Ziarul de Duminică

Jurnalul teroristului numărul 1 din Guantanamo/ de Ziarul de duminică

Jurnalul teroristului numărul 1 din Guantanamo/ de...

Autor: Ziarul de Duminica

19.08.2016, 00:02 45

Mohamedou Ould Slahi

Jurnalul de la Guantánamo

Editat de Larry Siems

Editura Corint

Traducere din limba engleză de Mihai Drumur. Prefaţă de Marian Voicu.

Mohamedou Ould Slahi s-a născut în 1970, într-un orăşel din Mauritania. A obţinut o bursă la un colegiu din Germania, ţară în care a şi lucrat, câţiva ani, ca inginer. În 2000 a revenit în Mauritania. În anul următor, la cererea Statelor Unite, a fost arestat de autorităţile mauritane şi trimis într-o închisoare din Iordania; ulterior a fost transferat din nou, mai întâi la baza forţelor aeriene SUA din Bagram, Afganistan, pentru ca în cele din urmă, în 5 august 2002, să ajungă în închisoarea americană din Golful Guantánamo, Cuba, unde a fost supus unor torturi severe. În anul 2010, un judecător federal a ordonat punerea lui imediată în libertate, dar statul a făcut apel la decizia acestuia. Guvernul SUA nu l-a acuzat niciodată pe Mohamedou de vreun delict. El continuă să fie închis la Guantánamo. E socotit teroristul numărul 1din Guantanamo şi, ca atare, supus unui regim special – lipsire de somn, interrogatorii 24 de ore, abuzuri sexuale..

În vara şi toamna anului 2005, Slahi scrie acest jurnal, în ce­lula de maximă securitate din Camp Echo, Guantânamo. Con­form regulilor stricte de securitate, fiecare pagină a textului său a primit eticheta „SECRET” din momentul redactării sale. Do­cumentul putea fi consultat în arhivele speciale de lângă Wa­shington DC doar de către cei care aveau acces la toate nivelurile de securitate şi autorizaţie specială necesare.

Avocaţii au reuşit să obţină declasificarea documentului după o bătălie în justiţie care a durat vreme de şase ani. ACLU (American Civil Liberties Union, Uniunea Americană pen­tru Libertăţi Civile) a cerut în instanţă accesul la arhiva pri­vind practicile abuzive de detenţie şi interogare din SUA, lucru consfinţit de legea privind accesul liber la informaţii. Manuscrisul a fost cenzurat în peste 2.500 de locuri înainte de a fi desecretizat. În 2012, mansucrisul îi est înmânat pe o dischetă, lui Larry Siems, scriitor şi apărător al drepturilor omului.

 

Larry Siems a condus programul „Freedom to Write” din cadrul PEN American Center. Este autorul mai multor cărţi, cea mai recentă dintre ele având titlul The Torture Report: What the Documents Say about America’s Post-9/11 Torture Program. Locuieşte în New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO