Ziarul de Duminică

Legendele unui oraş de legendă/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

07.02.2014, 00:03 163

Alena Jezkova

77 de legende pragheze

Editura Curtea veche

O carte adresată tuturor celor care vizitează Praga şi cărora le face plăcere să asculte povestiri încărcate de mister. Majoritatea legendelor fac referire la clădiri şi locuri care încă există şi care pot fi găsite cu uşurinţă pe hărţile detaliate şi clare incluse în paginile acestui volum. Praga abundă de poveşti, legende istorice şi mituri, unele consemnate de cronicari, altele strânse laolaltă de filologi. Autoarea, absolventă a Facultăţii de Filosofie, Universitatea Carolină, cu o diplomă de doctor din partea Academiei de Artă Contemporană, a publicat peste zece volume, majoritatea cărţi de popularizare a legendelor şi istoriei naţionale. Ilustraţii de Renáta Fučíková.

 

Viorica Răduţă

Mama întreabă dacă stau până seara

Editura Limes

Un nou volum de versuri. „Nu sunt metafore, nu sunt cromatisme, simboluri sau revelaţii în impresionanta litanie funerară pe care ne-o oferă Viorica Răduţă – observă criticul Ştefan Borbely –, ci doar o simplitate ieşită din comun, rurală şi cosmică totodată, fiindcă face parte din coregrafia stinsă, fără lacrimi, dar împăcată cu rosturile firii, a riturilor de trecere”. Scriitoarea este profesoară de limba şi literatura română într-un colegiu ploieştean, stăpâneşte la fel de bine tehnica poeziei, a prozei şi a cronicii de revistă. Orizontul e pasăre, cum spun versurile sale: „Bate din aripi/ totul o linie care zboară/ aproape /mai departe e privirea mamei/ ea nu se mai mişcă din propria naştere/ şi e capătul.”

 

Radu Sergiu Ruba

Traversarea

Editura Tipo-Moldova

Volum apărut în foarte bune condiţii grafice la editura coordonată de scriitorul Valeriu Stancu. Alcătuit din poeziile selectate din şase volume anterioare, „Traversarea” este o antologie reprezentativă pentru autor. „Rar mă ridic de la masa de lucru / unde uneori ce-i drept mai şi moţăi. / Frazele însă îmi supravieţuiesc./ E ca şi cum aş aţipi în amvon / iar amurgul din cuvinte / prelungit / m-ar menţine un timp deasupra adunării” (Poezia „Fecioara”). „Cărţii – spune autorul într-un cuvânt-înainte –  i-am spus Traversarea, cu gândul la cei douăzeci de ani dintre primul şi ultimul meu volum de versuri, două momente ale aventurii ca la cei trei, ba patru muschetari. Nici nu mă gândesc la cei nouă ani care s-au mai perindat de atunci până azi, cu cosmetizările lor printre aluniţele şi pistruii punctuaţiei. Dar am numit-o Traversarea şi în amintirea străbunei mele Floare care, la început de veac XX, a străbătut Adriatica, Mediterana şi Atlanticul înainte şi înapoi în două rânduri şi care mă îndemna să bag de seamă: „Până la America, dragu’ mamii,  atâta apă este, că-i numa’ apă!”

 

Şerban Anghelescu

Farmecul discret al etnologiei

Eseuri

Editura Tracus Arte

„Odată, profesorul Mihai Pop mărturisea unui curios: «De ce să fi scris mai multe cărţi, dacă am avut o viaţă atât de frumoasă?» Demn urmaş al Profesorului, Şerban Anghelescu este şi el mai degrabă un oral, care nu scrie mult, dar scrie bine. Şi numai ce-i place cu adevărat. Iar atunci, pentru a parcurge, pe poteci numai de el umblate, drumul între ascuns şi vizibil, cum sună unul dintre eseurile sale, într-un periplu care ne duce de la capra cu trei iezi la Caragiale şi de la Eminescu la porcul de Crăciun. Textele cuprinse în acest volum sunt precum titlul acestuia: au farmecul discret al etnologului Şerban Anghelescu.” -  Vintilă Mihăilescu

 

Radu Paraschivescu

Maimuţa carpatină

Editura Humanitas

„Textele din Maimuţa carpatină – precizează autorul – au apărut, în perioada 2006-2013, în  revista Esquire, căreia nu încetez să-i laud varietatea subiectelor, sprinteneala şi umorul. Cu un căpitan iscusit în persoana lui Radu Coman, Esquire este şi azi ceea ce a fost încă de la primul număr: un teritoriu al cordialităţii, al eleganţei, al ineditului, al bunei dispoziţii. Cât despre motivul pentru care m-am decis să fac o selecţie din materialele publicate în această revistă, el este risipirea lor în timp. Am vanitatea de-a crede că textelor care urmează, treizeci la număr, le stă bine împreună, între coperţile unei cărţi. Şi că pot să ofere imaginea unei Românii pe care, chiar dacă o bombăni la tot pasul, o iubeşti fiindcă e locul care te îngăduie pe lume.”

 

Antologia Viziuni periculoase

Editor Harlan Ellison

Editura Trei

Colecţia Epsilon. Traducere din engleză de Laura Bocancios, Silviu Genescu, Ana-Veronica Mircea, Mihai-Dan Pavelescu. Două premii Hugo şi două premii Nebula, cinci proze nominalizate la Hugo şi patru nominalizate la Nebula. Una dintre cele mai faimoase antologii de ficţiuni originale publicate vreodată în scinece-fiction. Prozele s-au dovedit cu mult înaintea epocii, păstrându-şi forţa de extindere a orizonturilor literare. Unele sunt de-a dreptul şocante, altele sunt bizare şi în acelaşi timp vizionare, iar altele conţin comentariul social subtil şi drama umană, pe care visează să le scrie majoritatea autorilor de SF. Harlan Jay Ellison (n. 1934) este autor american şi a scris în principal în domeniul ficţiunii speculative. A publicat peste 1.700 de povestiri, nuvele, scenarii de film, TV şi teatru radiofonic, eseuri şi articole critice despre literatură, film, televiziune şi mediul tipărit.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO