Ziarul de Duminică

„La Favorita” cu mezzosoprana Ruxandra Donose/ de Ziarul de duminică

„La Favorita” cu mezzosoprana Ruxandra Donose/ de...
29.01.2016, 00:07 103

Astăzi, 29 ianuarie, mezzosoprana Ruxandra Donose revine la Sala Radio din Bucureşti, alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului de origine italiană David Crescenzi, cu „La Favorita”, o creaţie a compozitorului italian Gaetano Donizetti. Alături de Ruxandra Donose (în rolul Leonorei), pe scena Sălii Radio vor urca şi Cosmin Ifrim, Diana Ţugui, Şerban Vasile, Sorin Drăniceanu şi Liviu Indricău, alături de Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia.

„La Favorita”, partitura lui Donizetti, este bazată pe o poveste de dragoste într-un  triunghi amoros, implicându-l pe regele Castiliei, amanta sa şi iubitul acesteia, acţiune plasată în Castilia sec. XIV, pe fondul invaziilor maure în Spania şi a luptelor între Stat şi Biserică.

Cu un nume consacrat pe marile scene ale lumii, artista se bucură de o carieră deosebită, parcursul său cuprinzând concerte şi spectacole de operă pe scene importante: Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Carnegie Hall – New York, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House „Covent Garden”, Metropolitan Opera, Staatsoper Viena, Teatrul „La Fenice” – Veneţia, Filarmonica din Berlin etc. În repertoriul vocal-simfonic, Ruxandra Donose a colaborat cu Philadelphia Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Filarmonica din Berlin, Tonhalle – Orchester Zürich, Orchestre de Paris etc.

Dirijorul David Crescenzi a fost numit din septembrie 2014 director artistic şi dirijor principal al Operei din Cairo. În luna iulie a acestui an, David Crescenzi a dirijat La Bohème de Puccini la Festivalul de Vară al Arenei Sferisterio din Macerata. În ianuarie 2012 a întreprins un turneu în Germania şi Franţa cu Bergische Symphoniker, în acelaşi an a colaborat cu Opera din Rio de Janeiro şi a fost dirijor al Festivalului de la Solothurn – Elveţia.

Soprana Diana Ţugui are un repertoriu liric vast, ce cuprinde eroine dintre care amintim: Mimi, Donna Anna, Konstanze, Susanna, Liù, Musetta, Micaela, Gilda, Violetta Valéry, Lucia di Lammermoor, Adela, Adina, Rosina ş.a. Artista a participat la masterclass-uri oferite de personalităţi ale cântului precum Viorica Cortez, Jaume Aragall, Teresa Berganza, Dalton Baldwin.

Activitatea artistică a baritonului Şerban Vasile a însemnat colaborări cu Opera Naţională Bucureşti, Opera din Burgas (Bulgaria), Teatro Regio di Torino, Teatro di Brescia. Dintre ultimele succese repurtate amintim un spectacol susţinut la Metropolitan Opera din New York, dirijat de celebrul James Levine,  în care artistul a abordat rolul lui Ford din opera Falstaff de G. Verdi.

Basul Sorin Drăniceanu a concertat pe importante scene din ţară, precum şi în Germania, Olanda, Italia, Franţa, Belgia, Elveţia. Repertoriul său vocal-simfonic cuprinde numeroase lucrări, iar cel liric include roluri în opere precum Carmen de Bizet, Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Lucia di Lammermoor de Donizetti, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Flautul fermecat de Mozart, Turandot, Madama Butterfly, La Bohème, Tosca de Puccini, Nabucco, Aida, La Traviata, Don Carlo, Rigoletto, Falstaff de Verdi, ş.a.

Tenorul Liviu Indricău este solist al Operei Naţionale Bucureşti şi a colaborat cu Opera Naţională şi Filarmonica Moldova din Iaşi, Teatrul Masca din Bucureşti, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti. A efectuat turnee în Israel, Elveţia, Coreea de Sud şi Germania.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Fotografia Ruxandrei Donose de Nicolae-Alexa

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO