Ziarul de Duminică

Megalibrăria Cărtureşti/ de Dorina Călin

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Dorina Călin

20.02.2015, 00:16 383

Librăria Cărtureşti Carusel, cea mai nouă librărie-concept din reţeaua omonimă, a fost deshisă la 12 februarie, într-o clădire-monument istoric din Centrul Vechi al Bucureştiului, promiţându-le vizitatorilor „un spaţiu pentru lectură, socializare şi explorare artistică”. Situată pe strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfăşoară pe şase niveluri însumând 1.000 de metri pătraţi, într-o clădire care îşi redeschide uşile, după un sfert de secol. Librăria a fost numită deja „Caruselul luminii”.

Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială.

Acest edificiu din secolul al XIX-lea este un monument istoric de interes local, potrivit Listei monumentelor istorice din România. Imobilul a intrat în posesia familiei de bancheri Chrissoveloni, în 1903, iar, în perioada comunistă, a fost confiscat şi transformat în magazinul Familia. După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni, cu ajutorul biroului de arhitectură Square One.

„Mulţumesc din toată inima că aţi venit aici să împărtăşiţi cu noi această mare bucurie. Bucuria de a vedea această clădire, care a fost cumpărată de străbunicul meu la o licitaţie în 1903 – a spus proprietarul clădirii, Jean Chrissoveloni, la recepţia prilejuită de inaugurarea de săptămâna trecută. Şi, din 1903, am reuşit s-o ţinem în familie. Sunt a patra generaţie. (...) Sper că clădirea va continua (să rămână) în familie pentru mulţi ani. Nu pot să spun că a fost un drum uşor. Pentru a vă face o mică idee: prima notificare pe care am făcut-o pentru a revendica această clădire pe legea 18 a fost făcută în 1991. Atunci vorbim de 24 de ani ca să putem să revendicăm clădirea. După ce o revendici, fiindcă ţi-o dă într-o stare penibilă, trebuie să găseşti cum poţi să introduci această clădire în circuitul de afaceri, pentru a putea să continue să contribuie la economia ţării, şi, după ce găseşti clientul, trebuie să găseşti banii şi apoi speri că clientul poate să ducă şi el treaba până la sfârştit, fiindcă şi el are de investit destul de mult în acestă clădire.” Clădirea a fost revendicată în 2007, primul client a apărut în 2010, însă după trei ani nu a putut continua afacerea şi aşa s-a ajuns la colaborarea cu reprezentanţii Cărtureşti. Despre costurile investiţiei, Jean Chrissoveloni a spus că sunt „destul de dureroase”, însă nu a oferit detalii suplimentare. „Sper că această clădire va continua să dea un folos străzii, economiei şi tuturor dintre dumneavoastră care iubiţi cartea”, a mai spus proprietarul clădirii-monument din Centrul vechi al Bucureştiului.

„Ne-am structurat propunerea în jurul ideii de comunicare între vechi şi nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minimum elementele cromatice pentru a lăsa loc jocului de lumini şi umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasă şi diafană a supantelor generează dinamică şi adaugă ritmicităţii şi simetriei clădirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel în mişcare”, au declarat reprezentanţii Square One.

Potrivit lui Daniel Voinea, reprezentantul reţelei Cărtureşti, noua librărie Cărtureşti Carusel „este în egală măsură o destinaţie şi un punct de plecare”.

„Când intri în Carusel, după fireasca uimire provocată de calităţile acestei impresionante clădiri, nu îţi vine să te odihneşti, ci să cauţi, să cotrobăi, să te laşi purtat de paşi în timp ce ideile curg. Nu avem cum să nu profităm de toată energia asta, aici trebuie să se întâmple ceva memorabil”, a mai spus Daniel Voinea.

Cărtureşti este un concept store care funcţionează ca o librărie şi ca agent cultural. Prima librărie din reţeaua Cărtureşti a fost lansată la sfârşitul anului 2000. În prezent, reţeaua Cărtureşti numără 16 librării-concept cu acelaşi nume, în Bucureşti şi în alte oraşe din România.

În prezent, sunt aproximativ 10.000 de volume în Librăria Cărtureşti Carusel, dar este de aşteptat ca numărul acestora să crească. În spaţiul multimedia de la subsol, publicul va putea găsi circa 5.000 de albume şi filme.

 

Fotografii de Octav Ganea, Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO