Ziarul de Duminică

Mai nimic de Aur din Epoca de Aur. GALERIE FOTO

1. Victor Brauner – Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu). ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm, semnat dreapta jos, cu negru, VICTOR BRAUNER. Provenienţă: colecţia Margit Brauner-Kosch; colecţia Gogu Rădulescu; colecţie privată Germania; colecţie privată Bucureşti. Opera a participat la a doua Expoziţie a grupului de Artă Nouă, Bucureşti, 1929, sub titlul “I.M. Portret pentru mai târziu“, cat. 4. Preţ estimativ:100.000 - 200.000 euro

Mai nimic de Aur din Epoca de Aur/ de Remus Andrei Ion

Autor: Remus Andrei Ion

20.01.2012, 00:08 749

În 1988, protocolar, pentru Manea Mănescu decăzuse deja titlul de tovarăşe: aveam un "Stimate academician, profesor Manea Mănescu" pe care şeful mic de la Flacăra îl ruga să scrie însă despre "Rolul tovarăşului NICOLAE CEAUSESCU, ca făuritor al celei mai profunde democraţii". M.M. era recomandat de "Ilustra personalitate, precum şi îndelungata activitate recoluţionară"… Nimic din aceste cuvinte nu mai înseamnă mare lucru astăzi. O scrisoare din Epoca de Aur care nu se deschidea cu "tovarăşe"… Ei şi? Punem alături blana de leopard primită de Coana Leana, plus blana din şase tigrişori africani şi tot nu rămâne mare lucru. Piese care se licitează cu câţiva firfirei pentru colecţionari de ciudăţenii, excentricităţi mediocre ori parodii eroice din epoca dictaturii Ceuşeştilor.

Până în 26 ianuarie se va scrie peste tot despre această licitaţie în premieră. Premieră pentru acest an pentru că RAPPS a mai tot vândut din recuzita ceauşistă prin diverse licitaţii. Unul din milioanele de steaguri Şoimii patriei, una din sutele de mii de palete pentru dirijarea circulaţiei de către elevi, butonii de aur bătuţi cu stema RSR, ca şi insigna din aur cu stema patriei, în mii şi mii de exemplare pentru cadorisirea activiştilor de top. Unicat este probabil covorul "Ceuşescu - Pace" ţesut pentru Casa Poporului ori tabloul lui Artachino - proprietarul unui superb record de autor anul trecut - dar trecut pe lista proletcultistă cu portretul unei tanti care citea pătrusă "Scânteia".

E drept însă că tabloul a fost produs înainte de epoca de aur, în anii 50 (artistul a murit în '54). În rest, licitaţia dedicată comunismului glorios conţine elemente de serie mică sau mare, documente banale, afişe publicitare, decoraţiile şi insignele de laudă ale nomenclaturii, albume foto, discuri de vinil, imagini de la vizitele de lucru, plachete şi medalii, relicve cu Dej, Ceauşescu şi ai lor, a căror vulgaritate este tot mai categorică… Artistic, mai nimic, documentar, doar la nivel mediocru.

Pavel Şuşară a dorit o recuperare similară când a organizat la Pogany o licitaţie-expoziţie cu lucrări de artă din intervalul 1945 - 1965 cu întrebarea legitimă "Realism socialist?". Erau puse faţă în faţă lucrări comandate de linia proletcultistă şi piese ale avangardei întârziate. Artmark preia ideea, şi în ziua în care vinde rămăşiţele epocii ceauşiste propune colecţionarilor şi o licitaţie de avangardă şi expresionism. O convenţie preluată de fapt din epocă, cu Perahim şef al Cooperativei artelor şi apoi artist expresionist la Paris, de exemplu.

Operele proletare, militante, s-au mai vândut sporadic prin licitaţii, de la plachete şi statuete, la tablouri cu titluri exemplare precum: "Oţelarul" lui Catargi, "Tovarăşa Elena Gheorghe - mulgătoare fruntaşă" portretizată de Moscu, "Muncitoarea" lui Mutzner, "Torcătoarea" Irinei Profeta, exersările proletare ale lui Hans Mattis - Teutsch. Alte două portrete pot însă cuprinde abuzurile, degradările, compromisurile, excesele ori performanţa artistică din cele două curente: "Portretul tovarăşului Gheorghe Gheorghiu Dej, ulei pe placaj, ieşit din penelul lui George Baron Lowendal şi minunatul portret al poetului Minulescu imaginat de Victor Brauner, "Portret pentru mai târziu" pictat însă înainte de 1929. Minulescu este din nou scos la vânzare acum după ce a trecut prin mai multe colecţii particulare şi alte două licitări la Paris şi Bucureşti. Este, cum era şi firesc, cea mai scumpă piesă într-o seară în care rămăşiţele ceauşismului aduc preţuri de la câţiva euro la câteva mii de euro, iar avangarda urcă ştacheta la 200.000 de euro.

artalicitata@blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO