Ziarul de Duminică

Martha Bibescu in timpul ocupatiei germane la Bucuresti (1916 - 1917)

Martha Bibescu in timpul ocupatiei germane la Bucuresti (1916 - 1917)

Martha Bibescu, tablou pictat in 1911

25.05.2007, 19:35 796

Studiu de Constantin Iordan, urmat de un fragment din jurnalul printesei si alte documente
Editura Anima
Frumoasa, tanara si spirituala. Are toate darurile despre care se spune ca ar face o femeie fericita: inteligenta, avere, talent si "nume". Dispusa mereu sa-si asume rolul de confidenta a oamenilor faimosi din aceasta lume si pe cel al martorei privilegiate a momentelor decisive din istorie. Palatul sau de la Mogosoaia este loc de primire, intalnire si gazduire pentru numeroase personalitati din tara si din strainatate. Ea, printesa, este frantuzoaica in Franta, englezoaica in Anglia si romanca in Romania. E peste tot la ea acasa. Admirata, dar si detestata de lumea in care traieste, intr-o vreme de ostilitate si ura, cum sunt intotdeauna vremurile de razboi. Aceasta este pe scurt imaginea Marthei Bibescu in perioada primului razboi mondial.
A fost sau nu spioana? Si daca a fost, in favoarea cui? Aceste intrebari se regasesc la originea volumului de fata, care isi propune sa desluseasca adevarata atitudine a printesei Bibescu in timpul primelor luni ale ocupatiei germane a Capitalei in primul razboi mondial. Un demers istoriografic meritoriu, daca tinem cont de faptul ca inca nu exista o biografie a Marthei Bibescu semnata de un roman.
Avem, mai intai, un cuprinzator studiu introductiv al meticulosului cercetator Constantin Iordan, de la Institutul de Studii Sud-Est Europene. Sunt trecute in revista marturiile edite, de o mare varietate - note de jurnal, amintiri, observatii, referinte, comentarii -, ale contemporanilor sai, pentru a afla ce au gandit acestia despre conduita si patriotismul Marthei Bibescu. Sunt analizate atat filiatiile, cat si optiunile politice ale Marthei Bibescu. Studiul precede un fragment din jurnalul inedit al printesei Bibescu, care acopera perioada 15 noiembrie 1916 - 17 martie 1917, cand se afla la conducerea Spitalului de mare chirurgie nr. 118 din Bucuresti, functionand sub egida Societatii de Cruce Rosie din Romania. Jurnalul, redactat in limba franceza, este pastrat in arhivele Bibliotecii Nationale a Romaniei si vede lumina tiparului prin stradania doamnei Lidia Simion, de la acelasi Institut al Academiei Romane, care asigura traducerea din limba franceza.
Concluziile? Acuzatiile de "colaborationism" care i-au fost aduse Marthei Bibescu nu pot fi sustinute cu temei, ci sunt rezultatul unor adversitati personale, cu origini si motivatii de o mare diversitate: orgolii si vanitati, invidii si gelozii, in esenta generate de neputinta de a intelege si admite superioritatea acesteia. Prin educatie, ambianta familiala, cercuri frecventate si limba scrierilor sale, optiunile politice reale ale Marthei Bibescu in primul razboi mondial au fost in mod hotarat favorabile cauzei Antantei. Contactele sale cu personalitati ale Puterilor Centrale si Antanta pun in lumina varietatea relatiilor personale cu ambele tabere, izvorata din dorinta de a se afla in preajma unor puternici ai zilei si de a fi cat mai bine informata asupra dinamicii evenimentelor. Legaturile cu Kronprinz-ul sau cu diversi diplomati si militari ai Puterilor Centrale sunt doar rodul unor simpatii personale si interese conjuncturale, stimulate de exercitiul constant al dialogului cu puternicii zilei, pe care Martha Bibescu l-a practicat toata viata, in conditii din cele mai diverse. Ca a fost spioana si in serviciul carei cauze este o chestiune de informare si documentare. Ca a ramas la Bucuresti cu misiuni discrete, cel putin de culegere de informatii, fie la solicitarile guvernului Romaniei refugiat la Iasi, fie la cele venite de la Paris sau Londra, faptul este verosimil. Deocamdata nu sunt cunoscute documente care sa ateste cu certitudine acest lucru. O provocare pentru istoricii romani, care nu au acordat inca o importanta deosebita activitatii Marthei Bibescu din timpul primului razboi mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO