Ziarul de Duminică

Manele, mici, persoane cu handicap, bere, cârnaţi şi Nichita Stănescu în Parcul Tineretului/ de Lucian Vasilescu

Manele, mici, persoane cu handicap, bere, cârnaţi şi...

Autor: Lucian Vasilescu

24.06.2016, 00:08 898

La sfârşitul săptămânii trecute, printre multele evenimente care au avut loc la Bucureşti, s-a desfăşurat şi prima ediţie a acţiunii „Nu sunt invizibil!”.

Aceasta a fost dedicată persoanelor cu dizabilităţi şi a „vizibilităţii” acestora şi a nevoilor lor specifice în societate. Evenimentul a debutat cu un marş al persoanelor cu dizabilităţi pe traseul Piaţa Unirii – Parcul Tineretului, unde a fost organizat un concert susţinut de artiştii Zoltan Octavian Butuc şi Tic Petroşel. Organizatori: Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune. Pentru cauza persoanelor cu dizabilităţi, participarea artiştilor a fost „pro bono”.

 

Facts 1:

– în România sunt peste 765.000 de persoane cu dizabilităţi

– femeile reprezintă 53,10% din totalul persoanelor cu dizabilităţi

 

Rozalina Lăpădatu, Preşedintele Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune:

 „Orice distanţă de parcurs în oraş, oricât de mică ar fi, este o mare provocare pentru persoanele cu dizabilităţi din Romania. Problemele legate de transportul în comun, accesul în clădiri, chiar şi mersul pe stradă, aproape imposibil din cauza bordurilor prea înalte, nu fac decât să îndepărteze persoanele cu dizabilităţi de la viaţa comunităţii, să le limiteze drepturile, să le izoleze. Este foarte greu să te deplasezi prin Bucureşti dacă eşti într-un fotoliu rulant, este dificil şi să manevrezi un scaun cu rotile în care se află o persoană cu dizabilităţi. Pentru cei care au îndoieli sau care vor să afle cum e să depinzi de un fotoliu rulant, s-a organizat un traseu special, cu rampe şi borduri, obstacole cu care persoanele cu dizabilităţi se confruntă în fiecare zi.”

Cei doi artişti au cântat minunat, pe o scenă mică, ajutaţi fiind de o sonorizare excelentă, în faţa a, cel mult, 20 de oameni.

După eveniment, Zoltan Octavian Butuc a scris pe pagina sa de Facebook:

„Am fost vineri în parc alături de cei de la Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România şi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune. Onorat să fiu parte într-un demers civic firesc, am spus ceva Nichita Stănescu, Romulus Vulpescu sau Jozsef Atilla. Mi-a plăcut şi mulţumesc! Dar ştiţi ce!!?...”

            

Facts 2:

– prin faţa şi prin spatele micii scene pe care se produceau cei doi cantautori trecea lume buluc, cu pas grăbit, printre scaunele cu rotile. Zoreau către o destinaţie aflată la doar câteva zeci de metri, tot pe aleea principală a parcului. Acolo, în şi pe lângă corturi mari, gâlgâia berea şi sfârâiau grătarele încinse cu prilejul unui Festival al berii. Fumul de mici se împletea armonios cu cel de cârnaţi, acompaniat de mirosurile de pastramă şi frigărui, iar berea clipocea în paharele de plastic în ritmul unor muzici bubuitoare, adecvate momentului festiv.

 

Zoltan Octavian Butuc:

„…Dar stiti ce!!? Eram alături de-un frumos festival al belşugului (mici, bere, sugiuc şi manele) cu oameni fără dizabilităţi şi fără empatie, spirit civic sau curiozitate măcar. Noi strigam (şi vom continua s-o facem!) pentru ceva mai multă normalitate în relaţia om-stat. De data asta pentru facilităţi fireşti (gen rampe pentru oamenii cu handicap sau ajutor social similar cu cel al unuia fără de handicap). Mă rog, chestii.

Celor care s-au oprit: Da! Celorlalţi…

Oricum, e fain să zici Nichita Stănescu în parc!”

 

Cât timp vor mai sta lucrurile în felul ăsta? De câte ori se va mai întâmpla la fel? La aceste întrebări, răspunsul, prieteni, l-a dat Bob Dylan încă din 1962, când a compus „Blowin’ in the Wind”:

„Yes, how many times can a man turn his head
Pretending he just doesn't see? (…)

Yes, how many ears must one man have
Before he can hear people cry ? (…)

The answer my friend is blowin' in the wind
The answer is blowin' in the wind.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO