Ziarul de Duminică

Mărţişoare cu preaiubite autoare/ de Elisabeta Lăsconi

Mărţişoare cu preaiubite autoare/ de Elisabeta Lăsconi

Mărţişoare cu preaiubite autoare

Autor: Elisabeta Lasconi

24.02.2011, 23:35 31

De ce n-aţi oferica mărţişoare cărţi semnate de preaiubite autoare? Bucuriegarantată pentru cine le primeşte! Mai ales că autoarele au cuceritde ani buni piaţa de carte a lumii: tirajele depăşesc zeci demilioane, o noutate se anunţă din vreme, orizontul de aşteptare otransformă rapid într-un bestseller ca să ajungă apoi longseller.Iată câteva noi apariţii ale unor autoare faimoase pe întreagaplanetă pentru succesul lor.

IsabelAllendeare o serie de autor la EdituraHumanitas fiction, care ne-a obişnuit să publice la începutulfiecărui an un titlu nou. De la "Casa spiritelor", scriitoarea şi-acreat un public, dornic să citească o nouă carte. Deşi în aproapetoate Isabel Allende îşi povesteşte experienţe proprii şi istoriide familie în aceeaşi formulă, mereu la persoana I, reuşeşte să-şisurprindă cititorii de fiecare dată.

Cartea eicutremurătoare este "Paula", relatând o întâmplare cumplită: fiicaei Paula a fost diagnosticată cu porfirie, o boală a sângelui rară,ce se manifestă printr-o comă profundă ce durează luni întregi.Veghindu-şi fiica, suspendată între viaţă şi moarte, Isabel Allendepovesteşte tot ceea ce ar fi vrut să-i comunice pe rând şi aşezat,dacă soarta ar fi fost cea firească.

Multaşteptatacontinuare a romanului "Paula", probă că viaţa întrece devastatorficţiunea, "Suma zilelor", apare în sfârşit şi la noi. IsabelAllende comprimă anii ce trec după moartea Paulei, plini de altedrame ale copiilor ei, deveniţi la rândul lor părinţi. Am citit"Paula" cu inima strânsă de la o pagină la alta... "Suma zilelor"însă am citit-o pe nerăsuflate, răzbat în ea grijile de mamă şibunică, alte istorii ale căsniciei sau ale prieteniei pline dehaz.

"Suma zilelor" m-aconvins că realismul magic nu este formulă de roman, ci ţine denatura autoarei: de la un capitol la altul, înţelegi că magiaînseamnă comunicare empatică şi fine percepţii a tot ceea ce esteîn jur, de la copaci la nepoţii aflaţi încă în burta mamei, de la onou-născută a cărei privire o acaparează. Isabel Allende ştie să sebucure de tot ce trăieşte şi face din întâmplări,miracole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO