Ziarul de Duminică

Justiţie de conjunctură/ de Lucian Vasilescu

Justiţie de conjunctură/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

24.10.2014, 00:31 190

Într-o societate normală, hoţii trebuie judecaţi, dovediţi, condamnaţi, băgaţi la mititica şi obligaţi să restituie furăciunea. Aşa se întâmplă şi la noi: cei care fură o găină sau un purcel din ograda vecinului, o ciocolată sau o sticlă cu băutură din supermartket, un telefon mobil sau o pereche de izmene atârnate pe sârmă, la uscat, sunt iute judecaţi şi aspru condamnaţi. Justiţia lucrează. Forjează. Duduie ca şi economia românească acum câţiva ani când, de atâta duduială, s-a prăbuşit şi s-a lovit atât de rău la cap încât nu şi-a mai revenit nici în ziua de astăzi.

În cazul hoţilor cei mari, a hoţilor reprezentativi, a bandiţilor naţionali, însă, lucrurile stau puţintel altfel. Hoţiile lor sunt urmărite pas cu pas, contabilizate şi arhivate pentru a fi făcute publice la „caz de nevoie”. Care „nevoie” poate fi o reglare de conturi (răzbunare, mai pe româneşte) sau poate fi un „argument” în „lupta politică” (pentru supremaţie în „industria” marilor hoţii).

Dacă cineva ar lua la cercetat sentinţele judecătoreşti, ar putea constata că pentru furtul unui pui de curcă chioară se dau cam toţi atâţia ani de închisoare ca pentru o „ţeapă” de (zeci de) milioane de euro. Justiţia veghează. Justiţia lucrează. Să facem linişte – se va face dreptate! Hoţii vor intra la puşcărie, unde vor ajunge, la o vreme, şi cei care i-au băgat acolo, şi tot aşa. Pare a fi un soi de „horă” asumată de ambele părţi: te învârţi ce te învărţi şi învârţi prin conturile personale sume uriaşe, faci oleacă de pârnaie de unde, fiindcă eşti cuminte şi eventual trecut de a doua tinereţe, ieşi repejor, cu „demnitatea” reparată şi banii şutiţi în cont. Iar locul tău de după gratii e luat de alţi guşaţi, repartizaţi la penitenciar să se repauseze după atâtea şi atâtea obositoare devalizări.

Ăştia mari se rotesc în penitenciare mult mai repede decât hoţii de găini, asta şi fiindcă cei din urmă sunt, de regulă, mai tineri şi nici cărţi nu ştiu să scrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO