Ziarul de Duminică

Maia Ştefana Oprea: Stivuire/ de Ziarul de duminică

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Ziarul de Duminica

15.09.2016, 23:41 68

Miercuri, 14 septembrie, la Galeria AnnArt s-a deschis prima expoziţie personală a tinerei artiste Maia Ştefana Oprea. Artista este câştigătoarea, în acest an, a  Premiului AnnArt pe care Fundaţia AnnArt îl oferă tinerilor artişti, cu începere din 2011.

Expoziţia „Stivuire”, curatoriată de Raluca Băloiu, cuprinde o serie de lucrări, de la  pictură la instalaţie-obiect – create pe parcursul anilor 2015, 2016. Privitorul se  întâlneşte cu o reţea complexă de piese ale unei arhive insolite, compuse din obiecte construite pe suporturi precum pânză, polistiren, carton şi tăbliţe; prin compoziţia acestora din urmă (hârtie reciclată, praf vegetal şi cenuşă) artista îşi defineşte abordarea recuperării unui flux al vieţii personale, cu deschidere către orizontul colectiv, interconectat şi impermanent.

„Expoziţia personală «Stivuire» a Maiei Ştefana Oprea însumează toate etapele artistice şi conceptele definite de Maia de-a lungul timpului. Obiectele uzuale şi experienţele cotidiene sunt translatate în zona conceptualului, apoi supuse diferitelor gesturi de colectare, arhivare, muzeificare sau stivuire. Dacă ar fi să ne raportăm la un artist contemporan, Christian Boltanski arhiva produsele activităţilor cotidiene personale. El a început să arhiveze prin stivuire câteva cutii de biscuiţi alături de o arhivă de fotografii şi documente („Les archives de Christian Boltanski”, 1965-1988, 1989).

Biblioteca şi Transmografiile sunt cele două mari teme în jurul cărora se dezvoltă expoziţia. Artista explorează în lucrările sale autoreferenţiale spaţiul intim al casei, al atelierului, al universului personal. În Bibliotecă, Maia arhivează prin stivuire flori uscate, praf din coji de ouă, recipiente care conţin părul lui Xhai (superbul său câine husky), răşină, borcane cu cărbune ars, cărţi, desene, ready made-uri, fragmente din caietele de schiţe, citate din lecturile vechi, zercşi cu amprenta mâinilor ei, citate din bibliografia de zi cu zi şi câteva însemnări găsite la târgul de Artă de la Basel sau din alte locuri. Tăbliţele Bibliotecii sunt create dintr-un mix de cărţi vechi, resturi de mâncare uscate şi râşnite – toate prelucrate şi transformate în papier maché, praf vegetal şi cenuşă. Transmografiile sunt instalaţii în care fâşii pictate sau desenate în cărbune, pastel sau print digital sunt transpuse pe pânze.

În spaţiul galeriei, elementele care compun întreaga instalaţie au fost colectate, arhivate, muzeificate şi în final stivuite de Maia Ştefana Oprea.” –  Raluca Băloiu, curator

„«Stivuire» este expoziţia în cadrul căreia obiectul artistic este prezentat prin  reliefarea acelor particularităţi ce ţin de o dialectică a imaginii plastice aşa cum se conturează aceasta între pierdere şi recuperare, între memorie şi uitare, între realitate şi imaginar, între abstract şi figurativ, propunând o întrepătrundere a abordărilor contemporane cu cele aflate la limita artizanalului. Pictura este astfel văzută ca nostalgie în faţa precarităţii obiectuale a trecutului.” – Maia Ştefana  Oprea

Maia Ştefana Oprea a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (disertaţie în 2015, licenţa în 2012). A studiat în Franţa la Haute École des Arts du Rhin în 2014, École Nationale Supérieure d’Art de Grenoble în 2010 - 2011 şi în la SUA Savannah College of Art and Design, 2007. În 2014 a participat la expoziţia de grup Metha-lan la AnnArt Gallery, a susţinut o serie de expoziţii personale în România, la galeriile Signum, Orizont şi în Tunisia, iar în 2005 a avut patru expoziţii personale, trei în Marea Britanie la ICR Londra, Liverpool şi Southampton şi una în Italia. Artista este interesată de interacţiunea dinamică dintre pictură, sculptură, fotografie, video, şi performance. Procesul ei creativ abordează abstracţia, naraţiunea disimulată, disoluţia timpului, consumerismul, estetica co-prezenţei, prin explorări a căror convergenţă se desenează progresiv ca un organism în continuă evoluţie.

 

Expoziţia va fi deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 14 septembrie - 8 octombrie, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO