Ziarul de Duminică

Metafizica bicicliştilor în cehă/ de Ziarul de duminică

Metafizica bicicliştilor în cehă/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.12.2015, 00:00 89

Volumul tradus de Hana Herrmannová şi publicat la editura pragheză Herrmann&Synové la începutul lunii decembrie reprezintă traducerea cărţii apărute la editura All în anul 2013 cu titlul Metafizica bicicliştilor. Este o selecţie de eseuri scrise în tandem pentru revista „Orizont” din Timişoara de Ciprian Vălcan şi Dana Percec, în care se întâlnesc două modalităţi de a percepe lumea, două perspective cu totul diferite asupra umanităţii şi a definiţiilor sale.

Autorii reacţionează la ştiri mai mult sau mai puţin groteşti, adesea cu iz de bâlci, şi reuşesc să stabilească un spectaculos dialog cu acestea. În timp ce Vălcan construieşte într-un stil provocator adevărate feerii şocante în stil suprarealist, Percec propune tablouri inspirate în principal din realitatea românească de astăzi. Datorită revelaţiei absurdului care apare după inserarea fenomenelor într-un nou cadru conotativ, ni se înfăţişează pregnant natura lor scindată. Actualitatea şi caracterul operei de urgenţă socială extremă care reflectă în mod direct dizlocarea epocii noastre decadente sînt mascate de un rîs bufon. Bufoneria non-trivială ce apare la suprafaţa textelor camuflează cu măiestrie un apel distinct şi critic pe care, citindu-l cu atenţie, simţim fiori de groază în faţa monstruozităţii de profunzime a lumii.

Editura Herrmann&Synové are în portofoliul său o serie de traduceri din autori extrem de prestigioşi : Foucault, Blanchot, Bataille, Artaud, Jarry, André Breton, Klossowski, Deleuze, Guattari, Lyotard, Alain Badiou, Bakunin, Gottfried Benn, Şestov, Walter Benjamin etc. Editura are în proiect publicarea unei serii de autor Ciprian Vălcan. Următoarele titluri programate să apară sunt Elogiul bâlbâielii şi Logica elefanţilor (scris împreună cu Dana Percec).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO