Ziarul de Duminică

MEMORIA CARTII POSTALE/ Petrache Lupu, Sfântul de la Maglavit

MEMORIA CARTII POSTALE/ Petrache Lupu, Sfântul de la Maglavit
14.10.2009, 15:11 477
Fervoarea religioasă a existatşi continuă să se facă simţită atât in Vestul catolic, cât şi inEstul ortodox al Europei. In Occident, zeci şi sute de mii depelerini parcurg anual drumul Sf. Iacob cunoscut sub numele de ElCaminio de Santiago din nordul Spaniei pentru iertarea tuturorpăcatelor sau vin să ia un pic din apa izvorului din peştera de laLourdes, Franţa, unde Fecioara Maria i s-a arătat de mai multe ori,in urmă cu 150 de ani, unei fetiţe, Bernadette Soubris. Ambelelocuri au devenit infloritoare site-uri turistice, cuprinzând toatefacilităţile şi serviciile necesare. In România, tot in fiecare an,zeci şi sute de mii de credincioşi stau sub cerul liber laistovitoare cozi de zi şi noapte pentru a atinge moaştele SfinteiParascheva, ocrotitoarea Moldovei şi Bucovinei la Iaşi, sau aleSfântului Dimitrie, ocrotitorul Bucureştilor, imbulzeala fiind atâtde mare, incât adesea este necesară pentru calmarea spiritelor fieintervenţia jandarmilor, fie a echipelor medicale de urgenţă pentruleşinuri şi epuizări.
Pe 13 mai 1917, la Fatima, inPortugalia, Fecioara Maria s-a arătat pentru prima dată la treicopilaşi ieşiţi cu oile la păscut şi le-a transmis doar lor, laapariţiile Sale din lunile următoare, o serie de mesajeprevestitoare pentru intreaga omenire, dintre care unele (celecomunicate de sora Lucia) au fost considerate atât de apocalipticede către Vatican, incât Papa a hotărât secretizareaacestora.
Pe 31 mai 1935, in comunaMaglavit, la zece kilometri nord de Calafat, ciobănaşului de 17 aniPetrache Lupu, mut din naştere, care era cu oile la păscut, i s-aarătat Dumnezeu, "Moşul", cum i-a spus el apoi.
Trei au fost apariţiile luiDumnezeu către Petrache Lupu, toate vinerea, lângă o salcieplângătoare, iar mesajul Domnului nu a fost secret, ci a fost unulfoarte simplu: "Dacă lumea nu se va pocăi, va fi trecută prin greleincercări, dar dacă o va face, «Moşul» ne dă sănătate, ne dă grâu,ne dă porumb".
"Sfântul de la Maglavit" agenerat in epocă o adevărată isterie naţională: satul a fostinvadat de şiruri lungi de căruţe şi maşini, mulţimi de oameniveniţi de departe, ziarele işi sporeau brusc tirajele atunci cândrelatau despre vindecările miraculoase pe care le făcea printr-osimplă atingere, banii pelerinilor se adunau cu sacii, dar"Sfântul" nu şi-a insuşit nici un leu, totul mergând apoi pentrususţinerea "războiului sfânt" din est, Regele Mihai l-a trimis pegeneralul Sitichiu să-i boteze in numele său pe cel mai mare dintrebăieţi, iar după câţiva ani, mareşalul Antonescu l-a trimis cuavionul pe front, pe Don, pentru a imbărbăta trupele, dar PetracheLupu a prezis că "războiul ăsta va fi pierdut": "Dacă nu văpocăiţi, din steaua mare care vine de la Răsărit va curge multsânge pe pământul asta şi va fi foamete şi multă suferinţă". Şioamenii nu prea s-au pocăit...
Despre Petrache Lupu s-a spus căar fi fost retardat mintal, dovada in acest sens constituind-ofoaia matricolă eliberată de Regimentul 31 Infanterie Calafat, princare se certifica scutirea acestuia de serviciu militar din cauzaincapacităţii sale mintale. Concluziile profesorilor GeorgeMarinescu sau C.I. Parhon in urma consultării lui Petrache Lupu aufost interpretate diametral opus de comunişti (care acuzau in"minunea de la Maglavit" doar o diversiune şi o afacere veroasă peseama prostiei şi sărăciei maselor) sau de susţinătorii"Sfântului", care pentru ei era perfect sănătos.
Petrache Lupu a fost intensexploatat propagandistic nu doar de regimul antonescian, ci şi decomunişti, atât la vremea respectivă, cât şi după preluareaputerii. Intr-un articol publicat prin anii 70 in revista "MagazinIstoric", dr. Gh. I. Ioniţă asociază fenomenul generat de gângavul,pelticul şi surdul cioban mistic-vizionar intereselor Gărzii deFier, il explică ca fiind doar produsul unei afaceri create deBobin, preotul satului Maglavit, afacere ce a fost apoi preluată şiexploatată de presa de scandal a vremii, fiind insă demascată şiinfierată de presa "progresistă de stânga" şi de "Liga contraprejudecăţilor".
Petrache Lupu a trăit 87 de ani(a murit la 14 decembrie 1994) ca un om simplu, care nu a luatnimic de la nimeni, căsătorindu-se şi având copii, fiind adesearidicat şi bătut de Securitate in perioada comunistă fără ca el săse plângă cumva. A suportat totul cu stoicism, fără să se plângă,iar Biserica Ortodoxă a privit cu circumspecţie fenomenul PetracheLupu, chiar dacă după deshumarea sa in mai 2009 şi inmormântarea inbiserica ridicată de sătenii din Maglavit pe locul unde a avut elviziunea, au existat voci care au cerut canonizarea sa. In Maglavitmai sunt oameni care au pe perete fotografia Sfântului... şi credcu tărie in povestea sa.

CALINHENTEA(n. 2 mai1958), inginer politehnist (1983) si doctor (Magna cum Laude) instiinte militare, a fost ofiter in cadrul M.Ap.N. (1986-2008),lucrând ca jurnalist militar de televiziune si presa scrisa si apoica ofiter specialist in operatii psihologice in cadrul NATO. Aefectuat misiuni NATO in Kosovo si Afganistan. A publicat mai multevolume despre propaganda, razboi mediatic si istorie militara inRomânia si Statele Unite. Din 2008 este colaborator al "Ziarului deDuminica" si al revistei "Flacara".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO