasca in 25 de ani un teritoriu si o populatie mai mare decat cele cucerite de romani in decursul a patru secole.



Weatherford dezvaluie ca mongolii nu au fost doar niste razboinici iscusiti, ci au stiut sa fie si niste stapanitori generatori de progres. Ginghis-han a fost un conducator inovator, primul stapanitor in multe tari cucerite care a pus legea mai presus de puterea sa, a incurajat libertatea religioasa, a creat scoli publice, a garantat imunitatea diplomatica, a abolit tortura si a instituit comertul liber. Traseele comerciale pe care le-a creat au contribuit nu numai la dezvoltarea comertului, ci si la schimbul de idei si tehnologii, care au transformat modul de viata al oamenilor. Mongolii au introdus sistemul postal si au dezvoltat si raspandit tehnologii revolutionare, precum tiparul, tunul, compasul si abacul. Ei au luat alimente si produse locale (morcovi, taitei, ceai, carpete, carti de joc si pantaloni) pe care le-au transformat in atribute ale civilizatiei cotidiene. Mongolii s-au dovedit astfel a fi arhitectii unui nou mod de viata, intr-un moment esential in istorie.



Prin cartea sa, Weatherford nu numai ca schiteaza un portret fara precedent al unui mare conducator si al mostenirii sale, dar ne si provoaca sa reconsideram modul in care a luat nastere lumea moderna.





Crown Publishing Group, 2004

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO