Ziarul de Duminică

Keep searching cu Liviu Mihai/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

24.03.2016, 23:42 206

Liviu Mihai este un reprezentant de marcă al tinerei generaţii, care începe să se afirme atât în ţară, cât şi pe scena artei internaţionale. Cu o tehnică aparte, cu subiecte uneori atipice, uneori intrigante, Liviu Mihai reuşeşte să facă o trecere cursivă şi naturală între grafică şi pictură.

Liviu Mihai este un artist vizual care se subscrie în mod preponderent existenţialismului în pictură. Subiectele lui nu au nevoie de impresia lăsată de carnaţie; abordarea este una clară, iar mesajul de un realism expresiv. Tratările fenomenologice ale artistului sugerează necesitatea fixării unei suprateme în operă, reieşind ca aplicaţii ale unui auto-didacticism. În cazul de faţă, accentul cade pe latura psihanalitică, un personaj favorit fiind însuşi Freud. Pata de culoare e instabilă în opera lui Liviu, poate încadra un compozit care se recompune pe sine, se deconstruieşte păstrând înfăţişarea, dar ignorând forma. Fondul – conceptul, este cel care conferă greutate şi decide aspectul întregii lucrări. Spre deosebire de mulţi artişti contemporani, fundalul nu constituie o prioritate, artistul stăpâneşte atât de bine tehnica, încât face abstracţie de horror vacui, atrăgând atenţia spre centrul imaginii prin distribuţia culorilor şi a eclerajului. Densitatea luminii este un factor care poate păcăli ochiul; ceea ce pare o zonă ternă de pe suprafaţa unui corp uman lărgeşte contactul psihologic.

În creaţia lui Liviu Mihai este aşezat fără îndoială omul la loc de cinste, cu toate tulburările şi transformările specifice entităţii înzestrate cu o carcasă. Acest precept stoic este depăşit, artistul atrăgând teme profund sufleteşti, psihologice.

„Îmi place ideea de devenire şi transformare, fenomen care însoţeşte realitatea imediată, în acelaşi timp merg spre o tendinţă de topire a a realului, o amestecare intr-o masă care e mai degrabă abstractă la final, dar dacă explorezi mai bine poti să desluşeşti formele concrete care compun acea masă abstractă – declară Liviu Mihai. Este un dualism pe care fizica şi matematica îl observă foarte bine şi mă refer aici la micro şi macrocosmos. O formă rămâne recognoscibilă atâta timp cât rămâne în campul vizual al privitorului şi poate prelua coordonatele necesare prin care creierul o înţelege şi o descrie, dar dacă ne apropiem mai mult, aceeaşi formă devine altceva, intrăm în micro, realitatea dinainte îşi pierde consistenţa şi preia alţi parametri total diferiţi. E o mişcare de înainte şi înapoi care creează realităţi diferite pe care încerc să le surprind şi în artă.”

Prin urmare, contemplăm o pictură matură în întreaga operă, ale cărei cote sunt în creştere constantă, proprietate a unui artist cu viziuni complexe, cu puternic caracter meditativ.

Absolvent al Facultatii de Arte-Secţia Grafică, a expus deja în galerii din Anglia, Austria, Olanda, Bucureşti.

Expoziţia este deschisă la Art Yourself Gallery – Bd. Dacia 51, etaj 1, între 24 martie – 21 aprilie, 2016.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO