Ziarul de Duminică

Mândră să fie rromă!/ de Ziarul de duminică

Mândră să fie rromă!/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

21.03.2014, 00:06 155

În urmă cu două săptămâni s-a lansat o carte surprinzătoare despre un om surprinzător*). Este vorba despre destinul unei tinere românce de etnie rromă, Anina Ciuciu, care a ajuns clandestin în Franţa împreună cu părinţii săi, iar acum studiază dreptul la Sorbona şi visează să devină magistrat, pentru a uita de umilinţa pe care a resimţit-o când cerşea. Povestea ei a fost spusă prima oară în august 2012 de radio RTL, după o razie a poliţiei franceze într-o tabără de ţigani. Cartea „Mândră să fiu rromă: de la Faţa Luncii la Sorbona“, cu titlul original „Je suis Tzigane et je le reste“, a fost publicată, în 2013, în Franţa, la Editura City Editions. Anina Ciuciu (24 de ani), este masterandă în anul II, la Universitatea Sorbona, iar coautorul cărţii este jurnalistul francez Frédéric Veille.

Nascută la periferia insalubră a Craiovei, tânăra speră că exemplul sau va servi la schimbarea modului în care este privită populatia romă. La vârsta de 22 de ani, ea vrea să devină magistrat, pentru „a le da peste nas celor care cred că romii nu sunt decât niste hoti de găini”. Anina recunoaste că datorează mult familiei sale, care si-a urmat dorinţa de a scăpa de tristul destin al romilor din est, „considerati ca sub-oameni”. Bunicul ei avea o băcănie, tatăl ei era contabil, iar mama sa era infirmieră intr-un spital, locuri de muncă obtinute pentru ca îşi ascunseseră originea si pierdute in momentul in care au fost descoperiti. „Sunt romi care reusesc. Dar nu se stie de ei pentru că s-au pierdut in marea masa.”
În 1997, când Anina avea şapte ani, a plecat împreună cu părinţii si cele două surori către Franţa, „ţara portocalelor şi a mandarinelor”. După multiple peripeţii, familia a ajuns din întâmplare la Bourg-en-Bresse, în Ain, şi a locuit mai întâi într-o camionetă. Tatăl vindea ziare, iar mama şi copiii cerşeau. Acolo, la piaţă, o trecătoare care le-a devenit ulterior prietenă, i-a îndreptat către asociaţii. Ulterior, familia a obţinut o locuinţă, iar părintii au început să primească de lucru. Anina, căreia întotdeauna i-a plăcut şcoala, s-a dovedit foarte înzestrată. „Vreau să arăt că deşi sunt româncă, nu sunt automat necinstită.” Dar nu este întotdeauna usor.
Dupa ce a studiat dreptul la Bourg-en-Bresse, tânăra vrea mai mult ca niciodată să devină magistrat, pentru a „combate nedreptăţile”. Anina a acceptat să îşi povestească istoria într-o carte, deoarece vrea „să schimbe modul în care sunt priviţi romii”. „Romii au aceleaşi capacităţi ca toata lumea!”, afirmă ea, deşi nu neagă că au probleme cu delincvenţa.

O confesiune tulburătoare, un destin exemplar, o carte care poate fi îndemn de urmat.

 

*) Anina Ciuciu cu Frederic Veille – Mândră să fiu rromă. De la Faţa Luncii la Sorbona: un destin de excepţie. Ediura Pandora M, colecţia Reality Shock. Traducere din franceză de Ana Antonescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO