Ziarul de Duminică

Lumi epistemologic diferite/ de Ziarul de duminică

Lumi epistemologic diferite/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.07.2016, 23:53 189

Gabriel Vacariu

Lumi epistemologic diferite

Noua paradigmă a gândirii

Editura Datagroup

Gabriel Vacariu propune schimbarea cadrului de gândire în care s-a dezvoltat cunoaşterea umană din cele mai vechi timpuri şi până astăzi: imaginea lumii unice, a universului care conţine tot ceea ce există dependent sau independent de noi.

Vacariu oferă o serie de argumente şi explicaţii profund documentate în favoarea unei paradigme inedite, cea a „lumilor epistemologic diferite”, care nu sunt nici sub-lumi ale universului nostru, nici lumi paralele, ci lumi diferite care nu există una pentru alta şi nu pot interfera vreodată. De exemplu, cititorul va descoperi că mintea nu există pentru nicio celulă a organismului, sau că lumea micro (atomi, electroni etc.) nu există pentru lumea macro (a obiectelor din jurul nostru: planete, scaune, mese etc.), aflându-se în lumi epistemologic diferite.

Vacariu se avântă cu curaj în problemele subtile, complexe şi nerezolvate ale ştiinţei, cum ar fi relaţia dintre fizica cuantică şi teoria relativităţii, sau cea dintre minte şi creier, demonstrând că acestea sunt false probleme, apărute doar din cauza cadrului de gândire greşit care a dominat şi încă mai stăpâneşte gândirea umană. Astfel, Vacariu nu numai că pune sub semnul întrebării, ci şi desfiinţează concepte cum ar fi universul, infinitul, găurile negre şi singularitatea, teoria Big Bang, nonlocalitatea în fizica cuantică, cauzalitatea dintre minte şi creier, precum şi multe alte idei şi teorii care până acum au rămas neexplicate şi nedovedite în lumea ştiinţifică.

Cartea reprezintă o sinteză şi clarificare a principalelor idei şi principii care descriu teoria „lumilor epistemologic diferite”, care au fost dezvoltate de autor în decursul anilor 2007-2014 şi au fost prezentate publicului în cele cinci cărţi precedente, apărute la editura Universităţii Bucureşti în limba engleză.

Acesta este primul volum al lui Gabriel Vacariu tradus în limba română. Versiunea originală în engleză şi traducerea în germană vor fi prezente pe pieţele de carte de specialitate din întreaga lume.

 
 

Gabriel Vacariu, Mihai Vacariu

Materia întunecată şi energia întunecată

Spaţiul şi timpul şi alte pseudo-noţiuni în cosmologie

şi alte pseudo-noţiuni în cosmologie

Editura Datagroup

Materie întunecată şi energie întunecată. Iată două noţiuni problematice cărora cosmologii nu le pot atribui încă o definiţie satisfăcătoare şi nici „materia” sau „forţele” care le guvernează. Două noţiuni care, la ora actuală, pot fi deduse doar din mişcarea stranie a galaxiilor şi din modul în care ele se îndepărtează una de cealaltă cu viteză crescândă. Ele nu sunt însă singurele mistere pe care actualul domeniu al cosmologiei nu pare să le fi elucidat. Ce a fost înainte de Big Bang? Se extinde în continuare universul (inflaţia cosmică)? Care este relaţia dintre teoria relativităţii şi legile mecanicii cuantice? Dacă răspunsurile la toate aceste întrebări sunt mai accesibile decât cred cercetătorii? Dacă de fapt „vinovat” pentru lipsa lui este chiar cadrul de gândire al cosmologilor, un cadru ce presupune existenţa spaţiului şi timpului? Cu ajutorul paradigmei Lumilor Epistemologic Diferite, Mihai şi Gabriel Vacariu urmăresc să ofere un răspuns acestei întrebări şi multor altora.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO