Ziarul de Duminică

Matia Corvin, regele nascut la Cluj (III)

Matia Corvin, regele nascut la Cluj (III)

Dezvelirea, in centrul Clujului a grupului statuar "Matei Corvin" (1902)

30.05.2008, 19:44 316

La 23 februarie 1443, s-a nascut la Cluj cel de al doilea dintre fiii lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Era Matia Corvin, cel despre care Nicolae Iorga avea sa spuna: "Invingator pretutindeni, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita". In memoria sa, in anul 1902, se ridica in piata centrala a Clujului un impresionant monument care a ramas pana astazi o emblema a orasului. O sinteza a informatiilor despre acesta, ca si despre casa in care s-a nascut Matia ne este oferita de Tudor Salagean, sef de sectie la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. (Radu Constantinescu)

Marire si decadere
In preajma anului 1740, cladirea in care s-a nascut viitorul rege a intrat in posesia municipalitatii, indeplinind ulterior diferite utilitati publice, de la spital militar pana la inchisoare. Catre mijlocul secolului al XIX-lea, casa Matia ajunsese o cladire nu foarte ingrijita, situata intr-o zona a orasului care nu mai trezea prea mult interes. In anul 1887, cladirea a fost insa vizitata de imparatul Francisc Iosif I, care a incurajat renovarea si consolidarea acesteia si a donat suma necesara pentru realizarea si amplasarea, pe fatada cladirii, a unei placi comemorative. Proiectul acesteia a fost realizat de artistul Lajos Pakey, executia propriu-zisa apartinandu-i sculptorului Gyorgy Zala. Textul acestei placi, in limba maghiara, are urmatoarea traducere: "In aceasta casa s-a nascut, la 27 martie 1443, Matia cel Drept, fiul lui Ioan de Hunedoara si al Elisabetei Szilagyi. Prin gratia marelui rege, casa sa natala a fost scutita de orice obligatie. Principele Transilvaniei Gheorghe Rakoczi al II-lea a confirmat privilegiile acestei case. Regele nostru apostolic, Francisc Iosif I, a onorat-o cu vizita sa la 23 septembrie 1887 si, prin donatia sa generoasa, s-a ingrijit sa fie insemnata pentru vesnica pomenire. Ilustrand respectul si admiratia, aceasta placa comemorativa a fost amplasata de orasul liber regal Cluj, pe casa de nastere a celui mai mare dintre fiii sai. 1888?.
Dupa 1896, casa Matia a fost restaurata din fondurile municipalitatii, iar in 1901 a fost acordata Societatii Carpatine, in vederea amenajarii unui muzeu. Deschiderea muzeului a fost realizata in anul 1902, odata cu dezvelirea grupului statuar al regelui Matia Corvinul din piata centrala a Clujului. Desi muzeul Societatii Carpatine avea un caracter preponderent etnografic, in sala de nastere a regelui Matia a fost amenajata o expozitie comemorativa, care cuprindea o serie de obiecte care ilustrau (sau despre care se credea ca ilustreaza) personalitatea sa si legaturile sale cu orasul de pe Somes. Muzeul a functionat pana in anul 1935, cand colectiile sale au fost evacuate si donate altor muzee clujene.
Statuia - emblema Mathias Rex
Cel mai important monument clujean dedicat memoriei marelui rege este grupul statuar inaugurat in anul 1902 in piata centrala a orasului. Opera reprezinta "cantecul de lebada" si incununarea carierei sculptorului Janos Fadrusz (1858-1903), fiind inaugurata cu un an inaintea incetarii sale din viata. In contrast cu o parte a contemporanilor sai, ale caror lucrari erau incarcate de patos, Janos Fadrusz a fost unul dintre putinii artisti ai epocii care respectau traditiile clasice ale sculpturii monumentale. Opera sa mai include o statuie ecvestra a Mariei Tereza (1892-1896), realizata la Bratislava (distrusa in anul 1919 de autoritatile cehoslovace, care au considerat-o un simbol al dominatiei habsburgice) si doua monumente realizate in Transilvania, la Zalau: Wesselenyi (1901) - demontata de autoritatile romanesti in 1935, dar reamplasata pe vechea locatie de catre autoritatile maghiare in anul 1942, si existenta pana astazi - si Memorialul Tuhutum (1902) - aceasta din urma distrusa.
Proiectul sau pentru realizarea grupului statuar al regelui Matia, prezentat comisiei desemnate de municipalitatea clujeana in anul 1894, a fost declarat castigator. Macheta de ceara a grupului statuar este pastrata astazi la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. Mai mult decat atat, proiectul lui Janos Fadrusz a obtinut Medalia de Aur a Expozitiei Mondiale de la Paris din anul 1900. Era un prim si spectaculos pas catre celebritatea pe care a dobandit-o, in timp, grupul statuar dezvelit in anul 1902 in piata centrala a Clujului. Cele patru personaje care il flancheaza pe rege sunt, de la stanga spre dreapta: batranul ostean Balazs Magyar, comandantul invincibilei "Armate Negre"; Kiniszi Pal, cunoscut de romani ca Pavel Chinezul, comitele Timisoarei si marele invingator al turcilor in lupta de la Campul Painii; Stefan Zapolya, palatin al Ungariei si guvernator al Austriei, tatal viitorului rege Ioan Zapolya; Stefan Bathory de Ecsed, voievod al Transilvaniei. In stanga privitorului care are in fata acest grup statuar sunt reprezentati, asadar, cei mai faimosi comandanti de osti care au contribuit la cresterea gloriei lui Matia; in dreapta, in schimb, este sugerata conexiunea cu perioada care a urmat, cele doua mari familii care au guvernat Transilvania in secolul al XVI-lea, Zapolya si Bathory, afirmandu-se in epoca si cu sprijinul direct al lui Matia. Un amanunt mai putin cunoscut: Stefan B?thory, ultimul personaj din dreapta, al carui gest il sugereaza pe acela al unui donator, poarta, de fapt, chipul lui Janos Fadrusz insusi, care a dorit astfel sa ramana pentru totdeauna in memoria clujenilor.
Ceremoniile organizate cu ocazia dezvelirii grupului statuar, la 12 octombrie 1902, au fost fastuoase. Guvernul Ungariei a fost prezent in-corpore, in frunte cu primul-ministru, contele Apponyi, gazduit in celebrul hotel NewYork. Serviciul divin a fost oficiat de catre episcopul Majlath al Transilvaniei in catedrala Sf. Mihail - edificiu care adaposteste o copie a unei alte celebre opere a lui Janos Fadrusz, crucifixul realizat la Viena in anul 1892. Familia imperiala a fost reprezentata de tanarul arhiduce Joseph August, fiul arhiducelui Iosif, in numele imparatului-rege Francisc Iosif I. Manifestatia nu a fost caracterizata prin excese nationaliste. In pofida asteptarilor, maghiarii radicali nu au folosit prilejul pentru a organiza manifestatii impotriva reprezentantului familiei imperiale, care a fost aclamat, la sosirea sa in Cluj, de romani, de evrei, dar si de maghiarii din oras.
Grupul statuar al regelui Matia a suscitat, de-a lungul timpului, o serie de polemici, reflectate si de incriptiile amplasate pe soclul lui. Initial, textul acesteia a fost Matyas Kiraly, el fiind insotit de o stema a Ungariei mari. Dupa 1918, stema si inscriptia au fost inlaturate, in locul lor fiind amplasat un text elaborat de Nicolae Iorga: "Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita". Intre 1940 si 1944, perioada in care Clujul s-a aflat sub administratie maghiara, stema regala a Ungariei si textul Matyas Kiraly au fost reinstalate pe soclu. In perioada urmatoare, la sugestia inspirata a istoricului Constantin Daicoviciu, s-a recurs la o formula general acceptata, prin amplasarea pe soclul statuii a numelui latin al regelui: Mathias Rex. Noi tensiuni in jurul statuii au aparut in perioada administratiei Funar (1992-2004), provocate atat de cercetarile arheologice desfasurate in zona, cat si de intentiile fostului primar al Clujului de amplasare in centrul Pietei Unirii a unei replici in marime naturala a Columnei lui Traian si de donare a grupului statuar al regelui Matia catre municipalitatea din Hunedoara. Dupa anul 2004, si-au facut loc o serie de proiecte coerente de valorificare a pietei centrale a Clujului si a acestui remarcabil monument sculptural.
Casa Matia - astazi
In prezent, casa Matia este administrata de Universitatea de Arte si Design "Ion Andreescu", care a realizat o serie de investitii in restaurarea si repunerea sa in valoare. In anul 1996, la initiativa fostului primar al Clujului Gheorghe Funar a fost instalata o a doua placa comemorativa, in limbile romana si engleza, al carei text, cu accente care nu se regasesc in inscriptiile mai vechi, a generat numeroase critici: "Potrivit traditiei istorice, in aceasta casa s-a nascut Matei Corvin, fiul marelui ostean Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei si guvernator al Ungariei. Romanul Matei Corvin este considerat, datorita infaptuirilor din timpul domniei sale, 1458-1490, cel mai mare rege al Ungariei". In primul rand, Matia este numit in mod gresit "Matei", eroare la care ne-am referit in primul episod. De asemenea, textul placii memoriale din 1996 afirma fara nici o rezerva ca Matia ar fi fost "roman", fara a tine seama ca mama regelui, Elisabeta Szilagy, provenea dintr-o familie nobila maghiara. In plus, afirmatia "cel mai mare rege al Ungariei" nu are acoperire istorica, o ierarhizare a meritelor marilor regi ungari nefiind, in realitate, posibila.
Anul 2008, in care se implinesc 550 de ani de la incoronarea lui Matia si 565 de ani de la nasterea sa, a adus inceperea lucrarilor de restaurare a grupului statuar din piata centrala a Clujului, lucrare finantata in comun de guvernele Romaniei si Ungariei. De asemenea, la sedinta comuna a guvernelor celor doua tari, desfasurata la Sibiu in noiembrie 2007, a fost luata initiativa infiintarii, in casa in care s-a nascut marele rege, a unei expozitii comemorative consacrate acestuia,

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO